Sığınak talebi patlama yaptı!

Sığınak talebi patlama yaptı!
19 Ekim 2022 09:41

Rusya’nın Ukrayna’yı işgal etmesiyle başlayan savaş tüm hızıyla devam ederken Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in nükleer savaş tehdidinde bulunması tüm dünyayı endişelendirdi. Rusların, ülkelerinin nükleer savaşta yer alacağına dair artan korkularıyla sığınak satın almak için acele ettiği ortaya çıktı.

 

 

Fotoğraf: Claire Reilly/CNET

 

 

Sözcü’de yer alan habere göre uzmanlar, dünyayı nükleer savaş olasılığına hazırlıklı olmaya çağırırken Rus seçkinlerinin gizli ve lüks sığınaklarıyla kendilerine bir “çıkış yolu” yarattıkları öğrenildi.

Accounts Chamber of Russia’ya göre, Rusya’da çoğunlukla 1960’lardaki Soğuk Savaş sırasında inşa edilen toplam 16.448 nükleer bomba sığınağı var.

Ancak altı yıl önce sığınakların %95’inin kullanıma uygun durumda olmadığı, kalitelerinin yeterli olmadığı ve sığınakların yasadışı olarak özelleştirildiği ortaya çıktı.

Daily Star’da yer alan habere göre, bir kanal, “Moskova’da her hafta 20 ila 30 sığınak satın alınıyor ve trend artıyor” haberini verdi ve bu masrafı karşılayabilenlerin özel sığınaklara yönelik acelesinin altını çizdi.

Yayınlanan bir reklam da insanların “dünyanın sonu için hazırlandıkları” ve “artık ailenizin güvenliğini düşünmeniz gerektiği” konusunda uyardı.

İlanda, “Ülkedeki zor durum ve doğal afet korkusu nedeniyle ailenizin ve sevdiklerinizin güvenliğini düşünmenin zamanı geldi.”

“Hem yüksek kaliteli hem de düşük maliyetli barınakların yanı sıra yeraltı konut kompleksleri sunuyoruz. Sığınaklarımızın çoğu, savaşlar, sel ve yıkıcı iklim değişikliği gibi küresel felaketlere uyarlandı” ifadesi yer aldı.

İlana göre, en ucuz sığınaklar 97 metrekarelik bir alanı kaplıyor ve 595 bin TL’ye (28.400 sterlin) mal oluyor.

Rus seçkinleri sığınaklar için ilk sırada yer alırken, General SVR, tüm Rus yetkililerin Putin tarafından sipariş edilebilecek sığınaklarda bir yer garantisi olmadığını söyledi.

Telegram’dan yapılan açıklamada, “Devlet başkanlarının akrabaları ve arkadaşları sığınağa önceden teslim edilecek. Ancak Rusya’nın yönetim kadrosundaki herkes o kadar şanslı değil. Örneğin, Putin, nükleer bir tehdit durumunda, Rus yetkililerin “gerekli minimum” sayıda kişiyi tahliye etmesini emretti” denildi.