Siyanür yetmedi, dinamit patlayacak

Siyanür yetmedi, dinamit patlayacak
25 Mayıs 2024 09:36

İliç’te bilirkişi raporunun ardından Anagold Müdürü’nün de bulunduğu 6 kişi daha tutuklandı. İktidar, madende liç yığını altında kalan işçilerin arama çalışmaları sürerken yeni bir taşocağı projesine onay verdi.

 

 

Fotoğraf: anagold.com.tr

 

Erzincan İliç’te, maden göçüğü altında kalan 5 işçinin arama çalışmaları sürerken bir taşocağı projesine daha onay verildi. Yıllardır siyanürle zehirlenen tarım ve mera alanlarında şimdi de dinamitler patlayacak.

Birgün’den Gökay Başcan’ın haberine göre 13 Şubat 2024’te Erzincan’ın İliç ilçesindeki Çöpler Altın Madeni’nde meydana gelen felaket sonucu 9 işçi hayatını kaybetti. Dünya rekoru kırılarak yükseltilen yığın liçinin kayması sonucunda işçiler hayatını kaybederken 5 işçinin arama çalışmaları sürüyor.

Liç altında kalan cenazeler henüz bulunmamışken altın sektörü düzenledikleri forumda bir araya gelirken iktidar İliç’te yeni maden ocağı projelerine onay veriyor.

Discovery Madencilik İnşaat Sanayi ve Ticaret Anonim Şirketi, İliç’te kalker ocağı ve kırma eleme tesisi için başvuru yaptı. Kalker ocağı yılda 820 bin ton, kırma eleme tesisi ise 430 bin kapasiteyle çalışacak.

 

 

MERA ALANI YOK EDİLECEK

 

 

Bölgede mera ve tarım alanlarını tehdit eden, verimliliği düşüren maden ocakları hayvancılığa büyük zarar veriyor. 66 hektarlık ruhsat alanına sahip Discovery Madencilik, 21 hektarlık alan için başvuru yaptı. Çevre Düzeni Planı’na göre madenin kurulacağı alanın tamamı mera. Yerleşim yerine 700 metre uzaklıktaki maden ocağında yılda 40 patlama yapılacak. Patlatmalar için ise yılda yaklaşık 141 bin kilogram ANFO, 9 bin 760 kilogram dinamit kullanılacak.

Öte yandan dinamitlerin patlayacağı proje alanının kuzey batı yönünde TEİAŞ Elektrik İletim Hattı, 1400 metre mesafe uzaklıkta ise NATO Akaryakıt Boru Hattı bulunuyor.

 

 

ONLARCA KİLOGRAM TOZ

 

 

Maden ocağı ve kırma eleme tesisi, siyanürle zehirlenen bölgeyi toza boğacak. Kazıma, yükleme, boşaltma, ve nakliye sırasında toplam saatte 150 kilogram toz meydana gelecek.

Şirket ayrıca bölgede oluşacak gürültünün tam sınır değerinde olduğunu iddia etti. 65 desibel olan sınırın, kırma eleme tesisine uzaklığı 130 metredeki evde 64,97 desibelde kalacağı öne sürüldü. Şirket tarım ve mera alanları tehdit eden bu proje için 4 milyon 935 bin TL harcayacak.