Vicdan muhasebesi ve adalet

Vicdan muhasebesi ve adalet
31 Ekim 2014 09:13

Değerli okuyucular! Sohbetimizin konusu, Vicdan Muhasebesi ve Adalet hakkında olacaktır.

 

Numan ALADAĞ H&H YORUM

 

Değerli okuyucularımıza Hayırlı ve Bereketli Cumalar dileyerek, sohbetimize başlayalım.

 

Adalet güzeldir; fakat devlet yöneticilerinde olursa daha güzeldir. Hz. Muhammed (s.a.v.)

Adalet halkın diriliği ve düzeni, idarecilerin ise süsü ve güzelliğidir. Hz. Ali (r.a.)

Huzuruna gelen herkese hürmet edip eşit muamele yap, ta ki zayıf, senin adaletinden ümitsizliğe düşmesin, kuvvetli de hak etmediği bir nimeti elde etme hayaline kapılmasın. Hz. Ömer (r.a.)

Bir millete baş olmanın ilk ve en büyük şartı, adil olmaktır. Hz. Ömer (r.a.)

Zülümkarlık dağıtır; berbat eder ülkeyi, adalet saadetle abad eder ülkeyi. (Genceli Nizami)

 

Ey Yüce Türk İslam alemi!

 

Adalet dünyadan kalkarsa, insan yaşamına değer verebilecek hiç bir şey kalmaz.

 

Adalet, vicdan muhasebesi yaparak, düzenli ve dengeli faaliyetlerle, her şeyin hakkını vermek; haksızlıklardan uzak kalıp orta yol rotasını izlemek anlamına gelir.

 

İslam dininde adalet; bilgi, kültür makam-mevki, cinsiyet, din ve ırk farkı gözetmeden insanlara insan olmaları yönünden eşit davranmak ve paylarına düşen hakları vermek demektir.

 

Cenab-ı Allah; ” Adaleti, iyiliği, akrabaya muhtaç oldukları şeyleri emreder. Taşkınlıklardan, kötülüklerden, aklı selime aykırı olan hareketlerden; zulüm ve zorlayıcı davranışlardan nehyeder.”

 

”Ey İman edenler, adaleti titizlikle ayakta tutan ve Allah için şahitlik eden insanlar olun. Hükmünüz veya ahitliğiniz velevki, kendiniz veya ananız, bababanız, yakın akrabalarınızın aleyhine olsun. İsterse onlar, zengin veya fakir olsunlar…”

 

”Şüphesiz ki Allah size emanetleri ehline vermenizi, insanlar arasında hükmettiğiniz zaman adaletle hükmetmenizi emreder…” buyuruyor.

 

Peygamberimiz Hz. Muhammed (s.a.v.)’in, hak ve adaletle ilgili birçok hadis-i şerifleri vardır. Bunlardan bir kaçı.
Hadis-i şerifler: ”Adaletle hükmeden adil kimseler, Allah katında nurdan minberler üzerine otururlar; yüksek mevkilere çıkarlar.” ”Bir saat adalet yetmiş yıl (Nafile) ibadetten daha hayırlıdır.”Adil, bilgili ve başarılı hükümdarlar; hısım, akraba ve Müslümanlara karşı yumuşak kalpli ve şefkatli olanlar; aile efradı kalabalık olduğu halde harama el uzatmayan, haramdan uzak kalmaya çalışanlar Cennet ehlidir…”

 

İslam dini, iktisat yönünden insanları üç kısma ayırır; fakir tabaka, orta halli tabaka ve zengin tabaka. Fakir tabaka dilenciliği ve miskinliği alışkanlık haline getirmemelidir. Orta halli tabaka da, hergün maddi ve manevi güce ulaşmak için meşru şekilde çalışacaktır. Zengin tabaka da çalıştırdığı, elemanların, alın teri kurumadan, hak ettiği emeğinin karşılığını verecektir. Devletin kanunlarla belirlediği vergiyi vermeyi şerefli bir görev sayacaktır. Dinin emrettiği zekat, fitre gibi sadakaları tam olarak zamanında vermek suretiyle toplumda sevgi ve saygıya dayanan ictimai adaleti tesis etmiş olacaktır.

 

İlahi adalete gelince; onun tam manasıyla gerçekleşeceği yer, Kıyamet gününde kurulacak ilahi mahkemedir. Boynuzu olmayan keçin veya koyunun, boynuzu olandan o gün hakkını alacağı gibi, zerre kadar hayır veya şer işleyen, helal veya haram lokma yiyen, o gün onun karşılığını, Cenab-ı Allah verecektir.

 

Bir tek kişiye yapılan adaletsizlik herkese çevrilmiş bir tehdit olduğunun bilincinde olmalıyız.

 

Vatan şehitlerimizi ve Türkiye Cumhuriyetinin kurucusu Ordularımızın başkomutanı Gazi Mustafa Kemal ATATÜRK’ü, silah arkadaşlarını ve değerli okuyucularımızın atalarını rahmetle, Gazileri minnetle anar. Hastalara acil şifalar diliyoruz.

 

ÖZDEYİŞLER

 

1- Sevginin kurduğu devleti, adalet devam ettirir. (Farabi)

2- Devletlerin sarsılmayan temelini, adalet teşkil eder. (J. Pindare)

3- Kötülüklerin ilki ve en büyüğü, haksızlıkların cezasız kalmasıdır. (Eflatun)

4- Adaletsizliği engelleyecek gücünüzün olmadığızamanlar olabilir; ama itiraz etmeyi beceremediğiniz zaman asla olmamalı… (Elie Wiesei)

5- Hükümdar adaletli olursa, yeryüzünde Allah’ın adalet ve şefkatten uzak olursa, şeytanın halifesi olur. (İmam-ı Gazali)

6- Ahlaki nizam, adalet sayesinde kurulabilir ve hiçbir şey onsuz devam edemez. (La Cordaire)

7-Tek tarafı dinleyerek verilen karar, doğru olsa bile hiçbir zaman adil olamaz. (L. Annaeus Seneca)

8- Kuvvetsiz adalet ve adaletsizkuvvet, iki büyük felakettir. (Joseph Joubert)

9- Haksızlık edip tüm insanlarla birlikte olmaktansa, adaletli davranıp tek başına kalmak daha iyidir. (Mahatma Gandhi)

 

Hadis-i Şerifler Kaynakçası:
Diyanet İşleri Başkanlığı yayınları Yayın No: 207

 

 

 

 


Yazarın Son Yazıları:
Aziz Atam, ruhun şad mekanın cennet olsun
‘CUMHURİYET’, bizi biz yapan ortak değerimizdir
Hicri yılbaşında huzur ve bereket bizimle olsun