Eski rektör mercek altında!

Eski rektör mercek altında!
31 Mart 2024 09:11

Karabük’e Afrika’dan gelen öğrencilerden binlerce dolar aldığı iddia edilen eski rektör mercek altında.

 

Fotoğraf: Karabük Üniversitesi tanıtım videosu

 

Sözcü’den Hazar Dost’un haberine göre Türkiye’nin gündemine bulaşıcı hastalık iddialarıyla giren Karabük Üniversitesi’nde 13 binden fazla yabancı öğrenci bulunuyor. Bu öğrencilerin çoğu 2015’te rektörlük görevine gelen Prof. Dr. Refik Polat’ın projeleri sayesinde Afrika’dan Türkiye’ye geldi. Polat, katıldığı bir programda “Üniversite olarak para nasıl kazanılır bunu öğrendim” diyerek öğrenciler üzerinden kazandığı parayı anlatmıştı.

Edinilen bilgiye göre, para kazanma yöntemi, Afrika’daki öğrencilere danışman şirketlere yaptırdığı sınavlardı. Maarif Vakfı’nın desteğiyle yapılan sınavlara giren Afrikalı öğrenciler, puanlarına göre Karabük’teki bölümlere yerleşebildi.

 

2022’de Sayıştay, üniversitenin Afrika’da sınav yaptırmak için yetkilendirdiği şirketlerin yetkisiz şekilde sınav parası topladığı da tespit etti.

Ayrıca 2022 faaliyet raporunda, YÖK’ten yabancı öğrencilere verilmesi için alınan 1 milyon TL’lik yardımın, 500 bin TL’sinin akıbeti hesap tablolarına geçirilmediği de ortaya çıktı. Üniversiteye ilk atandığı yıl hiçbir mülkü olmadığı belirtilen Polat’ın görevde geçirdiği sürede büyük bir servet edindiği söyleniyor. Olayın diğer kısmında ise bulaşıcı hastalık iddiaları var. Afrikalı seks işçilerin kodu: Bitter ve geceliği 100 dolar.