Vakıf nasıl kurulur?

Vakıf nasıl kurulur?
2 Mart 2022 22:52

Vakıf kurma adımları vakıf kurarken dikkatli bir şekilde takip edilmesi gereken adımlardır. Vakıf kurmak isteyen kişilerin birçoğu bu adımlara önem vermemekle birlikte ilerde yaşanabilecek hukuki problemlerle karşılaşmaları çok yüksek ihtimaldir. Vakıf kurma işi alanında uzman kişiler tarafından danışmanlık alınarak yapılması gereken bir işlemdir. Bu yazımızda vakıf nasıl kurulur sorusunun cevabını ayrıntılı bir şekilde anlattık. Peki, vakıf nedir?

 

Vakıf Nedir?

Vakıflar, belirlenen ve sürekli bir amaca hizmet eden, yeterli mal varlığı ve hakları barındıran topluluklardır. Peki, bu şartları yerine getiren her topluluk vakıf sayılabilir mi? Şüphesiz ki bu sorunun cevabı hayır olmaktadır. Anayasaya, ahlaki değerle, hukuka, milli menfaatlere ve milli birliğe aykırı olan hiçbir topluluk vakıf olamaz. Ayrıca vakıf amaçları arasında belirli bir ırk ya da cemaat üyelerini desteklemez olamaz. Bu amaçları güden topluluklar da vakıf olarak sayılmaz.

 

  Kimler Vakıf Kurabilir?

Türkiye Cumhuriyeti kanunlarına göre gerçek veya tüzel kişilikler vakıf kurabilir. Vakıf kuranın gerçek kişi olması durumunda vakıf kurmak için fiil ehliyetine sahip olması gerekmektedir. Diğer bir seçenek olan vakıf kurmak isteyen kişinin tüzel bir kişilik olması durumunda, bu kişiliğin mal varlığını vakfa tahsis edebileceğine dair karar olması gerekmektedir. Tüm bu şartlar yerine getirildiği takdirde vakıf kurulabilir. Peki, vakıf nasıl kurulur?

 

Vakıf Kurma Şartları Nelerdir?

Türkiye Cumhuriyeti’nde vakıf kurmak isteyen tüzel ya da gerçek kişilerin belirli şartlara yerine getirmesi durumunda vakıf kurulabilir. Sizler için vakıf kurma şartlarını anlattık.

 

l Kurulmak istenen vakfın bir amacı olmalıdır. Vakıf için belirlenen amaç; anayasaya, ahlaki değerle, hukuka, milli menfaatlere ve milli birliğe aykırı olmamalıdır. Belirli bir ırk ya da cemaat üyelerini desteleyen bir amaç gütmemelidir.

 

l Vakfı kuran kişinin tüzel ya da gerçek kişi olması durumunda yukarıda belirttiğimiz belgelere sahip olması gerekmektedir.

 

l Vakıf amacını sürekli olarak gerçekleştirmek için vakfın yeterli mal varlığının bulunması gerekmektedir.

 

l Vakfın tescili yapılmalıdır.

 

Kaynak: https://elkagroup.com.tr/

 

 

Vakıf Nasıl Kurulur?

 

 

Türkiye Cumhuriyeti’nde vakıf kurma iki şekilde sağlanmaktadır. Bu iki yöntemde de vakfın tescilinin yapılması zorunludur.

 

  1. Noterden Resmi Senet ile Vakıf Kurma

 

 

 

Noterden resmi senet ile vakıf kurma işlemi bir avukat aracılığıyla yapılabilir. Fakat avukata mal varlığı için verilmiş olan vekâletname tek başına yeterli olmamakla birlikte noterden özel yetki içeren vekâletname ile mümkündür.

 

  1. Ölüme Bağlı Tasarrufla Vakıf Kurma

 

 

Ölüme bağlı tasarrufla vakıf kurmak için gerekli olan belge vasiyetnamedir. Söz konusu vasiyetname vakıf kurma işlemi için özel olarak hazırlanmalıdır.