Trafikteki uyuşturucu denetimi başlıyor

Trafikteki uyuşturucu denetimi başlıyor
20 Ağustos 2013 16:07

İstanbul’da trafik polisleri yarından itibaren artık alkol kontrolünün yanında uyuşturucu kontrolü de yapacak.

 

 

Bu amaçla Almanya’dan ithal edilen “Mobil uyuşturucu analiz cihazı” Emniyet Müdürlüğünde düzenlenen bir seminerle tanıtıldı. Cihaz yaklaşık 9 dakika içinde ölçüm yapılan kişinin hangi uyuşturucu maddeyi kullandığını tespit ediyor. 19 ayrı uyuşturucu madde türünü tanımlayabilen cihazın bir ölçümünün bedeli yaklaşık 20 Euro olarak hesaplandı. Uyuşturucu kullandığı tespit edilen sürücünün ehliyetine 5 yıl süre ile el konurken 3 bin 600 lirada para cezası kesileceği belirtildi. Cihazla ölçüm yaptırmak istemeyen sürücünün ise ehliyetine 2 yıl süre ile el konurken 2 bin lirada para cezası kesilecek.

 

Emniyet tarafından uyuşturucu kullanarak trafiğe çıkanlara yönelik oluşturulan yeni uygulama ile ilgili Trafik Denetleme Şube Müdürlüğü’nde bilgilendirme semineri düzenlendi. 21 Ağustos günü İstanbul’da başlayacak olan mobil uyuşturucu kontrolleri öncesinde Trafik Denetleme Şube Müdür Yardımcısı Ali Özsoylar uyuşturucu analiz cihazı ve kullanımı hakkında bilgi verdi. Bu arada cihazın tanıtılmasında Alman uzmanlar da katıldı. Cihazdan şu anda İstanbul’da 3 tane olduğu belirtildi.

 

CİHAZ NASIL ÇALIŞIYOR

 

Yapılan açıklamada tanıtılan cihazla ölçümün yapılabilmesi için, 2 parçadan oluşan bir set kullanılıyor. Seti’in ilk parçasında bulunan pet yardımıyla sürücüden tükürük örneği alınıyor. Sürücünün ağzına sokup yaklaşık 2 dakika bekletilen pet daha sonra dışarı çıkarılıyor ve kimyasal tepkimelerin tamamlanması için 7 dakika bekletiliyor. Daha sonra bu pet’in takıldığı mobil uyuşturucu analiz cihazı kişinin uyuşturucu kullanıp kullanmadığını belirliyor. Cihazın 19 ayrı uyuşturucuyu tanıyabileceğini söyleyen yetkililer test yapılan kişinin hangi uyuşturucuyu kullandığının da mobil uyuşturucu analiz cihazıyla tespit edildiğini söylediler. Cihaz, kişinin kullandığı uyuşturucuyu kullanmasının ardından geçen 48 saat içinde tespit edebildiği öğrenildi.

 

EHLİYETE 5 YIL SÜRE İLE EL KONULACAK

 

Yapılan kontrollerde uyuşturucu kullandığı tespit edilen sürücülerin ehliyetine 5 yıl el konurken 3 bin 600 lira para cezası kesileceği öğrenildi. Ayrıca uyuşturucu kullandığı tespit edilen sürücü en yakın polis merkezine götürülerek uyuşturucu kullanmak suçundan hakkında yasal işlem yapılacak. Sürücüden alınan örneklerin 2 yıl boyunca saklanabildiği belirtildi. Pozitif çıkan test sonucuna yapılacak olan itirazlar sonrasında ise sürücünün kan tahlili yapılarak uyuşturucu kullanıp kullanmadığı tespit edilecek. Test cihazıyla kontrol yaptırmak istemeyen sürücülere ehliyetine 2 yıl süreyle el konduğu ayrıca 2 bin lira para cezası kesileceği öğrenildi. Kişinin Adli Tıp kurumu yada Tam teşekküllü bir hastaneden alacağı uyuşturucu kullanmadığına dair belgeyi getirmesi halinde ehliyetinin geri verileceği cezanın da iptal edileceği belirtildi.

 

 

u1 u2 u3 u4 u5