Trabzon’da ulaşıma zam!

Trabzon’da ulaşıma zam!
10 Haziran 2023 09:27

Trabzon’da toplu taşımaya yüzde 40’a varan zam geldi. Trabzon Büyükşehir Belediyesi Ulaşım Koordinasyon Merkezi (UKOME) Toplantısı’nda alınan karara göre şehir içi ulaşımda en yakın mesafe ücretleri siviller için bilet 6 lira 50 kuruştan 9 liraya, öğrenci için 5 lira 50 kuruştan 6 lira 50 kuruşa, belediye otobüslerinde ise sivil 5 liradan 6 lira 90 kuruşa, öğrenci 4 liradan 5 lira 50 kuruşa çıkacak. Zamlı tarife dolmuşlar için 12 Haziran’da, belediye otobüsleri için 16 Haziran’da başlayacak.

 

Fotoğraf: Ortahisar Belediyesi

 

‘ASGARİ ÜCRETE ZAM GELECEĞİ İÇİN DÜĞMEYE BASTILAR’

 
Kentte yaşayanlar ise seçim ertesi üst üste gelen zamlara tepkili. Hayat pahalılığının her harcamaya yansıdığını söyleyen Trabzonlular toplu taşımanın artık ucuz ulaşım seçeneği olmaktan çıktığını dile getirdi.
Gazete Duvar’dan Fatih Saygın’ın haberine göre kentte esnaflık yapan ve ulaşım aracı olarak dolmuş kullanan Savaş Yılmaz, 2,5 liralık zammı fazla bulduğunu söyledi. Zam için geçerli neden olmadığını öne süren Yılmaz, “Mazot fiyatları geçen yıl dolmuş ücretlerinin 6 buçuk liraya çıktığı dönem ile aynı olmasına rağmen bu kadar zam yapılması doğru değil. Asgari ücrete zam geleceği için erkenden zam düğmesine bastılar her yandan” sözlerini kullandı.

 

 

‘EN ÇOK ÖĞRENCİLER ETKİLENİYOR’

 
Kentte üniversite öğrencisi olan Abdullah Aydın ise toplu taşıma fiyatlarının en çok öğrencileri etkilediğini söyledi. Yüksek kira fiyatlarını karşılamakta güçlük çekerken dolmuş ücretlerinin de zamlandığını söyleyen Aydın, “Belediye otobüsleri dolmuş fiyatlarına yaklaştı. Toplu taşıma kamu için değil kâr için yapılır hale geldi. Dolmuş ile belediye otobüsü arasındaki fark çok az. Bir de Trabzon’da dolmuşlarda üniversite öğrencilerinden sivil tarife ile ücret alınıyor. Zamdan en çok biz etkileneceğiz” ifadelerini kullandı.

 

 

‘ESKİ KAZANCIMIZA ULAŞMAMIZ İÇİN DOLMUŞ 15 LİRA OLMALI’

 
Trabzon’da uzun yıllardır dolmuşçuluk yapan İsmail Eyübler ise yapılan zammın yetersiz olduğunu dile getirdi. Eyübler, dolmuş ücretlerinin sadece akaryakıt fiyatlarıyla değerlendirilmesinin yanlış olduğunu belirterek hayat pahalılığının herkese olduğu gibi dolmuş esnafına da yansıdığını ifade etti.

Asgari ücret 5 bin 500 TL iken dolmuş ücretlerinin 6,5 lira olduğunu söyleyen Eyübler, “Asgari ücret yılbaşında 8 bin 500 TL oldu ve şimdi yeni bir zam daha gelecek. Asgari ücrete zam geldikçe her şey pahalanıyor. Bir yandan da artan döviz kuru nedeniyle zamlar geliyor. Geçen yıl bin liraya yaptırdığımız araç bakımı şu anda 3 bin 500 liraya yapılıyor. Geçen yıl 1250 TL olan tek lastik şu anda 3 bin 500 liraya çıktı. Market alışverişlerinde fiyatlar her gün artıyor. Bu pahalılıkta benim eski kazancıma ulaşmam için dolmuş ücretinin 9 değil 15 lira olması gerekir” sözlerini kullandı.

 
Kent merkezinde dolmuşta şoförlük yapan Mahmut Kara ise yaşanan artışı yeterli bulduğunu söyledi. Kara, akaryakıt fiyatlarında dalgalanma olmaması halinde dolmuş ücretlerinin tatmin edebileceğini düşünüyor. Kara, “Akaryakıt fiyatlarına zam gelmeyecek ise 8 lira yeterli olabilirdi. Ama piyasanın hareketli olmasından sanırım böyle bir zam yapıldı” diye konuştu.