Sarı listeyi Ekrem Oktay yapmış

Sarı listeyi Ekrem Oktay yapmış
22 Temmuz 2012 12:00

CHP lideri Kemal Bey, tüm önerileri topladıktan sonra merakla beklenen listeyi kimsenin tahmin edemeyeceği bir isimle hazırladı.
30 yaşındaki genç partili, 20 gün boyunca Kılıçdaroğlu’nun sırdaşı oldu…Listeleri beraber yaptılar annesinin bile haberi olmadı…
 

Meğer sarı listeye son şeklini veren kişi siyasette eski CHP Genel Sekreteri Önder Sav’ın yanında pişen 30 yaşındaki Ekrem Kerem Oktaymış… Oktay en son Fransa’da TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu ile birlikte Ermeni Tasarısı görüşülürken girdiği komayla dikkatleri üzerine çekmişti… Genç siyasetçinin adı sarı listeyle tekrar gündeme taşındı…
 
Gürkhan Hacır/ Akşam Gazetesi
 

KILIÇDAROĞLU LİSTEYİ KİMLE HAZIRLADI?
 
AKP’nin Merkez Yürütme Kurulu’ndan kaç kişiyi sayabilirsiniz? Veya MHP’nin Ankara İl Başkanının ismini biliyor musunuz? BDP’nin Genel Başkan yardımcılarından kaçını sayabilirsiniz? Oysa CHP öyle mi? Son kurultaydaki parti meclisi yedek üyeliklerine kimlerin geldiğini, kısa biyografileriyle televizyonlardan takip ettik.
 
TEMELİ SİVAS KONGRESİ’NDEN
 
Bu partide insanları çeken şey nedir?
1919’dan beri partinin mayasında mücadele var, kongre var. Ben Sivas’ı temel alırım. CHP’nin kurultay genetiği Sivas Kongresi’ne dayanır. 1919’da milli mücadele başlayacaktı. Herkes bu konuda hem fikirdi ama mücadeleye kim liderlik edecekti?
Mustafa Kemal Atatürk’ün liderlik dehasının izini sürmek istiyorsanız o güne bakın.
CHP, 1919’dan beri hep kurultaylar partisi oldu. İyi ki de öyle oldu. Bir düşünsenize tek çizgi, tek nizam yapılan kongrelerle dolu bir siyasi yelpazemiz olduğunu? Hangi demokrasiden söz edecektik. Tek aday, tek görüş, tek lider… Tartışma yok, mücadele yok…
 
KURULTAY KAZANI KAYNIYOR
 
İzin verirseniz, bugün değişik bir şey yapayım. Geçmişten günümüze bir yolculuk yerine günümüzden geçmişe bakmaya çalışalım. Ve size tam tekmil bir kurultay hikayesi anlatayım.
 
Cumhuriyet Halk Partisi’nin 34. Olağan Kurultayı Ankara Arena Spor Salonu’nda yapılacak. Ama 17 Temmuz Salı günü başlayacak kurultay için 2 gün öncesinden Ankara’ya gidiyorum. Amacım Temmuz sıcağı bir yana, kendi ısısıyla kaynayan kurultay kazanını yakından izlemek.
Kemal Kılıçdaroğlu tek aday olarak seçime girdiği için genel başkanlık yarışı olmayacak. Ama heyecan yine de düşmüyor.
Bu sefer gözler parti meclisinde ve parti meclisinin içinden çıkacak Merkez Yürütme Kurulu’nda. Kim, hangi listeye girecek?
Kim kimin adamını destekleyecek? Ankara’da bütün cafelerde, lokantalarda bu isimler konuşuluyor.
Peki Kemal Bey listeyi kimle hazırlayacak? Ankara’da 3 gün boyunca bu sorunun cevabı arandı. Parti meclisinde yer bulmak isteyen onlarca partili bu kudretli ismi öğrenmeye çalıştı.

 

İLK AKLA GELEN TOPRAK
 
İlk akla gelen isim Erdoğan Toprak oldu. İstanbul milletvekili Toprak, Kemal Bey’in son dönemde en yakın olduğu isim olarak biliniyordu. Değişen bütün MYK’larda onun yeri hep korundu. Örgütün kasasını o tutuyor, Kemal Bey’e hemen hemen bütün gezilerde o eşlik ediyordu.
 

İkinci isim; yönetici olmayan bir partili: Gürsel Erol!

Cüneyt Zapsu, 1989 yılında SHP’nin gençlik kolları başkanlığını yapmış bir siyasetçi. Kemal Bey’in özel temsilcisi. Bütün il kongrelerini o dizayn etti. Kemal Bey’in CHP’nin Alevi partisi görüntüsünden rahatsız olduğunu belirtmesi üzerine İstanbul, Ankara ve Antalya il kongrelerine müdahil oldu. Alevi olmayan adayları il başkanı seçtirmek için kampanya yürüttü. Hepsini başardı. Büyük kurultayın organizasyonu yine onun sorumluluğunda. Salon, ulaşım güvenlik vs tüm organizasyon Gürsel Erol’a emanet edildi. Bu yüzden PM listesinin, bilgisi dışında hazırlanması nerdeyse imkansız.

CHP’nin Cüneyt Zapsu’su…!

H&H olarak AKP’nin karakutusu Mücahit Arslan’a Gürsel Erol’u daha çok benzetebiliriz….

 

TEKİN YİNE GÜÇLENDİ
 
Üçüncü isim yakın zamanda yönetimden istifa eden Gürsel Tekin.
Parti içindeki ağırlığı devam ediyor.
Son iki hafta Kılıçdaroğlu’yla yumuşayan ilişkileri ve son iki gün yaptığı baş başa görüşmeler onu ilgi merkezi yaptı. Tekrar eski gücüne kavuştuğu konuşuldu. Listeyi tamamen belirlemese bile kendine yakın isimleri PM’ye sokacağına kesin gözüyle bakılıyor.
 

 
VE BİRDE SAV VAR
 
Durun bitmedi. Bir de Önder Sav var. Yönetimden uzaklaşmasına ve kendine yakın delegasyonun erimesine rağmen yine de etkisini hissettireceği konuşuluyor.
CHP’nin parti içi savaşlarını ben 100 yıl savaşlarına benzetirim. İngiltere kralı 3. Edvvard’m Fransa tahtında hak iddia ettiği Yüz yıl savaşlarını 10 yıl boyunca kesintisiz okusanız yine de anlayamazsınız. Kim kimin adamıdır?

Kim hangi savaşı nasıl kazandı? 10 yılda çözemezsiniz.

İşte CHP deki dengeler ve hizipler de böyledir. Tablo ve soyağacı yapsanız bile çözemezsiniz.
Ankara’da CHP satrancı tam bir kördüğüm halde, delegeler, PM adayları oradan oraya koşturuyorlar. Kemal Bey son bir hafta evinin telefon fişini çekmiş. Eşi Selvi Hanım bile bu kuşatmadan nasibini almış halde. Eş durumundan ulaşmaya çalışanlar var.
Parti iktidarda değil, üstelik yakın zamanda olma ışığı da yok. Bir yükseliş trendi de gözükmüyor. O halde bu çılgınlık niye?

AKP dışında ciddi bir alternatif kalmamasından mı? Olabilir. Ama CHP’nin genetiğinde bu iddia ve mücadele ruhu var.

Neyse… Bulmacayı çözme zamanımız geldi sanırım. Kemal Bey o çok beklenen listeyi kiminle yaptı? Ama küçük bir parantez daha açmama izin verin lütfen.
 

BEYAZ, MAVİ VE SARI LİSTE CHP
 
Uzun zamandır ilk kez çarşaf liste ile kurultaya gidiyor. Yani parti yönetimine girecek adayların hepsi bir listede onaya sunulacak. 460 kişinin müracaat ettiği listeden 60 kişi seçilecek. İşte tam bu noktada anahtar liste devreye giriyor.
Kurultayın öğlen saatlerinde Kemal Bey’in anahtar listesi diye 3 ayrı liste salona bildiri gibi savruluyor. Beyaz, mavi ve sarı liste . Peki hangisi Kemal Bey’in listesi?
Anahtar liste hazırlamak partiler kanununa aykırı olduğu için listeler imzasız. Dolayısıyla taklit edip başka liste hazırlamak çok kolay. Öyle de oluyor zaten. Sav’ın ve muhaliflerin listeleri salonda uçuşuyor.
Herkes ismini arıyor. Peki sorumuzun cevabına dönelim.
 
 
 
İSTE O GENÇ PRENS
 
Önce yakın çevresinden tüm önerileri toplayan Kemal Bey, partililerin merakla beklediği listeyi kimsenin tahmin edemeyeceği bir isimle hazırladı. 30 yaşındaki genç partili Ekrem Kerem Oktay tam 20 gün boyunca Kılıçdaroğlu’nun sırdaşı oldu.

Herkesten gizlice beraber oturdular ve listeleri beraber yaptılar. Annesinin bile bu durumdan haberi olmadı.

Peki Kılıçdaroğlu’nun bu çok güvendiği genç prens kimdir? Bilkent Üniversitesi’nde Uluslararası İlişkiler bölümünden  mezun olan Ekrem Kerem Oktay, CHP gençlik kollarından geldi. TOBB başkanı Rıfat Hisarcıklıoğlu’nun müşavirliğini yapıyor. Bir dönem Önder Sav’a yakın olan Ekrem Kerem şimdi Genel Başkan Kılıçdaroğlu’nun gözdesi.

Tüm gruplara uzak, tüm gruplara yakın.
Aslında bir çok kaygıdan ve ekipleşmeden uzak genç bir siyasetçi.
Annesinin bile bu durumdan haberi olmadı Sonradan öğrendik. Gürsel Erol gece geç saate kadar genel başkandan gelecek listeyi bekledi. Belki son düzeltmeleri yetiştiremedi diye düşündü. Gece saat 04.00’te yattı. Sabah 07.00’de Kemal Bey’in evinin önündeydi.
 

Ama Kılıçdaroğlu’ndan ses çıkmıyordu. Kemal Bey çoktan Ekrem Kerem’le listeleri tamamlamış ve matbaaya yollamıştı.

Son şekli Ekrem Kerem vermişti. 60’a indirilmesi gereken sayıyı kendi bildiği kadarıyla yapmıştı. Dışarıdaki gladyatörler savaşından bağımsız kendi öngörüsüyle kesti, biçti, çıkardı ekledi.

Öğlen saatlerinde salonda herkesi şok bekliyordu. Gürsel Erol, Gürsel Tekin Erdoğan Toprak herkes by-pass olmuştu. Şaşkındılar. Ama burası CHP’dir. Gordion düğümü hep başka yöntemle çözülür! ‘Madem listeler böyle o halde çizik yarışı başlasın’ dediler. Herkes karşı olduğu gurubun adayını çizmeye başladı. İstanbul İl Başkanı Oğuz Kaan Salıcı özel çaba göstererek Gürsel Tekin’in çizilmesini istedi. Salıcı’yla beraber 41 il başkanı da Gürsel Tekin’e karşı örgütlenmişti. Gürsel Tekin’in sandiktan çıkması artık mucizeydi. İlk açılan sandıklarda çıkan sonuca göre PM’ye giremiyordu.

Ancak ilerleyen saatlerde Tekin’in çok güvendiği, dolu sandıklarından sonuçlar gelmeye başladı. Bu kez Gürsel Tekin’e yağmur gibi yağdı.

 
(Bu arada belirteyim. CHP’de en çok tanınan kişiler hep en fazla oy çiziği yiyenler olur. Eskiden Önder Sav ve Eşref Erdem en fazla çizik yiyenlerdi. Tanınmayan adaylar daha fazla oy alırlar.) Sonra Erdoğan Toprak aynı sorunu yaşadı. Gece 03.00’e yaklaşırken Kurultay divanındaki arkadaşım Elfin Tataroğlu’na sonucu soruyorum. Altan Öymen de hemen yanında. “Şu an bizdeki sonuca göre Erdoğan Toprak giremedi. Ama kesin sonuç yarın belli olur. Kadın ve gençlik kotasına bakmak gerek” diye cevaplıyor.” Sabah itirazlar, itirazlar… Ve sonuçlar biraz değişiyor. Erdoğan Toprak PM’ye son anda girmeyi başarıyor. Biz Ankara’dan ayrılma hazırlıkları yaparken kurultay sona ermiş ama itirazlar sürüyor.
 

SAV’DAN KUŞOĞLU’NA DESTEK
 
Size bitmek bilmeyen kurultay dedikodularından bir kaçını aktarayım. Örneğin İstanbul delegasyonunun çizmeye yemin ettiği bir başka isim ise Bülent Kuşoğlu oldu. Onu sağdan geldiği için çizdiler. PM’ye girmesi mucizeydi. Ama durun… Kim ona yardım eli uzattı dersiniz? Önder Sav ekibi Kuşoğlu’na destek verdi. Onu Parti meclisine taşıdı. Kuşoğlu Sav’la tanışır mı bilmem. Ama Sav sağlam bir Çerkes milliyetçisiydi.
 
YÜZYIL SAVAŞLARINI OKUYUN

Haluk Koç’un en fazla ikinci oyu alması, İlhan Cihaner’in listeyi delip PM’ye girmesi ulusalcı damarın halen CHP’de en etkin damar olduğunu gösteriyor. Ama liberal sol görüşleriyle listeyi delen Fikri Sağlar’ı nereye koyacağız? Delege onu seçerek ne mesaj vermek istedi? Veya Sezgin Tanrıkulu’nu ne yapacağız? Müftü İhsan Özkes PM’de, cemaate göz kırpan ilahiyatçı Muhammed Çakmak devre dışı… Dedim ya… CHP’yi anlamak istiyorsanız önce 100 yıl savaşlarını okuyun. Eğer olan biteni çözümleyebiliyorsanız CHP’yi de çözersiniz.
Kemal Bey bile bu karmakarışık Gordion düğümünü gencecik bir partiliye kılıç darbesiyle çözdürttü. Aman yok hiç uğraşamam diyorsanız,  O zaman kulislerdeki aşk dedikodularına kulak verelim derim.

‘Hangi mülkiyeli milletvekili sevgilisini parti meclisine taşıdı, onu konuşalım… Ne de olsa Kurultay’da aşk başkadır!