Türkiye-Ermenistan anlaştı!

Türkiye-Ermenistan anlaştı!
2 Eylül 2009 14:01

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, komşu ülkelerle sıfır problem ilişkisi ilkesine dayalı olarak Ermenistan’la ilişkileri normalleştirmek istediklerini belirtti.Diplomatik ilişkilerin kurulmasına gidecek süreç üç aşamadan oluşuyor. İlk aşamada 6 hafta boyunca ülkeler kendi içlerinde siyasi danışmalarda bulunacak. 6 haftanın sonunda 2 protokol imzalanacak. Protokoller iki ülkenin parlamentolarına sunulacak.

Türkiye ve Ermenistan Dışişleri Bakanlıkları ile İsviçre Federal Dışişleri Bakanlığı’nın ortak basın açıklamasında, ”Türkiye Cumhuriyeti ve Ermenistan Cumhuriyeti, İsviçre’nin arabuluculuğuyla sürdürdükleri çabalar bağlamında parafladıkları ‘Diplomatik İlişkilerin Tesisi Protokolü’ ile ‘İkili İlişkilerin Geliştirilmesi Protokolü’ne dair iç siyasi istişarelerini başlatma hususunda mutabakata varmışlardır” ifadesi kullanıldı.

Bu iki protokolün, ikili ilişkilerin makul bir zaman diliminde normalizasyonu için bir çerçeve sunduğu belirtilen açıklamada, siyasi istişarelerin 6 hafta içinde tamamlanacağı, bunu müteakiben iki protokolün imzalanacağı ve her iki parlamentonun onayına sunulacağı belirtildi.

Açıklamada, her iki tarafın anayasal ve yasal prosedürlerine uygun biçimde onay işleminin zamanlıca ilerlemesi için çaba göstereceği kaydedildi. İkili ilişkilerin normalizasyonunun bölgedeki barışa ve istikrara katkı sağlayacağı ifade edilen açıklamada, ”Türkiye Cumhuriyeti ile Ermenistan Cumhuriyeti, İsviçre’nin desteğiyle ortak gayretlerini sürdürme konusunda kararlıdırlar” denildi.

PROTOKOLDE NELER VAR?

- Sınırların açılması (Protokolün yürürlüğe girmesinden 2 ay sonra)

- İki ülke dışişleri bakanlığında çalışma grubu kurulması (Protokolün yürürlüğe girmesinden 2 ay sonra)

- Hükümetlerarası komisyonun ve alt komisyonların çalışacağı koşullar, temel statülerin bakanlar düzeyinde onaylanması (Protokolün yürürlüğe girmesinden 3 ay sonra)

- Hükümetlererası komisyonların ilk toplantısının düzenlenmesi (Çalışma koşulları saptandıktan hemen sonra)

- 7 alt komisyon kuruluyor: Siyasi İstişare Alt Komisyonu, Ulaştırma, İletişim ve Enerji Altyapı ve Şebekeleri Alt Komisyonu, Hukuki Konulara İlişkin Alt Komisyon, Bilim ve Eğitim Alt Komisyonu, Ticaret, Turizm ve Ekonomik İşbirliği Alt Komisyonu, Çevre Sorunlarına İlişkin Alt Komisyon, Tarihsel Boyuta İlişkin Alt Komisyon (Bu Komisyon ile karşılıklı güveni yaratmak için bir diyalog mekanizması kuruluyor. Tarihi belgeler incelenecek, bu incelemeye Ermeni, Türk, İsviçre ve diğer uluslardan katılım olabilir. Bununla şu deniliyor aslında; Ermenistan kapı kapı dolaşıp ‘soykırım’ demeyecek) (Hükümetlerarası Komisyon’un ilk toplantısından en geç 1 ay sonra)

FRANSA KUTLADI

Fransa, Türkiye ve Ermenistan’ın, diplomatik ilişkilerin tesisi protokolüyle ikili ilişkilerin geliştirilmesi protokolüne dair iç siyasal istişarelerini başlatma hususunda mutabakata varmasının ardından iki ülkeyi kutladı.

Fransa Cumhurbaşkanlığı Sarayı’ndan yapılan açıklamada, Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy, Ermenistan ve Türkiye arasındaki ilişkilerin normalleşmesinin bölge istikrarına katkıda bulunacak tarihsel bir olay olacağını da kaydetti.

Davutoğlu: Sınırların açılması söz konusu değil

NTV Ankara Temsilcisi Murat Akgün’ün sorularını yanıtlayan Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Ermenistanlı yetkililerle mutabakata varılan iki protokol ve diplomatik ilişki sürecinin ‘Türkiye’nin bölge vizyonunun parçası’ olduğunu söyledi.

Türkiye’nin hedefinin komşularla en iyi ilişki, Kafkaslarda kalıcı ve kapsamlı barış olduğunu belirten Davutoğlu, başlatılan sürecin bunun için önemli bir adım olduğunu ifade etti.

Davutoğlu bunun yanında sürecin her aşamasında Azeri çıkarlarının gözetileceğini söyledi. Davutoğlu Ermenistan’la gelinen noktanın Azeri-Ermeni ilişkilerine de katkıda bulunacağını umduğunu belirtti.

Dışişleri Bakanı Davutoğlu bu noktada Ermenistan sınırının açılmasının söz konusu olmadığına dikkat çekti.