Talim ve Terbiye’ye Harf Devrimi karşıtı üye atandı, CHP’li Kaya Bakan Özer’e sordu!

Talim ve Terbiye’ye Harf Devrimi karşıtı üye atandı, CHP’li Kaya Bakan Özer’e sordu!
1 Eylül 2021 12:18

Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk’un istifasının ardından eğitimdeki değişimler sürüyor. Son olarak, Milli Eğitim Bakanlığı Talim ve Terbiye Kurulu’nun 5 üyesi görevden alındı, yerine 6 üye atandı.

 

 

Talim ve Terbiye Kurulu’na üye olarak atanan Yıldız Teknik Üniversitesi Eğitim Bilimleri Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Mustafa Gündüz Harf Devrimi’ne ilişkin açıklamaları ile gündeme gelmişti. “Yeni kurulan devletin ideolojik temellerini oturtmak pahasına geçmiş bütün birikiminin inkâr edildiğini” savunan Gürbüz, bu dönemde gerçekleştirilenleri “Batıya yapılan şirinlikler” olarak nitelendirirken, Harf Devrimi’ni hedef alarak “Yeni neslin ancak iktidar yanlılarının yazdıklarını okuyacak olması, gelecek adına büyük bir avantaj ve güven vermişti. Alfabe değişikliği geçmişi unutturmak amacı yanında, yeni neslin neyi, nasıl okuyacağını planlamıştı. Bir de 1930 sonrasında, tarih öncesi mitolojiye sığınılarak kurgulanan dil ve tarih kültürüyle düşünceyi kötürüm haline getiren gelişmeler oldu” ifadelerini kullandı.

 

 

Konuyu Meclis gündemine taşıyan CHP Ankara milletvekili Yıldırım Kaya, verdiği soru önergesinde şunları kaydetti:

 

 

Cumhurbaşkanı Kararnamesiyle T.C. Milli Eğitim Bakanlığına atandınız, göreve başlamak için Anayasa gereği TBMM’de henüz yemin etmediniz. Ancak Cumhurbaşkanı Kararnamesiyle çok sayıda Milli Eğitim Bakanlığı bürokratı hızla değiştirildi.
Cumhurbaşkanı Kararnamesiyle T.C. Milli Eğitim Bakanlığına atanan bürokratların, çeşitli cemaat ve tarikatlara bağlı vakıf ve derneklerin yönetim kurullarında görev aldıkları dikkat çekmektedir.
Özellikle de T.C. Milli Eğitim Bakanlığı Talim Terbiye Kurulu Başkanlığına atanan Başkan ve Yönetim Kurulu üyelerinin; cemaat ve tarikatlara bağlı Türkiye Gençlik Vakfı (TÜGVA), Önder İmam Hatipliler Derneği, Yaygın Eğitim ve Kültür Derneği (YEKDER) ve Türkiye Gençlik ve Eğitime Hizmet Vakfı (TÜRGEV)… vb. vakıf ve derneklerde Yönetim Kurulu üyeliği yapmış kişiler arasından seçilmiş olduğu görülmektedir.

 

 

 

Talim Terbiye Kurulu Başkanlığı üyeliğine atanan Prof. Dr. Mustafa Gündüz; Harf Devrimi’ne karşı çıkarak, “Yeni neslin ancak iktidar yanlılarının yazdıklarını okuyacak olması, gelecek adına büyük bir avantaj ve güven vermişti. Alfabe değişikliği geçmişi unutturmak amacı yanında, yeni neslin neyi, nasıl okuyacağını planlamıştı. Bir de 1930 sonrasında, tarih öncesi mitolojiye sığınılarak kurgulanan dil ve tarih kültürüyle düşünceyi kötürüm haline getiren gelişmeler oldu.” ifadelerinin yer aldığı açıklamalar yapmıştır.

 
Sekiz yıllık zorunlu eğitime karşı çıkan Prof. Dr. Mustafa Gündüz, Cumhuriyet Devrimleri’ni hedef alarak halifeliği ve medreseleri savunmuştur. AKP hükümetinin FETÖ’nün dershanelerini kapatma girişimine de karşı çıkarak Zaman Gazetesi’nde yazılar yazmıştır.
T.C. Milli Eğitim Bakanlığına atanan bürokratların cemaat ve tarikatlara yakın, Cumhuriyet Devrimleri’ne mesafeli/karşı ve mücadele içinde olmaları kamuoyunda büyük endişe yaratmıştır.
Bu bilgiler kapsamında;
1. Cumhuriyet Devrimleri’ni hedef alan kişilerin T.C. Milli Eğitim Bakanlığına bürokrat olarak atanmalarındaki amaç nedir?
2. Harf Devrimi’ne karşı olan bir kişilerin T.C. Milli Eğitim Bakanlığı Talim Terbiye Kurulu Başkanlığı Yönetim Kuruluna atanmasındaki hedef nedir?
3. Cumhuriyet Devrimlerine karşı çıkıp, halifeliği savunan kişilerin T.C. Milli Eğitim Bakanlığında üst düzey görev verilmesi ne anlama gelmektedir?
4. Fethullah Gülen’in dershanelerin kapatılmasına karşı çıkan bir anlayışın, T.C. Milli Eğitim Bakanlığı Talim Terbiye Kurulu Başkanlığı Yönetim Kurulu üyeliği verilmesindeki amaç nedir?
5. T.C. Milli Eğitim Bakanlığı Talim ve Terbiye Kurulu Başkan ve üyeleri neden cemaat ve tarikatlara bağlı vakıf ve derneklerde görev almış kişilerden oluşturulmuştur?