TBMM'de 'kuzu kebap' tartışması

TBMM'de 'kuzu kebap' tartışması
31 Ekim 2012 16:35

AK Parti Kırıkkale Milletvekili Ramazan Can’ın, Meclis Genel Kurulu’nda, BDP’li bazı vekillerin yemekteki fotoğrafını gündeme getirerek, “Kuzu kebaplarıyla alem yapanlar cezaevlerindeki yandaşlarına ölüm diyorlar” sözü üzerine “ahlaksızlık” tartışması çıktı.
Gergin anların yaşandığı oturumda tansiyon yükseldi. Ayağa kalkan BDP’li vekiller, “Bu lafı söylemek ahlaksızlığın ta kendisi”, “Siz kimseyle yemek yemiyor musunuz?” diyerek tepkilerini dile getirdi.
 
-BDP’NİN GRUP ÖNERİSİ-
 
Meclis Başkanvekili Mehmet Sağlam başkanlığında toplanan Genel Kurul’da, BDP’nin cezaevlerinde başlayan açlık grevine ilişkin verilen Meclis araştırma önergesinin gündemin ön sırasına alınmasına ilişkin grup önerisi üzerinde yapılan konuşmalarda tansiyon yükseldi.
BDP Muş Milletvekili Sırrı Sakık, “Biz büyük bir kutlama için Köşk’e gitmedik. Ama bir haksızlığa karşı bir duruş sergiliyoruz. Gittik, evet, türbana haksızlık yapılmıştı, bu grubumuz geçen dönem anayasa değişikliğinde evet demişti, Çankaya’da türban olmalıdır, yüreğiniz varsa burada da olmalıdır” dedi.

AK Parti Kırıkkale Ramazan Can da, “Hükümlü ve tutukluların eşleriyle bir araya gelmelerine imkan tanıyan, çocuk hükümlülerin anne ve babalarıyla ilişki kurmalarını sağlayacak düzenlemeyi ise en kısa zamanda hayata geçireceğiz” diye konuştu.
 
-“KUZU KEBAPLARIYLA ALEM YAPANLAR” SÖZÜ TANSİYONU YÜKSELTTİ-
 
“BDP zincirlerinden kurtulması gerekiyor. Kızıltepe’de kuzu kebaplarıyla alem yapanların cezaevlerindeki yandaşlarına ölüm diyorlar” sözü ise Genel Kurul’da tansiyonu yükseldi.
Can, “Siz orada zevki sefa içindeyken yandaşlarınıza ölüm diyeceksiniz” diye konuştu.
BDP’li vekillerin, “ayıp”, “ahlaksızlık” sözlerine ise Can, “Aynen iade ediyorum o sözleri” diyerek karşılık verdi.

Tansiyonun yükseldiği oturumda BDP’li vekiller ayağa kalkarak Can’ın konuşmasına tepki gösterdi. “Bu ne ahlaksızlık”, “Ne demek bu”, “Sözünü geri alsın, “Bu lafı söylemek ahlaksızlığın ta kendisi”, “Siz kimseyle yemek yemiyor musunuz?” diyen BDP’li vekiller, bir süre yerlerine oturmayarak ayakta bekledi.

Meclis’te tansiyon yükselirken Can ve BDP’li vekiller arasında uzun süre karşılıklı tartışma yaşandı.

Daha sonra söz alan Sakık, “Başbakan’ın konuşmalarını kopya ederek burada anlatıyorsunuz.Zincir kırmaksa önce siz kırın, siz hepiniz yok hükmünde sayılıyorsunuz. Yok hükmündesiniz. Bizim çocuklarımız onurlu bir mücadele içerisindedir. Ama dönün kendinize bakın. Ey yoksul Anadolu çocukları, sizin çocuklarınız her gün ölüme gidiyor, AKP’lilerin çocukları bir bütün olarak Amerika’da, Avrupa’da eğitim görüyor, Türkiye’yi parsellemişler. Bizim çocuklarımız kimliklerinden dolayı iş yapamaz intihar eder, işte aramızdaki fark budur.
Dinime söven Müslüman olsa. Önce kendinize bakın. Bize laf söylemeye hakkınız yok” diyerek tepkisini dile getirdi.

BDP Grup Başkanvekili İdris Baluken’in konuşması sırasında ise Ramazan Can salondan ayrıldı. Baluken, 3 ay önce açlık grevleri gündemde yokken dostça yemeğin gündeme getirildiğini belirterek tepkisini dile getirdi.