‘Şemsiye devrimine’ 17 yaşında lider

‘Şemsiye devrimine’ 17 yaşında lider
3 Ekim 2014 08:45

Hong Kong’da demokrasi için günlerdir soka- ğa dökülenlerin lideri, 17 yaşındaki Joshua Wong adlı bir öğrenci çıktı. Çin yönetiminin taleplerini kabul etmesini isteyen genç lider, yoksa kamu binalarını işgal edeceklerini açıkladı.

 

 

Çin Komünist Partisi’ni kara kara düşündüren Hong Kong’daki tam demokrasi talep eden hareketin kalbinde, mantar saç kesimli, dikdörtgen gözlüklü, sıska bir genç var. Kendisi henüz 17 yaşında bir öğrenci. Adı Joshua Wong. Önceki gün Çin Ulusal Günü’nde bayrağın göndere çekilip milli marşın okunduğu törenden saatler sonra hükümet merkezini çevreleyen protestoculara seslenen Wong, ‘’Marş başladığında hislenmekten ziyade öfkelen- dim. Hele ‘Köle olmayı reddedenlerin hepsi, baş kaldırsın’ mısrasına geldiğinde. Bugün bize ettikleri köle muamelesi değilse, nedir’’ diyordu. Ve kalabalık coşuyordu.

 

 

WONG İKİ GÜN GÖZALTINDA TUTULUNCA…

 

 

Wong, aktivist çevrelerde iki yıl önce tanında, hükümetin ‘vatansever eğitim’ planına ‘’ÇKP’nin beyin yıkama programı’’ diye karşı çıktı, internette ‘Scholarism’ adında öğrenci grubu kurdu. 100 bin kişinin katıldığı protestolar karşısında Hong Kong yönetimi ‘vatansever eğitimi’ rafa kaldırdı. Wong, geçen cuma da, ‘tam demokrasi’ protestolarının ateşi düşmüşken, hükümet merkezinin önündeki Yurttaş Meydanı’nı işgal çağrısı yaptı. 200 gencin peşisıra meydana girerken gözaltına alınıp kelepçelenince, on binler sokaklara döküldü. Polisin gaz yağdırıp gözaltına alarak bastırmaya çalışması, halkı daha da kızdırdı ve protestoları daha da büyüttü.

 

 

ÇİN YÖNETİMİNDEKİ İLK KUŞAK, İSYANKAR

 

 

Pekin yanlısı Hong Kong gazeteleri Wong için ‘ABD’nin maşası’ diyor. Gerçekteyse, 1842-1997 arası Britanya yöne-timindeki Hong Kong’da, Çin yönetimi altında yetişen ilk kuşağın, Pekin’den en yabancılaşmış kuşak olduğunun bir göstergesi. Britanya’dan Çin’e devirden 9 ay önce doğan Wong, ÇKP’nin Hong Kongluları yurtsever Çin vatandaşla- rına çevirmek için kolları sıvadığı dönemde yetişti. Siyasi partilerin ötesinde, internette isyan edip örgütlenen gençlerin yıldızı haline gelen Wong, eylemde değilse, kameralara konuşuyor, yolda tanımadığı insanlar kendisine selam veriyor, derslerinin nasıl gittiğini soruyor. Wong, daha Pekin yeni seçim yasasını dayatmadan önce, temmuzda ‘’Seçim reformu aslında bir nesil savaşıdır. Biz lise öğrencileri ideallerimize sadığız. En ön cephede öğrenciler durmayacaksa, kim duracak’’ demişti.

 

 

Kaynak: NYTIMES