Teknoloji hastalık saçıyor

Teknoloji hastalık saçıyor
5 Mayıs 2012 23:41

Yeni nesil cep telefonları hayatımızın en önemli parçası… Aynı şekilde bilgisayar klavyeleri ve mouse’ları da en çok kullandığımız aletler arasında yer alıyor. Yine her gün mutlaka tuşlarına bastığımız başka bir alet de POS cihazları. Ancak bu aletler pek çok hastalığa yol açan bakteriler barındırıyor.

Yeni nesil cep telefonları hayatımızın en önemli parçası… Aynı şekilde bilgisayar klavyeleri ve mouse’ları da en çok kullandığımız aletler arasında yer alıyor. Yine her gün mutlaka tuşlarına bastığımız başka bir alet de POS cihazları. Ancak bu aletler pek çok hastalığa yol açan bakteriler barındırıyor.

 
TEMİZLİK ÖNEMLİ

Her gün cep telefonlarından, bilgisayarlardan ve alışveriş yaptığımız yerlerdeki POS makinelerinden bakteriler topluyoruz. Her şey el temizliğinde gizli aslında. Enfeksiyonların yüzde 80’i doğrudan ellerle ya da kullandığımız aletlerle kendimize, yakınlarımıza ve sonunda tüm topluma bulaşıyor. Peki, tüm bu aletler ne tür bakterileri barındırıyor, bu bakteriler hangi hastalıklara yol açıyor? Acıbadem Hastanesi Labmed Mikrobiyoloji Koordinatörü Dr. Işın Akyar cep telefonu, bilgisayar klavyesi ve gün boyu asansör düğmesinden tuvalet kapısına kadar pek çok yere dokunan parmakların ucundan alınan örnekleri inceledi. O örneklerde şu bakterilere rastlandı.
 

 

BAKTERİ YUVALARI

Cep telefonu: Staphylococcus epidermis Bilgisayar klavyesi: Staphylococcus epidermis ve staphylococcus pasteuri Parmaklar: Staphylococcus epi-dermis, staphylococcus paste-uri, staphylococcus hominis ve staphylococcus warneri. Dr. Işın Akyar’a göre, verilen örneklerde bulunan bakterilerin hastalığa neden olması, kişinin bağışıklık sistemine veya bir hastalık geçirirken bu bakteriye maruz kalmasına bağlı.

 

ELLERİNİZİ YIKAYIN

Ancak vücudu bunlardan korumak mümkün. Akyar, korunma yöntemlerini şöyle anlattı: “Korunmanın en iyi yolu elleri düzenli bir şekilde yıkamak ve dezenfektan kullanmak. Bu yöntemle bulaşabilecek hastalıkların yüzde 20’si yok edilmiş oluyor. ABD’de bir kuruluş ‘El yıkamak hayat kurtarır’ diye bir pankart yayınladı mesela. Gerçekten de elinizi temiz tutarsanız hastalıklardan kurtulursunuz. Örneğin yine ABD’de yapılan bir araştırmada bakterilerin yoğun olarak internet kafedeki klavyelerde, süpermarket POS cihazlarında (yüzde 95.5), asansör düğmelerinde (yüzde 95.5) yaşadığı ortaya çıktı. Tüm bu bakterilerden korunmanın yolu da elleri yıkamak.”

 

TELEFON TUVALETTEN KİRLİ!

Cep telefonlarına dönecek olursak; her gün yüzlerce kişinin kullandığı tuvalet kapılarından bile 18 kat daha kirliler… Bunu çoğu insan bilmiyor ama elimizle birçok yeri tutup sonrasında yeniden, elimizi yıkamadan cep telefonumuzu elliyoruz. Bu yolla tüm bakterileri diğer çalışma arkadaşlarına da yaymış oldu. Bunları önlemek için ellerimizi düzenli olarak yıkamak, ihtiyaca göre günde bir kez de dezenfekte etmek gerekiyor.
 

BAKTERİLER NASIL KONTROL ALTINA ALINIR?

Cep telefonları, klavyeler, mouse’lar, kısacası ortak alanda kullandığımız her şeyi çok sık dezenfekte etmek gerekiyor.
Dezenfekte işlemini ayda yılda bir değil haftada 1-2 kere yapmak gerekiyor.
Aletlere çok zarar vermeyen alkol veya kolonya işe yarayabilir. Ancak unutmayın alkolün bakterileri öldürmesi için sürülen yerde en az yarım saat kalması gerekiyor.
Bakteriler için dezenfektanlı bezler de çok işe yarayabilir.
 

TELEFONLARDA HANGİ BAKTERİLER VAR?

İngiltere’de yapılan bir araştırmaya göre cep telefonlarında menenjit, zatürre veya bel soğukluğu yapabilecek bakteriler yaşıyor. Seçilen cep telefonunda bulunan diğer bakteriler ise şöyle: Mycoplasma (beige): Zatürre gibi solunum yolları enfeksiyonlarına neden oluyorlar. Moraxellaceae (fuchsia): Solunum yolu hastalıklarına neden oluyor.