SEO uzmanlığı nedir?

SEO uzmanlığı nedir?
19 Aralık 2014 12:49

Seo uzmanlığı nedir? Konusu günümüzde internet dünyasındaki gelişmeler göz önüne alındığında çok mühim bir noktaya gelmiştir.

 

Ancak ‘SEO uzmanlığı nedir?’ konusundan önce üzerinde durulması gereken konu SEO’nun ne olduğu konusudur. SEO, Search Engine Optimization kelimelerinin baş harfleri alınarak oluşturulan ve Türkçe karşılığı arama motoru optimizasyonu olan çalışmalar bütünüdür. Yani arama motorlarında üst sıralarda olmayı hedefleyen web sitelerinin yapmış olduğu içerik, tema gibi çalışmaların tümüdür.SEO’ya uyumlu çalışmalar gerçekleştirmek web sitenizin üst sıralara gelmesini sağlayacaktır. Çalışmalarımızın Kurumsal SEO’ya uyumlu olması için her şeyden önce içeriğimizin kopya olmamasına yani özgün olmasına dikkat etmeliyiz. Temamızın konuyla ilgili olmasına, uygun anahtar kelime seçimine, seçilen anahtar kelimenin kullanılma yoğunluğuna,ilgili görselleri kullanmaya,ilgili görselleri etiketlemeye, görsel kullanırken abartıya kaçmamaya, etiketlemeleri doğru bir şekilde yapmaya, kullanıcının ilgisini çekecek ve kolayca kullanabileceği bir web sitesi tasarlamaya özen göstermeliyiz. İşte bu çalışmaların, özenin sonucu olarak da sitemiz arama motorlarında hak ettiği yerlere gelecektir. Bu belirtilen özelliklerin kullanımını bilen kişinin yaptığı işe de SEO uzmanlığı denir.

 

SEO uzmanıbu belirttiğimiz konuların yanı sıra sitenize trafik kazandırabilmek, rakiplerinize fark atmanızı sağlayabilmek, arama motorlarında üst sıralara sizi çıkarabilecek ve bu kazanımlar için gerekli olan yöntem ve metotları bilen ve uygulayan kişilerdir. Kısacası sizi, şirketinizi, ürünlerinizi internet kullanıcılarına, müşterilerinize tanıtan, popülerliğinizi arttıran, gelir seviyenizin artmasını sağlayan ve internet ortamındaki çalışmalarda gerekli bilgi donanımına sahip kişilerin yaptığı çalışmaların bütününe SEO uzmanlığı denir. Bir SEO uzmanı, arama motoru kriterlerini bilen, alanında gerekli çalışmaları gerçekleştirip deneyimler kazanmış, size daha önceki çalışmalarından aldığı olumlu sonuçları referans olarak sunabilen kişilerdir.
Bir SEO uzmanı üzerinde çalıştığı web sitesinin hem site içi optimizasyonunu yapar hem de site dışı optimizasyonunu yapar. ‘SEO uzmanlığı nedir?’ sorusu cevaplanırken bu iki konuda da gerekli donanıma sahip olma özelliği çok önemlidir. SEO uzmanlığında site içi optimizasyon demek sitenin iç dizaynını düzenlemek demektir. Yani;

• Site için uygun ve özgün bir içerik seçimi yapmak

• Uygun temayı bulup kullanmak

• Anahtar kelime seçimini doğru yapmak

• Anahtar kelime yoğunluğunu uygun biçimde ayarlamak

• Uygun görselleri seçip kullanmak

• Etiketleri doğru kullanmak

• Siteyi ilgi çekici hale getirebilmek

• Siteyi ziyaretçilerin kolay kullanabileceği şekilde meydana getirmek

• Kod kullanımını sade ve temiz şekilde olması için gerekli seçimleri yapmak

• Dolayısıyla site erişim hızını minimuma indirmek gibi hususlar site içi optimizasyonu için SEO uzmanlığı olan bir kişiden beklenen çalışmalardır.

 

Site dışı optimizasyon bir SEO Uzmanından beklenen bir diğer çalışmadır. Site dışı optimizasyon, bir sitenin diğer sitelerle etkileşimini düzenleme işidir. Bir anlamda sitenin reklam yüzünü ayarlamaktır. Site dışı optimizasyonu için SEO uzmanından beklenen bazı hususlar vardır. Bunlar;

• Siteniz için hangi siteye link verileceğine, hangi siteden link alınacağına karar verme

• Forumlar, bloglar ve sosyal paylaşım sitelerinde sitenin adının geçmesini sağlamakyani bir nevi reklamının yapılmasını sağlama

• Bu sitelerdeki yerimizi sürekli takip etme

• İlgili sitelerle sizin siteniz arasında bağlantılar kurma

• Bu çalışmaların doğal bir sonucu olarak da sitenizin trafiğini düzenli ve kalıcı bir hale getirmek bir SEO uzmanından site dışı optimizasyoniçin beklenen çalışmalardır.

 

Site içi optimizasyonu da site dışı optimizasyonu da SEO uzmanlığı açısından önemli konulardır. Ancak öncelik verilmesi gereken konu site içi optimizasyonudur. Çünkü site içi optimizasyonu yapılırken site erişim hızı da ayarlanmış olur. Eğer site içi optimizasyonu gerektiği gibi yapılmaz ise sitenize kullanıcılar hızlı erişim sağlayamaz. Bu yüzden farklı sitelere yönelirler. Bu da hiçbir site sahibinin isteyeceği bir durum değildir.