Tunus seçimleri ve biz

Tunus seçimleri ve biz
31 Ekim 2014 17:30

Geçtiğimiz pazar, Tunus’da bizdeki AKP’ye tekabül eden siyasi iktidar partisi NAHDA seçimleri kaybetti, onun yerine seçimleri kazanan parti, “NİDA TUNUS” isimli laik parti oldu.

 

 

Safile USUL H&H YORUM

 

 

Nida Tunus’un seçimden önce, Nahda’nın laiklik karşıtı olması üzerine kurduğu strateji ve bunu medya üzerinden iyi işlemesi ile bir cepheyi birleştirdiği söyleniyor seçimleri yakından izleyenlerce.

 

 

Nida Tunus, 5 küsür milyon seçmenli ve 217 sandalyeli Tunus Meclisi’nde 85 Meclis sandalyesi elde ederken, AKP muadili Nahda 69’da kaldı.

 

 

Aradaki fark henüz çok fazla değil ama tabii ki, çok önemli ve tayin edici bir seçim sonucu.

 

 

Aradaki farkın henüz çok fazla olmamasına vurgu yapmamın sebebi ise, az farklı seçim sonuçlarının yeniden devr-i daimlere sebebiyet verebilir olması ve bu nedenle de seçimi alan partinin olağanüstü dikkatli bir yönetim sergilemesinin gerekliliği.

 

 

Ama neticede bu çok çok önemli bir seçim sonucu ve bu seçim sonucu bizde de, “AKP de bu şekilde gider mi?” umudunu doğrudu haliyle.

 

 

Elbette bu çok güzel bir umut ve beni de yakar ancak dikkat edilmesi gereken bir fark var bizimle Tunus arasında.

 

 

Şöyle ki…

 

 

Nahda partisinin seçimleri kaybetmesinin ana nedeni artan fiyatlar ve işsizlik. Bunu takip eden neden ise, Tunus’un Cezayir ve Libya sınırlarında radikal dinci hareketlerden ve buna ilaveten oluşan kriminal çetelerden dolayı çok büyük güvenlik sorunlarının olması.

 

 

Evet, bizde de sınır boyu güvenlik sorunları çok büyük ancak TSK’nın varlığı bu sorunların halk tarafından hissedilmesini önemli ölçüde yok ediyor.

 

 

TSK varlığı, varlığının yarattığı psikolojik etki olmasa bizdeki Hükümet anında gider ama işte gitmiyor çünkü TSK her an varlığı ile halkın kendini güvensiz hissetmemesini sağlıyor.

 

 

Ve, asıl önemlisi olarak da Tunus ile aramızda şöyle bir fark var…

 

 

AKP Hükümeti Türkiye’de kontrol altına alınmış bir sıcak para düzeni, güvenlikle işleyen bir iç ekonomi ve de AB müzakere eşiği ile “promote” etmiş, yani prestijlenerek, yükselmiş bir ekonomi psikolojisini devr aldı.

 

 

Tam böylesine tarihi bir momentumda iktidar AKP’ye bırakıldı.

 

 

Ekonominin de içinde bulunduğu bu tür bir tarihi momentum, bu tür bir tarihi sıçrayış o anda iktidara gelen siyasi partiye çok uzun süreli siyasi avantajlar sağlar.

 

 

AKP işte Tunus’ta olmayan bir tarihi momentumun tüm getirilerini sonuna kadar, tepe tepe kullandı.

 

 

Dolayısı ile bizim işimiz Tunus’dan daha zor.

 

 

Bu zorluk şu anlama geliyor…

 

 

Türkiye’de muhalefet Tunus’dan çok daha yoğun ve çok daha hedefli ve tempolu bir çalışmaya mecbur.

 

 

Safile USUL Twitter

 

 

 

 


Yazarın Son Yazıları:
İstanbul’a alındı gözüyle bakabiliriz
Gökhan Zan ve ses kaydı
Didik didik bir şey aramışlar