Siber dünyaya ‘siber hukuk’ aranıyor!

Siber dünyaya ‘siber hukuk’ aranıyor!
1 Ağustos 2021 11:41

AK Parti, sosyal ağlara mali ve hukuki muhataplık için Türkiye’de temsilcilik açma zorunluluğu getirilmesinin ardından bu kez “dezenformasyonla mücadele” adı altında yeni bir çalışma başlattı.

 

 

 

AK Partililere göre bu çalışmada AB ülkeleri örnek alınıyor, özel olarak da Almanya örneği inceleniyor. AB’nin biri terörle mücadele, diğeri dezenformasyonla mücadele olmak üzere bu konuda iki çizgisi olduğuna dikkat çekilirken dezenformasyonun da bir ‘terör biçimi’ olarak görüldüğüne vurgu yapılıyor.

 

 

Çalışmanın “muhalefete baskı”, “internete sansür” olarak değerlendirilemeyeceğinin savunulduğu partide, “Fiziki sınırları olmayan siber, sanal dünyayı geleneksel hukukla düzenlemek imkansız. Oradaki suçların yeni tanımlamalara ve bu tanımlamalara göre düzenlenmiş yeni cezalara, yani yeni bir siber hukuk düzenlemesine ihtiyaç var” deniliyor.

 

 

“Siber hukuk” çerçevesinde sanal dünyada verilecek en büyük cezanın hapse atmak değil internetten mahrum kılmak olabileceğine değinilirken çalışmanın alternatif ceza yöntemleri içerebileceğine dikkat çekiliyor. Bu arada daha önce sosyal medya hesaplarının kullanımında kimlik numarasının zorunlu hale gelmesi de gündeme gelmişti. Ancak çalışmayı yürütenler böyle bir düzenlemenin kişisel veri güvenliğine aykırı olmasının yanı sıra yabancı şirketlere veri aktarımına da yol açabileceğine dikkat çekerek kesinlikle gündemde olmadığını belirtiyor.