Yatırım yüzde 74 arttı

Yatırım yüzde 74 arttı
13 Şubat 2012 15:05

Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, 2011 yılında uluslararası doğrudan yatırım girişinin yüzde 74 arttığını ve 15.7 milyar dolara ulaştığını söyledi. Bu rakamın cumhuriyet tarihinin en yüksek 4. büyük uluslararası doğrudan yatırım girişi olduğuna dikkat çeken Çağlayan, geçen yıl gerçekleşen uluslararası doğrudan yatırımın yüzde 71’inin AB ülkesi kaynaklı olduğunu ifade etti.

Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, 2011 yılında uluslararası doğrudan yatırım girişinin yüzde 74 arttığını ve 15.7 milyar dolara ulaştığını söyledi. Bu rakamın cumhuriyet tarihinin en yüksek 4. büyük uluslararası doğrudan yatırım girişi olduğuna dikkat çeken Çağlayan, geçen yıl gerçekleşen uluslararası doğrudan yatırımın yüzde 71’inin AB ülkesi kaynaklı olduğunu ifade etti.

 

ANKARA  – Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, 2011 yılında uluslararası doğrudan yatırım girişinin yüzde 74 arttığını ve 15.7 milyar dolara ulaştığını söyledi. Bu rakamın cumhuriyet tarihinin en yüksek 4. büyük uluslararası doğrudan yatırım girişi olduğuna dikkat çeken Çağlayan, geçen yıl gerçekleşen uluslararası doğrudan yatırımın yüzde 71’inin AB ülkesi kaynaklı olduğunu ifade etti.

Bakan Çağlayan, uluslararası doğrudan yatırım girişlerine ilişkin, “Dünyanın yaşadığı pek çok soruna rağmen Türkiye yatırımcılar için cazibe merkezi olmaya devam etmektedir. Bunun en güzel kanıtı da 2011 yılında gerçekleşen uluslararası doğrudan yatırım girişidir. 2011 yılında uluslararası doğrudan yatırım girişi 2010 yılına göre yüzde 74 oranında artarak 9 milyar dolardan 15.7 milyar dolar olarak gerçekleşmiştir. Yılın son ayında 3.3 milyar dolarlık uluslar arası doğrudan yatırım girişi gerçekleşmiştir” değerlendirmesinde bulundu.

2011 yılı uluslararası doğrudan yatırım girişinin, cumhuriyet tarihinin 4. en büyük uluslararası doğrudan yatırım girişi olduğunu dile getiren Çağlayan, 2006 yılında 20.2 milyar dolar, 2007 yılında 22 milyar dolar, 2008 yılında 19.5 milyar dolar uluslararası doğrudan yatırım gerçekleştiğini söyledi.

AB ülkeleri Euro krizi ile uğraşırken, gelişmiş ülkeler krizle mücadele ederken, Türkiye’nin yatırımcılar için hem cazibesini koruyarak, yatırımcılar için güvenli bir liman olduğunu bir kez daha gösterdiğini söyleyen Çağlayan, 2011 yılında gelen 15.7 milyar dolar uluslararası doğrudan yatırım miktarının yüzde 71’inin AB ülkeleri kaynaklı olduğunu ifade etti.

 

-BANKACILIK VE SİGORTACILIK SEKTÖRÜ 5.9 MİLYAR DOLAR İLE YATIRIMCILARIN EN ÇOK İLGİ GÖSTERDİĞİ SEKTÖR OLDU-

 

Türkiye’de doğrudan yatırım yapan ülkeler arasında sıralama yapıldığında Avusturya’nın 2.24 milyar dolar, İspanya’nın 2.23 milyar dolar ve Hollanda’nın ise 1.6 milyar dolarla ilk üç sırada yer aldığını söyleyen Çağlayan ayrıca, ABD, Rusya ve Azerbaycan’ın Türkiye’deki diğer önemli yatırımcı ülkeler olarak öne çıktığını ifade etti.

Bankacılık ve sigortacılık sektörünün 5.9 milyar dolar ile uluslararası doğrudan yatırımcıların en çok ilgi gösterdiği sektör olurken, 4.2 milyar dolar ile enerji sektörü ve 3.4 milyar dolar ile imalat sanayinin takip ettiğini dile getiren Çağlayan, imalat sanayi içerisinde ise 1.3 milyar dolar ile petrol ürünleri imalatı, 648 milyon dolar ile gıda–içecek sektörü ve 428 milyon dolar ile elektrikli ve optik donanım sektörünün önde gelen faaliyet alanları olduğunu belirtti.

 

-2011 YILI ARALIK SONU İTİBARIYLA TÜRKİYE’DE 29 BİN 283 ADET ULUSLARARASI SERMAYELİ ŞİRKET FAALİYET GÖSTERİYOR-

 

Birleşmiş Milletler Ticaret ve Kalkınma Örgütü’nün (UNCTAD), 2011 yılında tüm ülkeler için henüz kesinlik kazanmayan rakamlara ilişkin bir öngörü çalışması yaptığını da söyleyen Çağlayan bu kapsamda küresel çapta uluslararası doğrudan yatırımların 2010 yılına göre yaklaşık yüzde 17 yükselerek 2011 yılında 1.5 trilyon dolar seviyesinde gerçekleşmiş olacağının öngörüldüğünü belirtti.

2011 yılında Türkiye’de, 3 bin 278 adet uluslararası sermayeli şirket ve şube kuruluşu ve 556 adet yerli sermayeli şirkete uluslararası sermaye iştiraki ile toplam 3 bin 834 adet şirket faaliyete geçtiğini dile getiren Çağlayan, Türkiye’nin yatırımcılara sunduğu fırsatlar sayesinde uluslararası doğrudan yatırım girişlerine paralel olarak şirket kuruluşu ve ortaklıkların arttığını söyledi. Şirket kuruluşu ve yerli sermayeli şirketlere iştirak rakamları bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 16 oranında arttı. 2011 yılı Aralık sonu itibarıyla ise Türkiye’de 29 bin 283 adet uluslararası sermayeli şirket faaliyet gösteriyor.

Çağlayan, “Son aşamaya geldiğimiz yeni teşvik sistemimizin uygulamaya başlanması ile birlikte 2012 yılında daha fazla uluslar arası doğrudan yatırım çekebileceğimize inanıyorum. Uluslar arası doğrudan yatırım girişlerinin artması cari açığın azalmasında en büyük katkıyı sağlayacaktır” dedi.