SEO Raporu Nedir?

SEO Raporu Nedir?
15 Kasım 2022 09:48

SEO raporları, web sitenizin içinde ve dışında arama motoru optimizasyonu için sonuçlarınızı gösterir. SEO veya arama motoru optimizasyonu, bir web sitesinin arama motoru sıralama konumlarında veya SERPS’de görünürlüğünü artırma uygulamasıdır. Raporlar, en iyi anahtar kelimeleri, genel anahtar kelimeleri, sıralama iyileştirmelerini, ziyaretçileri, trafik karşılaştırmalarını ve dönüşüm ölçümlerini gösterir.

 

Bu nedenle, bir site için SEO raporu nedir sorusu oldukça önemlidir ve SEO üzerinde çalıştıktan sonra, patronlara veya müşterilere ne yaptığımızı ve neden önemli olduğunu göstermenin bir yolunu bulmak için yardım alınabilir. Raporlama, yaptığımız en önemli iş olmayabilir. Ama faturaları ödeyen budur. Müşterinin hizmetlerinize yaptığı yatırımı haklı çıkarır.

SEO Raporuna Neden İhtiyaç Duyulur?

SEO raporları, müşterilerinizi eğitmenize yardımcı olur. Güven ve uyum oluşturmaya yardımcı olurlar ve müşteri için gerçekleştirdiğiniz SEO çalışmasının iyileştirmelerini ve faydalarını belgelerler. Müşterilere, yaptığınız işin işe yaradığını ve işlerini olumlu yönde etkileyen sonuçlar elde ettiğini göstermek isterseniz İzmir SEO firmasından destek alabilirsiniz. SEO raporları ayrıca bir sonraki üst düzey fırsatları ve daha sonra ne üzerinde çalışmanız gerektiğini gösterir.

SEO Araçları Nelerdir?

Ücretsiz olarak kullanabileceğiniz SEO araçları;

  • Google Arama Konsolu
  • Google Benim İşletmem Analizleri
  • Google Analitik
  • Screaming Frog (ücretsiz sürüm)
  • Bing Web Yöneticisi Araçları
  • MozBar
  • WooRank Web Sitesi İncelemesi şeklindedir.

Bu araçları kendiniz de ücretsiz bir şekilde kullanabilirsiniz ya da firmadan destek alarak alanında uzman kişiler tarafından kullanılan araçlarla SEO raporu oluşturulmasını sağlayabilirsiniz.

SEO Raporlarında Yer Alan Bilgiler

SEO raporları oluştururken, bir web sitesinin nasıl performans gösterdiğine dair bir genel bakış veya üst düzey bir fikir göstermelisiniz. KPI’ları veya Temel Performans Göstergelerini içermelidir. KPI’lar, belirlenen hedeflere ne kadar iyi ulaştığınızı gösterir. Bu KPI’lardan bazıları organik trafik, dönüşüm oranları, Tıklama oranları veya TO ve anahtar kelime sıralamasını içerir. SEO rendesi olarak bu alanda en iyi hizmeti alabileceğiniz firma raporları ayrıca iyileştirme fırsatlarını da içerir. Bu fırsatlar, gelecek ayın SEO ve dijital pazarlama stratejisine dahil edilmelidir. Bu anlamda alanında uzman bir ekip ile alacağınız SEO raporu hizmeti sayesinde gelişiminizi görebilmeniz mümkün olur.

SEO Raporlarının İçerikleri

SEO raporlarında yer alan bilgiler şu şekildedir;

  • Gösterge Tabloları – SEO çabalarınızın müşterileriniz için nasıl olumlu bir yatırım getirisi (ROI) oluşturduğunun bir özeti.
  • Hedef Raporları – Hedef raporları etkinlikleri, sayfa ziyaretlerini, süreyi, dönüşümleri, hedefleri gösterir.
  • Yerinde Optimizasyon – Teknik raporlar, hatalar, SEO performansı.
  • Geri Bağlantılar – İtibar önemlidir ve yüksek kaliteli geri bağlantılar, sıralamanıza zarar verebilecek toksik geri bağlantıları izlemenin yanı sıra önemlidir.
  • Anahtar Kelime Büyümesi – Uzun kuyruklu anahtar kelimeler ve anlamsal anahtar kelimeler ve bunların organik anahtar kelime sıralaması iyileştirmeleri dahil, izlediğiniz anahtar kelimeler.
  • En çok hedeflenen anahtar kelimeler için sıralamada artış.
  • Sosyal Medya Büyümesi – Bunlar, katılım, marka bilinci oluşturma ve kitle demografisinin nasıl performans gösterdiğini göstermelidir.
  • Performans Raporları – Bu raporlar, sayfaların nasıl dönüşüm sağladığını, anahtar kelime performansını, zengin sonuçları ve daha fazlasını gösterir.

SEO Raporları Dijital Pazarlamada Neden Önemlidir?

Bir SEO stratejisi oluşturmak ve uygulamak SEO’da önemli bir adımdır, ancak SEO araçlarının bize sağladığı çok miktarda veriyi anlamanın ve analiz etmenin tek yolu bir SEO raporu oluşturmaktır. Bu raporlar, çabalarımızı bir web sitesinin tüm SEO yönlerine odaklamamız gerektiğini anlamamıza yardımcı olur. Bir web sitesi için sayfa içi ve sayfa dışı SEO tekniklerinin nasıl uygulanacağını bilmek zorunludur. Çünkü bu yalnızca web sitenizin Google’da ne kadar iyi sıralandığını değil, aynı zamanda web sitenizin çektiği kitle türünü de etkiler.

Web Sitesi ve Pazarlama Performansını İzlemek İçin SEO Raporlaması

Bir SEO raporunun bu bölümü, kullanıcıların bir web sitesiyle nasıl etkileşime girdiğini vurgulamak için kullanılır. Bu veriler, web sitesi oturumları, açılış sayfası performansı ve dönüşümler gibi verilere dalarak bir web sitesinin performansını analiz etmemize ve izlememize olanak tanır.

Web Sitesi ve Pazarlama Performansını İzlemek İçin SEO Araçları ve Google Analytics

Şimdiye kadar piyasadaki en iyi ücretsiz SEO araçlarından biridir. Google Analytics verileri, web sitesindeki sayfaların nasıl performans gösterdiğinin yanı sıra web sitesini ziyaret eden kitlenin nasıl davrandığı hakkında size bilgi sağlamak için bir SEO raporuna eklenebilir. Aralarından seçim yapabileceğiniz çok sayıda metrik varken, SEO raporlamanızda Google Analytics verilerini kullanmak hiç de kolay değildir. Bu nedenle alanında uzman bir ekipten destek almanız gerekebilir.

Site Analizi İçin SEO Raporlaması

Bir SEO raporunun bu bölümü, bir web sitesinin hangi alanlarının iyileştirilmesi gerektiğini belirlemek için önemlidir. Bu veriler, tam olarak bu amaç için mevcut olan birçok SEO aracı kullanılarak bir web sitesi denetimi yoluyla elde edilebilir.

Bu tür SEO raporlaması tarafından sağlanan veriler, bir web sitesinin arama motorlarında ne kadar iyi performans gösterdiğini vurgulamalı ve bir web sitesinin genel SEO’sunun nasıl iyileştirileceğine ilişkin çözümler sağlamalıdır. SEO raporlama bir web sitesi için oldukça önemli bir etken oluşturur.