Tunç Soyer: Danıştay ne karar verirse versin Buca Metrosu devam edecek!

Tunç Soyer: Danıştay ne karar verirse versin Buca Metrosu devam edecek!
2 Mayıs 2022 11:09

İzmir tarihinin en büyük yatırımı olan, yaklaşık 12 milyar TL’ye mal olacak Buca Metrosu ile ilgili belirsizliklere de açıklık getiren Başkan Soyer, İzmir 4. İdare Mahkemesi’nin aldığı kararın “iptal” anlamına gelmediğini söyledi.

 

 

Soyer, Danıştay’dan hangi karar çıkarsa çıksın 490 milyon euro tutarındaki uluslararası yatırımla yapılacak Buca Metrosu’nda çalışmalara devam edeceklerini belirterek şöyle konuştu:

“Biz, kamu ihale mevzuatına tabi değiliz. Buca Metrosu ihalesi Kamu İhale Kanunu’na göre yapılmadı. Bu ihale FIDIC denilen (Uluslararası Müşavir Mühendisler Federasyonu) uluslararası ihale mevzuatına göre yapıldı. Oluşturduğumuz konsorsiyum, yani 490 milyon euro’luk sendikasyon kredisi, bu ihale mevzuatına göre yapılması gerektiğine karar verdi. Biz de buna uygun davrandık.

O ihale mevzuatına göre yol alındı. Nitekim aşırı düşük teklif veren iki firmanın sorgusunu o ihale mevzuatına göre yaptık. Sonuçlarını yine o mevzuata göre değerlendirdik ve bir firmayı tercih edip diğerini ihale dışında bıraktık. İhale dışında bıraktığımız firma, FIDIC mevzuatına göre hak etmediği bir sonuçla karşılaştığını ileri sürerek idare mahkemesine başvurdu. Orada iki şey ileri sürdü. Birincisi; iki kez sorgu yapıldı firmayla ilgili. İkincisi; belgelerinin kendisine aktarılmadığını ve yerinde analiz yapılmadığını iddia etti. Mahkeme de “firma haklıdır” dedi.

 

 

Biz de bunun üzerine Danıştay nezdinde itiraz ettik. Şimdi Danıştay karar verecek. “Evet mahkeme haklıdır, bunların gereğini yerine getirin” derse bizim zaten elimizde. Biz o sorguları da yaptık, belgeler de elimizde. Biz, FIDIC’e göre tekrar firmaya verme zorunluluğu olmadığını biliyoruz, o nedenle yapmadık. Ama mahkeme derse ‘vermen lazım’ diye, veririz. Yeni bir idari işlem tesis etmemize gerek yok, çünkü yerinde analizler de yapılmış durumda.

Mahkeme kararını bozarsa yine bir idari işlem tesisine gerek yok. Karar ne olursa olsun kaldığımız yerden devam ediyoruz. Zaten bu konsorsiyumun lideri olan Avrupa İmar Kalkınma Bankası ihaleyi kesinleştirdi ve onayladı. Orada bitmiş bir süreç var zaten. Burada çıkacak karar her ne olursa olsun bu süreci etkileyecek bir sonuç doğurmayacak.” ( ANKA)