Savcı görevlinin hapsini istedi

Savcı görevlinin hapsini istedi
13 Mayıs 2017 11:25

Anne kucağında öldüren kızakta Savcı kızağı kiraya veren görevlinin hapsini istedi

 

 

 
ULUDAĞ’da, annesi 38 yaşındaki Ceyda Uymuşlar’ın kucağında kayarken, kızağın devrilmesi sonucu yaşamını yitiren 7 yaşındaki Elif Uymuşlar’ın ölümüyle ilgili Bursa 3’üncü Ağır Ceza Mahkemesi’ndeki davada savcı esasa ilişkin görüşünü açıkladı. Savcı tutuksuz yargılanan anne Ceyda Uymuşlar, kızak kiralayan firmanın sahibi İsmail Tilki, kazanın olduğu pistin sahibi Bülent Taşdemir’in beraatine, kızağı kiraya veren Bahadır Gültuşgil’in ise 15 yıl hapis ile cezalandırılmasını istedi.

 

 

Olay, Türkiye’nin önemli kayak merkezlerinden Uludağ’da, 25 Ocak 2015 tarihinde meydana geldi. İstanbul’da bir kamu kurumunda memur olan Ceyda Uymuşlar, kızları 13 yaşındaki Zeynep ve Elif ile yarıyıl tatilinde Uludağ’a geldi. 40 yaşındaki İsmail Tilki ‘ye ait kızak kiralama yerine giden anne Ceyda Uymuşlar, burada çalışan 36 yaşındaki Bahadır Gürtuşgil’den kızak kiralamak istedi. Gürtuşgil, pistlerin kapalı olması nedeniyle kızakları kiraya veremeyeceklerini söyledi. Gürtuşgil, ısrar eden ve 20 TL veren Ceyla Uymuşlar’in isteğini yerine getirerek kızak verip, ikinci bölgede olan 58 yaşındaki Bülent Taşdemir’e ait piste yönlendirdi.

 

 

250 metre uzunluğundaki piste giden Ceyda Uymuşlar, kızlarıyla birlikte aynı kızağa binerek kaymaya başladı. Pistin eğimli olması sebebiyle kızağın hızlanması üzerine Uymuşlar, kontrolünü kaybetti. Zeynep Uymuşlar, kızaktan düşerken, anne Ceyda ile Elif Uymuşlar ise 5 metre yüksekliğindeki dere yatağına yuvarlandı. Başını kayaya çarparak yaralanan Elif Uymuşlar, Çekirge Devlet Hastanesi’nde yapılan tüm müdahalelere rağmen kurtarılamadı.

 

 

Olay sonrası ifadeleri alınan Ceyda Uymuşlar, Bülent Taşdemir, İsmail Tilki ve Bahadır Gültuşgil tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakıldı. Savcılık soruşturması sonrası Bursa 3’üncü Ağır Ceza Mahkemesi’nde, Ceyda Uymuşlar hakkında, ‘taksirle ölüme neden olma’ suçundan 2-15 yıl, diğer şüpheliler Bülent Taşdemir, Bahadır Gürtuşgil ve İsmail Tilki hakkında ise ‘taksirle ölüme ve yaralanmaya’ sebep olma suçlarından 2 ile 18 yıl arası hapis cezası istemiyle dava açıldı. Duruşmada ifade veren Ceyda Uymuşlar, şöyle dedi:

 

 

“Görevli bana kazanın olduğu kızak ile kayılan yeri gösterdip, ‘Bu alan bizim bölgemiz burada kaymak zorundasınız’ dedi. Ben de 20 lira karşılığında kızağı kiraladım ve kendisine memuriyet kimliğimi verdim. Ben ve 2 kızım kızağa binerek aşağı doğru kaymaya başladık. Kızağın hızı artınca kontrolümü kaybetmeye başladım. Orada kızak yapan birkaç kişiye çarptım. Bunun üzerine büyük kızım kızaktan düştü ve yuvarlandı. Etrafta tabela, uyarı ve file yoktu. İleride bir tümsek olduğunu gördüm. Burada duramadım ve 3- 4 metre aşağıdaki dere yatağına düştük. Kızımın durumu çok iyi değildi. Yardım istediğimi hatırlıyorum. Bu kazanın yaşanmasında ihmali olan tüm kişi ve kurumlardan şikayetçiyim.”

 

 

Mahkemede ifade veren diğer üç sanık ise yöneltilen suçlamayı kabul etmediği duruşmada, mütaala veren Cumhuriyet Savcısı, kızağı kiraya veren Bahadır Gültuşgil’in, ‘taksirle ölüme ve yaralanmaya’ neden olmak suçundan 15 yıl hapis cezasına çarptırılmasını, diğer üç sanığın ise beraatlerini istedi. Dava, karar verilmek üzere ertelendi.

 

 
Halil ÖZÇOBAN/ BURSA, (DHA)-