İYİ Parti’li Tatlıoğlu: Piyasaların seçim sonuçlarına yönelik tepkisi olumludur

İYİ Parti’li Tatlıoğlu: Piyasaların seçim sonuçlarına yönelik tepkisi olumludur
26 Haziran 2019 15:19

İyi Parti Bursa Milletvekili İsmail Tatlıoğlu TBMM’de düzenlediği basın toplantısında, 31 Mart ve 23 Haziran sonuçlarına dikkat çekerek, piyasada güvene yönelik işaretler verdiğini ifade etti.

 

 
Tatlıoğlu, “Sürekli ifade ettiğimiz gibi, demokratik yöntemler ile siyasette yaşanan bu değişim ekonomiyi de olumlu etkilemiştir. Siyaset, bu işaretlerinden doğru sonuçları çıkarmalıdır.”

 

 

Türkiye Fakirleşiyor

 
Tatlıoğlu, Türkiye ekonomisine ilişkin yaptığı açıklamada “Türk Ekonomisi küçülme sürecindedir. Yılsonuna ilişkin tahminler Fert Başına Milli Gelir’ in 8500 Dolar olacağına yöneliktir. Bu aynı zamanda, Türk Ekonomisi’ nin, 2008’ e göre yaklaşık 160 Milyar Dolar fakirleşmesi demektir.”

 

 

Millet Fakirleşiyor

 
Tatlıoğlu, Ülke genelinde ciddi bir fakirleşmenin yaşandığını sayısal veriler doğrultusunda ifade ederek “2008’ den bu yana yerinde sayan reel ücretler son bir yıldır düşüşe geçmiştir. Nisan ayında yayınlanan Merkez Bankası Enflasyon Raporu da bunu ortaya koymaktadır. Reel ücretlerdeki düşüşe rağmen, 23 Haziran’ ın hemen ardından; çaya %15, şekere de %16 zam yapıldı.

 
Akaryakıt fiyatlarındaki 22 kuruşluk zam, yılbaşından bu yana gerçekleşen 4. zam oldu. Kırmızı et ve süt ürünlerinde Mayıs ayı sonunda %10’ dan %25’ e varan zamlar gerçekleşti. Mart ayında elektriğe yapılan %37’ lik zam sonrası, temmuz ayı için yeni bir zammın planlandığı konuşuluyor.

 
Enflasyona karşı dahi korunamayan orta ve dar gelirli grupların satın alma gücü ciddi derecede düşmüştür. Bu zamların insanlarımızı daha da fakirleşeceği açıktır. Şayet, israf devam ederken aşağıda kemer sıkma çözüm olamaz.” Dedi.

 

 

Devlet Fakirleşiyor

 
Tatlıoğlu, devlet bütçesinin giderek açık verdiğini şu sözlerle kaydetti “2018 Mayıs’ ta 2,7 milyar TL fazla veren bütçe bu yıl 12,1 Milyar TL açık vermiştir. 2019’ un ilk 5 ayındaki bütçe açığı 66,5 Milyar TL’ ye çıkmıştır.
Yıllık bütçe açık hedefinin %82,5’ i henüz 5 ayda tüketilmiştir.

 
2019 bütçesi yarı yolda kalmıştır. Bütçenin Dahilde Alınan KDV gelirleri %20, ÖTV gelirleri ise %6,8 azalmıştır. Harcama üzerinden alınan tüm dolaylı vergi gelirlerinde reel azalmalar söz konusudur. Bunun anlamı şudur: Milletin cebinde para yok, harcama yapamıyor.”

 

 

Güven

 
Tatlıoğlu, Türkiye’deki ekonominin kısır döngünden çıkmasını ve piyasadaki güven eksikliğinin sağlanmasına ilişkin

 
“TÜİK verilerine göre son bir yılda Tüketici Güven Endeksi’ndeki azalma %17,8, perakende ticarette %4,2, inşaatta %34,6, hizmet sektöründe ise %6,4’ tür. Kiminin geliri yok, harcama yapamıyor. Kiminin parası var ama piyasaya güveni yok, harcama yapmıyor. Dolayısıyla harcama üzerinden alınan vergi gelirleri düşüyor ve bütçe açığı artmaya devam ediyor. Türk Ekonomisi’ nin bu döngüyü kırması gerekir. Piyasada dağılan güven ortamını yeniden tesis etmek, ayakları yere basan, rasyonel bir ekonomi programını hayata geçirmek gereklidir.” şeklinde ifade etti.