Topbaş adaysa Sarıgül olmayacak!

Topbaş adaysa Sarıgül olmayacak!
11 Ağustos 2012 10:26

Başbakan’ın damadına ait Sabah Grubu’na bağlı Takvim Gazetesi yazarı Bülent Erendaç, AKP’nin İstanbul’da Kadir Topbaş ile yola devam edeceğini İzmir’de ise artık Binali Yıldırım isminin netlik kazandığını belirterek, Şişli Belediye Başkanı Mustafa Sarıgül’ün de Topbaş aday olursa kesinlikle İstanbul’a talip olup adaylık yarışına katılamayacağını yazdı:

2013 yılı Ekim-Kasım ayında yapılması gündeme gelen yerel seçimlerde Türkiye’nin ‘Ekonomik Başkenti’ İstanbul için yeniden aday olacağını söyleyen Kadir Topbaş, gündemi sarstı. Topbaş’ın, Başbakan Erdoğan ile konuşmadan bu karan açıklaması düşünülemez. Topbaş bu hamlesi ile AK Parti’de İstanbul’u düşünmekte olan kudretli isimlerin fazla yorulmamasını sağladı.

Topbaş’ın (zamanlaması mükemmel) hamlesinin, AK Parti ve CHP dinamiklerini nasıl etkilediğini analiz etmeye başlayalım. Birkaç gün önceye kadar Topbaş’ın aday olup olmayacağı konuşulurken, AK Parti İstanbul adaylığı için iki önemli isim, Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım ve Egemen Bağış’ın ismi öne çıkıyordu.

Topbaş’ın hamlesi, izmir’in de kaderini belirledi. Binali Yıldırım, kesinlikle İzmir Belediye Başkan adayı olacaktır. Son anketlere göre İzmir’de, AK Parti yüzde 36, CHP ise yüzde 45.

İstanbul’da ise AK Parti yüzde 52, CHP ise yüzde 26…

İstanbul’da AK Parti Kadir Topbaş’la yarışa girerken, CHP’de Gürsel Tekin adı geçiyor. Anketler, Tekin için pek hayırlı görünmüyor. Topbaş, 3. kez başkan olmaya çok yakın.
Binali Yıldırım, CHP’nin İzmir’de ensesine dayanmaya başladı, izmir için açıklanmayan bazı anketleri okudum.
Binali Yıldırım aday olursa sonuç ne olur? Olmazsa AK Parti ne yapar?
Bu anketlerde Yıldınm ismi, AK Parti oylarının üstünde görünmekte.

CHP’nin yerel seçimler hedefinde, İstanbul ve Ankara esas mücadele alanı seçilmiş. Ankara’da AK Parti’nin Belediye Başkan adayı olacağı söylenen Başbakan Yardımcısı Ali Babacan’ın da CHP’ye pek hayırlı olmayacağı gözleniyor. Ankara’da Melih Gökçek, üniversitelerde ders olarak okunacak siyasi başarılara imza attı. 4 kez Ankara Belediye Başkanlığını kazandı. Seçime girse yine kazanma şansı çok yüksek. Aday olmaması halinde Gökçek’in AK Parti’de Genel Başkan Yardımcılığı gibi önemli görevlere hazırlanma ihtimali var.

Kadir Topbaş’ın İstanbul adaylığını açıklaması, Mustafa Sarıgül’ün de geleceğin belirledi.
Şöyle ki: Iç siyaseti iyi okuyan Sangül, Topbaş’ın seçimi kazanacağını biliyor. Geleceğe “Seçim kaybetmiş başkan” olarak girmez.

İç siyaset kulislerini yakından takip eden bazı tecrübeli isimler ile yaptığım sohbetlerde, diğer illerin durumunu da şimdiden görmem mümkün oldu. Adana’da MHP’nin yeniden kazanması zor. Adana’da AK Parti yüzde 35, MHP ile CHP yüzde 30’un altında. Antalya, AK Parti’nin sürpriz şekilde kaybettiği başkanlığı yeniden alma şansı yüksek. AK Parti yüzde 37, CHP yüzde 30’da. Peki, Antalya Belediye Başkanlığına Menderes Türel yeniden döner mi? Milletvekili olan Türel’e, Başbakan Erdoğan ‘Hazır ol’ derse olabilir. Antalya için bir başka isim de, Mevlüt Çavuşoğlu.

AK Parti, 2009’da Manisa ve Balikesir’i kaybetmişti. Sonuçlar sürpriz olarak karşılanmıştı. CHP ve MHP seçmeni, AK Parti’li adaya karşı ittifak yapmıştı. Bu olasılık yine var.

Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç Bursa’dan milletvekili olmasına karşın, Manisa’da çok seviliyor. Adayının belirlenmesinde Arınç ve Genel Başkan Yardımcısı Hüseyin Tannverdi’nin anket sonrası son kararı verecekleri ifade ediliyor.

SONUÇ: “Dimyata pirinç almaya giderken, evdeki bulguru kaybetmek” diye bir atasözümüz var.
CHP, “istanbul ve Ankara’yı alacağız” diye yola çıkarken, Antalya ve izmir’i kaybetmeye hızla yaklaşıyor olmasın….