Vergi paketi geliyor!

Vergi paketi geliyor!
13 Mart 2024 09:45

HAZİNE ve Mali­ye Bakanlığı’nın 2024-2028 Stra­teji Planı’na göre vatandaşları, 31 Mart’taki yerel se­çimlerin ardından daha fazla vergi yükü ile kemer sıkma paketi bekliyor. Hazine ve Maliye Bakanlığı, yayımla­dığı 2024-2028 Strateji Planı ile seçim sonrası ekonomide hayata geçirilecek düzen­lemelerin ipuçlarını verdi. Plana göre önümüzdeki dö­nemde vergilerle ilgili yasa teklifi Meclis’e gelecek, tüke­timi artıran kredi kartlarına da sınır konulacak. Rapora göre gelecek 5 yılda vergiler, ekonomideki en önemli gün­dem maddeleri arasında yer almayı sürdürecek.

 

 

VERGİ PAKETİ GELİYOR

 

Planda, Gelir Vergisi, Ku­rumlar Vergisi, Katma Değer Vergisi kanunları ile Vergi Usul Kanunu’nda vergi ta­banının genişletilmesine ve gönüllü uyumun artırılması amacıyla vergi yasalarında güncellemeler yapılacağı belirtildi. Sözcü’den Erdoğan Süzer’in haberine göre yasa­larda yapılacak değişikliklerle orta vadede doğrudan vergilerin payının arttırılacağı vurgu­lansa da düzenle­meleri içeren vergi paketinin Meclis’e getirileceği tarih konu­sunda bilgi verilmedi. Planda, vergi sistemi­nin alternatif yakıtlı tüm araç gruplarını gö­zeterek iklim hedeflerini destekleyecek ve pazarın genişlemesine olumlu katkı sağlayacak şekilde yeniden düzenleneceği belirtilerek taşıtlarda yakıt türüne göre vergileme yapı­lacağının işareti verildi. Ay­rıca planda vergi cezalarının artırılabileceğini öngören “Kamu gelirlerinin tahsilat performansı artırılacak, ver­gi cezaları caydırıcılığı güç­lendirecek şekilde gözden geçirilecektir” ifadelerine yer vermesi dikkat çekti. Ba­kanlığın planı, ekonominin mart ayından sonra türbü­lansa gireceğine işaret etti.

 

Kredi kartlarına düzenleme bekleniyor

 
VATANDAŞLARIN artan hayat pahalılığıyla müca­dele etmek için başvurduğu kredi kartları da Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın radarında bulunuyor. Planda, ekonomik dengeleri bozucu ve enflasyo­nu besleyen tüketim artışlarını önleyecek tedbirler alınacağı belirtilirken, “Kredi kartı kullanı­mı parasal istikrarı etkilemeye­cek ve tüketim talebini den­geleyecek şekilde uluslararası standartlarda yeniden düzenle­necektir” denildi. Seçimlerden sonra kredi kartlarında limit ve taksitlere yönelik yeni kararla­rın açıklanması bekleniyor.