Küba Diktatörü Batista hortladı mı?

Küba Diktatörü Batista hortladı mı?
13 Şubat 2015 09:10

Kimi insanlar birbirine benzer. Kimi diktatörlerdediktatörlere benzer.

 

 

Mustafa MERSİNOĞLU H&H YORUM

 

 

123

 
‘General Fulgencio Batista y Zaldívar (16 Ocak 1901 – 6 Ağustos 1973), Kübalı asker ve diktatör. Küba`nın 1933 – 1940 arası gayri resmi (de facto) askeri lideri. 1940 – 1944 ve 1952 – 1959 yılları arasında Küba’nın resmi başkanı.

 

 

 
Yoksul düşmüş bir çiftçi ailesinin oğlu olan Batista, 1921’de stenograf olarak orduya girmeden önce çok çeşitli işlerde çalıştı. Orduda çavuşluğa yükseldi ve geniş bir taraftar topluluğu edindi. Gerardo Machado y Morales diktatörlüğünün yerini alan Carlos Manuel de Céspedes’in geçici rejimini, Eylül 1933’te örgütlediği çavuşlar ayaklanması’yla devirdi ve Küba’nın en güçlü adamı durumuna geldi.

 

 
İnsanları iyi tanıyan Batista, teröre başvurmaktansa, çevresindekileri hoş tutarak denetimini pekiştirme yolunu seçti. Böylelikle ordunun, devlet memurlarının ve örgütlü işçilerin desteğini kazandı. İlk birkaç yıl ülkeyi yakınları aracılığıyla yönettikten sonra 1940’ta başkan seçildi.

 

 

Kendisine büyük servetler sağlamakla birlikte, etkili bir yönetim kurdu.Eğitim sistemini yaygınlaştırdı; dev bir kamu girişimleri programı uyguladı ve ekonomik büyümeyi hızlandırdı.1944’te görevinden ayrılarak yurtdışında gezilere çıktı. Bir süre Florida’da yaşadı ve Küba’da elde ettiği büyük servetin bir bölümünü buraya yatırdı. Onun iktidarda olmadığı sekiz yıl süresince Küba’da yozlaşma alabildiğine yayıldı ve kamu hizmetleri çöküntüye uğradı, bu nedenle 1952’de Batista’nın yeni bir askeri ayaklanma yoluyla bir daha başa geçişi geniş bir kesimce onay gördü. Ama bu kez üniversiteyi, basını ve kongreyi denetimi altına alan zalim bir diktatör oldu, ekonominin çöküntü içinde olmasından yararlanarak büyük miktarda parayı zimmetine geçirdi. ABD’nın Küba’yı içki, kumar ve fuhuş merkezi yapmasına göz yumdu. Sonunda, 1958 sonbaharında Fidel Castro öncülüğündeki devrimci güçlerin başlattığı saldırıya yenik düşerek devrildi.’ Vikipedi

 

12

 

‘Recep Tayyip Erdoğan (d. 26 Şubat 1954; Kasımpaşa, Beyoğlu, İstanbul), Türkiye Cumhuriyeti’nin 12. Cumhurbaşkanı. Bu görevinden önce 11 yıl başbakan ve 12 yıl Adalet ve Kalkınma Partisi’nin genel başkanığı görevlerinde bulundu. Erdoğan, 1994 ve 1998 yılları arasında Refah Partisi’nden İstanbul Büyükşehir Belediyesi başkanlığını yürüttü.

 
Aksaray Yüksek Ticaret Okulu, yeni adıyla İstanbul İktisadi ve Ticari İlimler Akademisi’nden 1981 yılında mezun oldu. 18 yaşından itibaren siyasete dahil oldu. 1969-1982 yılları arasında amatör olarak futbol oynadı. 4 Temmuz 1978’de Emine Erdoğan’la evlendi. 2 kız, 2 erkek olmak üzere 4 çocukları vardır.

 
27 Mart 1994 yerel seçimlerinde İstanbul Büyükşehir Belediyesi başkanı olarak seçildi. 12 Aralık 1997 tarihinde Siirt’te düzenlenen bir mitingde yaptığı konuşma nedeniyle Diyarbakır DGM Savcılığı’nın “halkı sınıf, ırk, din, mezhep veya bölge farklılığı gözeterek kin ve düşmanlığa tahrik ettiği” gerekçesiyle açtığı davada Türk Ceza Kanununun 312. maddesinin 2. fıkrası uyarınca 10 ay hapis cezasına çarptırıldı. Cezaevinde dört ay kaldıktan sonra, 14 Ağustos 2001’de Adalet ve Kalkınma Partisi (AK Parti)’nin kurucuları arasında yer aldı ve kurucu başkanı oldu. Genel başkanı olduğu Adalet ve Kalkınma Partisi ilk kez 2002 Türkiye genel seçimlerinde %34,43’lük oy oranı ile tek başına 59., 60., 61. Türkiye Cumhuriyeti hükûmetlerini kurarak, parti başkanı ve Türkiye Cumhuriyeti başbakanı olarak iktidara geldi.Erdoğan, 10 Ağustos’taki seçimleri %51.79 oy ile kazanarak Türkiye Cumhuriyeti’nin 12. Cumhurbaşkanı seçildi. 28 Ağustos’ta yemin ederek göreve başladı..’ Vikipedi

 

 
Gördüğünüz gibi yaşayanlara Vikipedi insaflı davranıyor. Ayrıca Vikipedi, Viki sızıntıdan yolsuzluk ve İsviçre hesap detaylarını aktarmıyor bir de Sivil Darbe değimini duymamışlar. Yukarıdaki siyahbeyaz fotoda Batista kendi Böyük kanal projesini anlatmıyor. Fidel Sierra Maestra’da direnişte onu 1957 anlatıyor. Aşağıdaki fotoğraf da dünya gerçeklerini anlatıyor. Mustafa Kemal Atatürk tüm dünyada saygı duyulan bir lider.

 

 

2

 

 

Mustafa Mersioğlu, Brighton, İngiltere 13 Şubat 2015

 

 

 


Yazarın Son Yazıları:
İngiltere’deki yeni korona variyantının yayılmasına neoliberalizm dogmasının etkisi oldu mu?
Başımız sağ olsun! Halkın Habercisi’nin vicdanlı, vatansever yazarını kaybettik
Yabancı basında Karadeniz gazı