Seçim ayarlı Meclis: Başörtüsü, yapılandırma, konut!

Seçim ayarlı Meclis: Başörtüsü, yapılandırma, konut!
22 Ocak 2023 10:07

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın seçim tarihi olarak 14 Mayıs’ı işaret etmesi, kulisleri hareketlendirdi. 14 Mayıs’ta yapılması muhtemel seçim için resmi takvim 21 Mart’ta başlayacak. Seçim takviminin başlaması Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin çalışmalarını da etkileyecek.

 

 

Geçmiş yıllarda yapılan ve Meclis’in açık olduğu dönemlere denk gelen seçimlerde, seçim takviminin resmi olarak ilanıyla birlikte TBMM’nin fiilen çok aktif olmadığı görülüyor. Gazete Duvar’dan Ceren Bayar’ın haberine göre siyasi partilerin seçim çalışmaları için sahada olması, partileri tarafından aday gösterilmeyen mevcut milletvekillerinin motivasyon düşüklüğü sonucu Meclis çalışmalarına katılmaması, aday gösterilenlerin yeniden seçilebilmek için illerinde çalışmalara başlaması bu durumda etkili. Yazılı olmayan bir kural gibi, seçime giden süreçlerde Meclis ya kapatılıyor ya da kritik görüşmeler yapmıyor, yasa çıkarmıyor. Ancak iktidar kulislerine göre 2023 seçiminde durum biraz farklı olacak.

 

 

‘İKTİDAR LEHİNE SEÇİM RÜŞVETİ’

 

 

Seçime giden süreçte Meclis’in önünde, çıkarılmayı bekleyen kritik yasalar ve henüz Meclis’in gündemine gelmese de kamuoyunun beklenti içinde olduğu önemli düzenlemeler var. AK Partili kaynaklar da bu beklentileri ve yoğunluğu işaret ederek Meclis’in seçime bir ay kalana kadar çalışmaya devam edeceğini söylüyor. Muhalefetse AK Parti’nin seçim sürecinde çıkaracağı tüm yasaların “iktidar lehine seçim rüşveti” niteliği taşıdığını söylüyor.

 

 

ÖNCELİKLİ GÜNDEM: BAŞÖRTÜSÜ ANAYASA DEĞİŞİKLİĞİ
Seçim takviminin olası ilanı dikkate alınacak olursa Meclis’in önünde çalışacağı 2 ay bulunuyor. AK Partili kurmayların dediği gibi seçime 1 aylık bir süre kalana kadar çalışırsa da Meclis’in mesai yapacağı yaklaşık 3 ayı var.
Bu 2-3 aylık zaman diliminde Meclis’in öncelikli gündemi Anayasa Komisyonu’nda görüşmeleri devam eden başörtüsü ile ilgili anayasa değişiklik teklifi. Komisyon görüşmelerinin ardından Genel Kurul’a gelecek olan teklifin oylama sonuçları seçimlerde referandum sandığı konulup konulmayacağını belirleyeceği için son derecek kritik.

 

 

EYT ŞUBAT’TA YASALAŞACAK
Kamuoyunun merakla beklediği bir başka düzenleme de ‘Emeklilikte Yaşa Takılanlar’a (EYT) ilişkin olacak. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın aralık ayında, yaş sınırı olmadan hayata geçirileceğini söylediği bu düzenleme henüz Meclis’in gündemine gelmedi. Ancak AK Parti kurmayları şubat ayında yasalaşacak şekilde çalışmaların sürdüğünü ifade etti.

 

 

7’NCİ YARGI PAKETİ MECLİS’E GELECEK
Konutlarda hâkim kararı olmaksızın haciz işlemi yapılmasını engelleyen, uyuşturucu maddelerin imal ve ticaretine verilen cezaları artıran, avukatlık ve arabuluculukla ilgili düzenlemeleri içeren 7’nci Yargı Paketi de henüz Meclis’e sunulmamış olsa da bu süreçte Meclis’in gündeme alacağı tekliflerden olacak.

 

 

50D’LİLERİN KADROYA ALINMASI GÜNDEMDE
Yüksek Öğretim Kanunu’nda değişiklikler öngören, 50d’li araştırma görevlilerinin kadroya alınmasını, disiplin suçlarını ve Milli İstihbarat Akademisi kurulmasını düzenleyen teklif de seçime giden süreçte Meclis’in gündeminde olacak.

 

 

TOBB KANUNU’NDA DÜZENLEME
Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği ile Odalar ve Borsalar Kanunu’nda değişiklikleri içeren, federasyon kurulabilmesi için en az 40 kurucu odanın bir araya gelmesi gerekliliğini 25’e indiren teklif de Genel Kurul’un gündemine gelmeyi bekliyor. Bu teklif, “Tedarik zincirinde haksız ticari uygulamalar” başlığındaki düzenlemelerle haksız ticari uygulamaların önüne geçmeyi de hedefliyor.
Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın kültür mirasıyla ilgili yetki ve sorumluluklarının paylaşılması ve çalışmalara hız kazandırılması amacıyla hazırlanan ve Türk Arkeoloji ve Kültürel Miras Vakfı kurulmasını düzenleyen “Türk Arkeoloji ve Kültürel Miras Vakfı Kanunu Teklifi” de gündeme gelebilecek tekliflerden.

 

 

 

KONUT TEKLİFİ MECLİS’E GELDİ
Yeni Konut Finansman Programı’na ilişkin kanun teklifi, Meclis’e sunuldu. Vatandaşların konut sahipliğinin artırılmasını amaçlayan, kredi geri ödemelerine hazineden katkı sunulmasının önünü açan bu düzenlemenin de kısa süre içinde Meclis’ten geçmesi bekleniyor.

 

 

BORÇLARA İLİŞKİN KAPSAMLI DÜZENLEME

 
“Cumhuriyet tarihinin en kapsamlı borç yapılandırması” olarak ifade edilen düzenlemenin de seçime giden süreçte hayata geçebileceği Ankara kulislerinde konuşulanlardan. Vatandaşların devlete olan vergi, sigorta primi, adli ve idari cezalar, öğrenim kredisi gibi tüm borçlarının faizlerinin silinmesi ve yapılandırılması düzenlemelerini içermesi beklenen bu teklif kapsamında belirli tutarın altında olan borçların tamamının silinmesinin masada olduğu ifade ediliyor.

 

 

KAMUOYUNUN BEKLENTİLERİ GÜNDEME ALINABİLİR

 
Henüz Meclis’in gündeminde olmayan ama 1 milyon kişinin beklediği ifade edilen ehliyet affı, 2000 yılı ve sonrasında emekli olanların beklediği intibak düzenlemesi, 2023 yılında yüzde 30 zam alan memurlara yapılması beklenen ‘ara zam’ için gerekli düzenlemenin de bu süreçte Meclis’in gündemine gelmesi muhtemel.

 

 

DOKUNULMAZLIKLAR KOMİSYONDA
DBP Eş Genel Başkanı Salihe Aydeniz, CHP Milletvekili Ali Mahir Başarır ve İYİ Parti Milletvekili Lütfü Türkkan’ın dokunulmazlıklarının kaldırılması da seçime giden süreçte Meclis’in gündemine gelebilir.