Kira sigortası yapılmak zorunda mı? Kira sigortası nedir?

Kira sigortası yapılmak zorunda mı? Kira sigortası nedir?
6 Eylül 2017 15:26

Son zamanlarda Türkiye’de sıkça duyduğunuz kirada garanti sistemi ya da diğer adıyla kira sigortası, yurt dışında çok uzun yıllardır uygulanan bir sistem.

 

Kira sigortası sisteminin ana amacı kiracı ile taşınmaz sahibinin arasında doğabilecek anlaşmazlıkları önlemek. Artık ülkemizde de uygulanmaya başlanan kira sigortası sistemi hakkında detaylar neler? Kira sigortası nasıl yapılır? Neleri kapsar? Her türlü kiralık daire için yapılması zorunlu mu? Kira sigortası, ev sahibine ya da kiracıya ne gibi avantajlar sağlar? Kirada garanti sistemi ile ilgili merak edilen tüm soruların yanıtlarına birlikte göz atalım…

 

Kira sigortası nedir?

Amerika başta olmak üzere Mortgage sisteminin uygulandığı pek çok ülkede var olan kirada garanti sisteminde, tüm prosedürler profesyonel sigorta şirketlerine teslim ediliyor. Böylelikle kiracı ile ev sahibinin direkt iletişim zorunluluğu ortadan kalkıyor. Sigorta işleminin tamamlanmasının ardından her iki taraf da yüz yüze gelmiyor. Tüm süreç hukuki olarak devam ediyor. Gayrimenkul danışmanları, finansçılar ve hukukçular muhattap alınıyor. Arada doğabilecek kişisel ya da maddi manevi tüm husumetler ise kira sigortası sayesinde başlamadan bitiriyor. Üstelik kira sigortası, yalnızca kiracıyı ya da ev sahibini değil her iki tarafın da haklarını koruyor. Kirada garanti sistemi adı üzerinde, kirayı her iki taraf için de garanti altına alıyor. Peki ya nasıl?

 

Örneğin ev sahibisiniz;bir daireniz var ve kiraya vermek istiyorsunuz. Ancak evinizi kiralayacak kişiyi tanımıyor ve haliyle güvenemiyorsunuz. Her ay düzenli kira alabilecek misiniz? Hastalık ya da herhangi bir iflas durumunda ne olacak?

Ya da kiracısınız;

düzenli bir geliriniz yok. Veya var ancak hastalık ve daha ciddi durumlarda sizin ya da ailenizin kirayı nasıl ödeyeceğinin planını yapamıyor; önünüzü göremiyorsunuz. Geleceği kendiniz ve aileniz adına garanti altına almak istiyorsunuz…

 

İşte bu noktada kira sigortası devreye giriyor. Ev sahibi ya da kiracının yaşayabileceği tüm mağduriyetleri ortadan kaldırıyor. Nasıl mı?

 

Kira sigortası nasıl yapılır?

Öncelikle kira sigortası yaptırmak için çeşitli sigorta şirketleri ile irtibata geçmeniz gerekiyor. Seçtiğiniz sigorta şirketi, kiralık daire koşullarını incelemek üzere bir uzman yönlendiriyor. Kiralık daireyi detaylıca inceleyen uzman, görsel ve yazılı olarak raporunu sigorta şirketine sunuyor. Her iki taraf (ev sahibi ve kiracı) arasında gereken tüm yetki ve hizmet anlaşmaları yapılıyor. Ardından mülk sahibinin risk analiz raporları hazırlanıyor. Kiralık daire sahibi ve kiracı arasındaki tüm maddi alışveriş ve evrak işlemlerinin tamamlanmasının ardından artık tüm sorumluluk kira sigortası yapan şirkete ait oluyor.

 

Kira sigortası yaptırdıktan sonra süreç nasıl işliyor?

Öncelikle bu sistemde, kiracı eğer talep ederse taşınmadan önce boya, tamirat, tadilat ve nakliye işlemleri yapılıyor. Kiracının ödeme bilgileri, talepleri ya da şikayetleri takip ediliyor. Konu ile ilgili raporlar tutuluyor. Aynı şekilde ev sahibinin de talep ve istekleri raporlanıyor.Gerektiğinde (her iki taraf için de) hukuki işlemler başlatılabiliyor. Kontrat bittiğinde, ev sahibinin evi boş kalacağı için kira alamaması gibi bir durum da ortadan kalkıyor. Üstelik faturalar, aidatlar vb unsurlar, sigorta şirketinin yükümlülüğüne giriyor. Kiracı zamanında ödeme yapamadığı takdirde sigorta şirketi tarafından kendisine, farklı ödeme seçenekleri ile taksitlendirme fırsatı sunulabiliyor.

 

Kira sigortası genel olarak neleri kapsıyor?

Kira sigortası, kiracının işten çıkarılma ve işsiz kalma durumunda kira ödemesine güvencesağlıyor. Burada tek şart, kiralık dairede oturan kiracının işsizlik sigortasının kabul edilmesi. Sigorta şirketi, işsizlik sigortası kabul edilen kiracının yerine aylık kira bedelini düzenli olarak ödüyor. Kira sigortası, kiracının iflas durumunda da devreye gidiyor. Kiralık daire için kira bedeli neyse, ev sahibine düzenli olarak o tutar ödeniyor. Ancak kiracının iflasını ispatlaması gerekiyor. Yaşam kaybı, hastalık ya da sakatlık vb… durumlarda da kiralık daire kira bedeli ev sahibine düzenli olarak ödeniyor.