Yeşil: Pul parasına şeker fabrikalarımızı satanlar, küresel sermayeye göz kırpmaya devam ediyor

Yeşil: Pul parasına şeker fabrikalarımızı satanlar, küresel sermayeye göz kırpmaya devam ediyor
24 Nisan 2020 15:51

CHP Ankara Milletvekili Nihat Yeşil basın açıklaması yaparak, 22 Nisan tarihinde Resmi Gazete’de yayınlanan Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın 2020 Şubat ayına ait yatırım teşvik listesinde yer alan ABD Nişasta Bazlı Şeker Üreticisi Cargill’e yatırım teşviki ve vergi muafiyeti sağlanmasına tepki gösterdi.

 

 

“Pul Parasına Şeker Fabrikalarımızı Satanlar, Küresel Sermayeye Göz Kırpmaya Devam Ediyor!”

 

 

CHP Ankara Milletvekili Nihat Yeşil: 2018’de 13 Şeker Fabrikamızın özelleştirilmesi sürecinde “Şeker Vatandır, Vatan Satılamaz” adı altında milli üretim yapan fabrikalarımızın elden çıkartılmasının ne kadar yanlış olduğunu bugünlerde daha iyi anlamamız gerekirken, Sanayi ve Ticaret Bakanlığı’nın küresel sermayeye teşvik ve vergi muafiyeti adı altında destekte bulunması kabul edilemez! Covid-19 Salgını nedeniyle Dünya üzerindeki bütün dengeler değişiyor. Daha bu sorunun sağlık aşamasındayız ve ne yazık ki ülkemizde her gün yüzlerce yurttaşımızı kaybediyoruz. Üretim ve tedarik aşaması salgın nedeniyle alınan önlemlere dayalı olarak durma noktasına geldi. Bir an önce salgını kontrol altına alarak başta gıda ve tarım odaklı milli bir politikayı hayata geçirmemiz gerekirken öğreniyoruz ki küresel sermayenin gıda sektöründeki en büyük temsilcisi konumundaki şirketlerden birisi ‘çok ihtiyaç duyulmuş olacak ki’ resmen ödüllendiriliyor. Böyle bir süreçte yerli çiftçimiz ve üreticilerimizin desteklenmesi gerekirken teşvik listesinde yer alan bu şirkete yapılan ‘kıyak’ kabul edilemez.

 

 

“Derhal Bu Hatadan Dönüp Yüzünüzü İhtiyaç Sahibi Halka Dönün”

 

 

CHP İçişleri Komisyonu Üyesi Nihat Yeşil, teşvik listesinde bulunan firma ile ilgili olarak bakanlığın hatasından dönmesi gerektiğini belirterek şunları söyledi: “Cumhurbaşkanı dahi evinizin önüne ekim yapın derken, bu teşvik listesi kabul edilemez. En kötüsüne hazır olmak durumundayız. Başta Şeker Fabrikalarımız olmak üzere, kritik öneme sahip olan gıda üretim tesislerimizi acilen kamulaştırmalıyız. Petrol fiyatlarının uluslararası piyasada çakılması, bunun yanında başta buğday olmak üzere gıda vadeli kontratlarının fiyatlarının yükselmesi yaklaşan tehlikenin habercisidir. Gıda krizinin gerçekleşme ihtimali de en az salgının toplumsal sağlığa karşı gösterdiği tehdit kadar önemli bir konudur. Bugünden yapılacak hataları ileride telafi etmemiz oldukça zor olabilir. Buradan çağrıda bulunuyorum; acil olarak Şeker Fabrikaları yeniden kamulaştırılmalıdır.” Diye konuştu.