Süleyman Soylu'dan ilginç parlamenter sistem eleştirisi

Süleyman Soylu'dan ilginç parlamenter sistem eleştirisi
5 Mart 2013 18:06

AKP Genel Başkan Yardımcısı Süleyman Soylu Yıldız Teknik Üniversitesi’nde Genç Müsiad tarafından düzenlenen ‘ Yeni Türkiye Vizyonu ‘ paneline katıldı. Burada bir konuşma yapan Soylu, yerelleşmeyi savunarak, ” Bu parlamenter sistem devam ettiği sürece büyümemizde sürekli sancı çekeceğiz” dedi.

 

 

 

Süleyman Soylu, konuşmasının bir bölümünde, parlamenter sistemi eleştirerek şöyle konuştu:

 

 

 

En temel problemlerimizden bir tanesi ademi merkeziyet. Bunun için Türkiye ciddi hamleler yapmaktadır. Bir taraftan kentlerin yenilenmesi, yaşanabilir hale getirilmesi. Büyükşehir Belediye yasası Türkiye Cumhuriyeti’nin attığı en önemli adımlardandır. Yani yetkiyi yerele devretmek. Ne olursunuz. Bu Ankara’da yetki kaldığı sürece bilmenizi isterim ki YÖK de dahil olmak üzere, üniversiteler mali özerkliğe kavuşmadığı sürece, Türkiye’nin gelişmesinde büyümesinde sürekli sancı çekeceğiz. TBMM, Ankara’daki parlamento bu parlementer sistem devam ettiği sürece sürekli sancı çekeceğiz, sürekli kıvranacağız. Bir kişi alacak anayasayı fırlatacak ertesi gün ekonomi alt üst olacak. Kişiye bağlı anlayıştan sisteme bağlı anlayışa yönelmediğimiz sürece daha hızlı, daha demokratik, kuvvetler ayrılığının daha anlaşılabilir olduğu anlayışa evrilmediğimiz sürece, bürokrasinin 1960’tan sonra kurduğu sistemin prangaları içinde mahkum kaldığımız sürece göreceksiniz ki Türkiye büyüdükçe sancı çekecektir.”

 

 

 

 

 

NE ANLAR KAYSERİ’DEKİ ÜNİVERSİTEDEN YÖK BAŞKANI?


 

Soylu, konuşmasının devamında üniversitelerden de bahsederek, ‘Ne anlar Kayseri’deki üniversiteden YÖK Başkanımız ? Mevcut YÖK Başkanımızın ismini anarak söylüyor değilim. 20 yıl sonra 30 yıl sonra onun bambaşka hesapları olacak. Oysa Kayseri’nin ayrı, Adana’nn ayrı, Bitlis’in ayrı bambaşka farklılıkları sözkonusu. Bunun hepsini ancak yerel akılllarla yerel dinamiklerle harekete geçirebilirsiniz. Onların önünü açarak harekete geçirebilirsiniz. Oradaki şurayı oradaki istişareyi oradaki oartak aklı harekete geçirerek, bu zenginlikler ortaya çıkar. 20. yüzyıl zenginliklerin ülkelere zarar yazdığı bir yıl olareak ortaya çıkar. Oysa şimdi 20. yüzyıl farklılıkların ülkelerin kâr hanesine yazıldığı bir yüzyıl olarak ortaya çıkar’ diye konuştu.

 

 

 

 

 

TÜRKİYE’NİN AB ‘YE GİRMESİYLE İLGİLİ BİR İNANÇ KAYBI SÖZKONUSU DEĞİL ‘

 

Soylu, ” İran’ın Irak’ın Suriye’nin Kürtleriyle iyi irtibat kurmak istiyorsanız, aynı coğrafyada yaşadığınız Kürtlerle, 4 milyonun üzerinde evlilik yaptığınız sosyal mukavelenizi yeniden tanzim etmek zorundasınız. Bu kadar basit. Kendi evinizde huzur alamazsanız, siz bu değerleri başka ülkelere değer transferi olarak gönderemezsiniz. Bu kadar da basit. Kimse sizi kale almaz. İtibarlı olmazsınız. Oysa biz kendi coğrafyamızın bize yüklemiş oldukları tüm sorumlulukla itibarı olmakla mükellefiz. Amacımız yükselen Türkiye yükselen toplumla birlikte itibarlı bir Türkiye oluşturmaktır” şeklinde konuştu.