Yıkılan 5 şehrin evlerini hükümete yakın şirketler yapacak

Yıkılan 5 şehrin evlerini hükümete yakın şirketler yapacak
28 Şubat 2023 12:31

6 Şubat’ta meydana gelen depremlerde büyük yıkım yaşayan Kahramanmaraş, Malatya, Osmaniye, Hatay, Adana’da toplam 23 milyon 426 bin metrekare alanda 85 bin 250 yeni daire yapılacak. İnşaatlar için ise AK Parti Hükümetine yakınlığı ile bilinen Kalyon, Kuzu Grup, Optimal gibi dokuz şirket yüklenici firma, altı şirket ise müellif firma olarak belirlendi.

 

 

Fotoğraf: ANKA

 

ANKA Haber Ajansından Sinan Tartanoğlu ve Mahir Bağış, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, TOKİ ve Gayrimenkul Yatırımcıları Derneği (GYODER) tarafından depremin 18. gününde hazırlanan “Afet Bölgesi Tasarım Alanları Rehberi” adındaki yeniden yapılaşma planlarına ulaştı.

27 Şubat’ta yayınlanan habere göre 5 ilde toplamda 23 milyon 426 bin metrekare alan yeni proje alanı olarak belirlendi. Bu alanların üzerinde toplamda 85 bin 250 yeni daire üretilmesi planlandı. Projelerin hangi şirketler tarafından yürütüleceğine dair bilgiler de rehberde yer aldı.

 

İnşaatlar tanıdık şirketlere: Kalyon, NEF, Tahincioğlu
Rehberde, Kahramanmaraş, Malatya, Osmaniye, Hatay, Adana illeri için ilçe ilçe proje alanları belirlendi; yeni üretilecek daire sayıları hesaplandı. Belgeye göre, projelerin hangi şirketler tarafından yürütüleceği de belirlendi.

Rehbere göre; proje alanları, alanlar üzerinde üretilecek konut sayısı ve projeleri yürütecek ve projelerin müellifi olacak iktidara yakınlığı ile bilinen şirketler şöyle:

Kahramanmaraş’taki projelerde Kalyon, İki Design, NYK, Mental Design, Aboutblank, ANT Yapı ve MKN Mimarlık isimleri geçiyor.

Malatya’daki projelerde DOME, CROSS WORK, Kuzu Grup, AGM Mühendislik; Hatay’da Kalyon, NEF, Tahincioğlu, Optimal, Kayabay Mimarlık, Osmaniye’de Ege Yapı, Adana’da ise Optimal adlı şirketlerin isimleri geçiyor.