Sandık başkanı mahkemede itiraf etti; Oy hırsızlığı belgelendi

Sandık başkanı mahkemede itiraf etti; Oy hırsızlığı belgelendi
10 Aralık 2014 09:25

30 Mart yerel seçimlerinde İstanbul’un Kâğıthane ilçesinde yaşanan oy hırsızlığıyla ilgili yargılanan sandık başkanı Necmettin Kara, sonuçların değiştirildiğini itiraf etti. Tutanağı teslim ederken iki yerde değişiklik yaptığını söyledi, soruşturma aşamasında belgede birçok değişiklik gördüğünü ancak bunları kendisinin yapmadığını savundu.

 

 

10 yıla kadar hapis talebiyle yargılanan Kara, olayı şöyle anlattı: “Sandığı teslim ederken iptal edilen oylarla ilgili hesapların tutmadığı söylendi. 1 oy ve başka bir kısımda da 8 oyluk iptallerimiz vardı. Oradaki görevli denkleştirme yapılacağını, üstteki iptalin altları da etkilediğini söyleyip paraf etmemi istedi. Dediğini yaptım. Soruşturma aşamasında gördüm ki benim yaptığım 2 değişiklikten başka, birçok değişiklik yapılmış. Bunları ben yapmadım. Evrakları Mustafa Püne ve Zafer Eraslan isimli şahıslara teslim ettim.” Asıl tutanakta AKP’nin oyu 112, CHP’nin 71, MHP’nin 33. Tahrif edilen belgede ise AKP 198 oya yükseltilmiş, CHP’nin oyu 1’e, MHP’ninki ise 21’e indirilmiş. Mahkeme, sanığın savunmasında geçen Mustafa Püne ve Zafer Eraslan’ın ‘tanık’ olarak çağrılmasına hükmetti, duruşmayı erteledi.

 

 

Kağıthane’deki oy hırsızlığı davalarından biri daha görüldü. 30 Mart 2014 yerel seçimlerinde İstanbul Kağıthane’de hile yapıldığı iddiasıyla açılan 37 soruşturmadan 29’u davaya dönüştü. 29 sandık başkanı ayrı ayrı açılan davalarda 10 yıla kadar hapis cezası isteniyor.

 

 

101220140815071275359_3

 

Bu kapsamda başlayan 29 davadan 1060 No’lu sandığa ilişkin davanın duruşmasında tutuksuz yargılanan sandık başkanı Necmettin Kara, sanık sıfatıyla ifade verdi. 8. Asliye Ceza Mahkemesi’nde açılan davaya CHP Kağıthane İlçe Başkanı ve aynı zamanda partinin avukatı olarak Zeynel Öztürk katıldı. Mahkemede ifadesi alınan sandık görevlisi sanık Necmettin Kara, görevli olduğu 1060 No’lu sandığa ait tutanaklarda oynama olduğunu itiraf etti.

 

 

Ancak bu oynamayı kendisinin yapmadığını savundu. Oy torbasını ve tutanağı teslim ederken yanında bir üyenin de olduğunu, teslim sırasında iptal edilen oylarla ilgili hesapların tutmadığını söyledi. Kara, “Ben sandığı teslim ederken iptal edilen oylarla ilgili olarak hesaplarımn tutmadığı bana söylendi. 1 oy ve başka bir kısımda da 8 oyluk iptallerimiz vardı. Oradaki görevli bana denkleştirme yapılacağını, üstteki iptalin altları da etkilediğini söyleyip paraf etmemi söyledi. Ben dediğini yaptım. Soruşturma aşamasında gördüm ki benim yaptığım 1 ve 8 oyluk değişiklikler değil, birçok değişiklik yapılmış. Bunları ben yapmadım. Söz konusu evrakları ben Mustafa Püne ve Zafer Eraslan isimli şahıslara teslim ettim.” ifadelerini kullandı.

 

 

Duruşmaya katılan CHP Kağıthane İlçe Başkanı Avukat Zeynel Öztürk, seçim sonuçlarını ıslak imzalı olarak kendilerinin de aldığını ancak seçim kurulunun birleştirme tutanağını incelediklerinde farklılık gördüklerini söyledi. Sanığın savunmasını kabul etmediklerini belirten Öztürk, “Çünkü teslim esnasında eğer maddi hata varsa, teslim alacak kişi uyarır. Sandık başkanı da bunu paraf eder, o şekilde teslim eder. Sanığın en az 10 yerde parafı var. Tamamı da tahrif edilen yerlerdedir.” dedi. Suçtan zarar görme olasılığı karşısında müşteki CHP’nin davaya katılmalarına karar veren mahkeme, Kağıthane İlçe Seçim Kurulu Başkanlığı’na yazı yazılarak sanığın savunmasında geçen Mustafa Püne ve Zafer Eraslan’ın seçimlerde görevli olup olmadığının bildirilmesine, olumlu cevap gelmesi durumunda bu şahısların tanık olarak duruşmaya çağrılmalarına hükmetti. Mahkeme, eksikliklerin giderilmesi için duruşmayı erteledi.  (ORHAN FIRAT İSTANBUL, CİHAN)

 

 

CHP’NİN 71 OYU 1’E İNMİŞ, AKP’NİN 112 OYU 198’E ÇIKMIŞ: Sayımın bitmesinin ardından tutulan ve sandık başındaki tüm partilerin temsilcilerine dağıtılan ilk tutanağın yanı sıra daha sonra üzerinde oynama yapılan 2. birleştirme tutanağı da dava dosyasında yer aldı. Söz konusu 2 belge; orijinal ve tahrif edilmiş tutanaklar karşılaştırıldığında, CHP’nin 71 olan oyunun 70 tanesi silinerek 1’e, MHP’nin 33 oyunun 21’e indirildiği buna karşılık AKP’nin 112 olan reyinin 86 oy artırılarak 198’e çıkarıldığı görülüyor. Saadet Partisi’nin 10 olan oyu da 11 olarak değiştirilmiş. HDP’nin oyunda ise değişiklik olmazken Bağımsız Türkiye Partisi’nin (BTP) sayılan oyunun 1 olarak gösterildiği, geçerli oyunun ise 2 olarak yazıldığı anlaşılıyor.

 

 

Kağıthane’de İlçe Seçim Kurulu oybirliğiyle hile olduğunu tespit etti

 

 

30 Mart yerel seçimlerinde Kağıthane’de oy çalındığı iddiasına ilişkin CHP, MHP ve BDP ilçe seçim kuruluna itirazda bulunmuştu. İlçe Seçim Kurulu’nca yapılan incelemede 36 sandıkta çoğu CHP’den olmak üzere muhalefet partilerinden AKP’ye oy kaydırıldığı tespit edildi. 15 kişilik ilçe seçim kurulu oybirliğiyle aldığı kararla hileyi kabul etti. Üstelik üyelerden 2’si AKP’liydi. Bu tespitin ardından İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’na suç duyurusunda bulunuldu. Soruşturmayı yürüten savcılık tarafından bilirkişiye hazırlatılan raporda önemli tespitler yer alıyordu. Bilirkişi raporlarında oy hırsızlığında uygulanan yöntem anlatılıyordu. Bilirkişiye göre oylar sayıldıktan sonra hazırlanan birleştirme tutanaklarında rakamlarla oynamak suretiyle aktarılıyordu. Bu yöntemle Kağıthane’de sadece soruşturmaya konu olan sandıklardan 4 bine yakın oyun AKP’ye kaydırıldığı vurgulandı. Bilirkişi raporunda, “Adalet ve Kalkınma Partisi sırasında okunu 221 sayısının önceden mevcut 121 sayısının üzerinden gidilmek suretiyle oluşturulduğu yazı ile olan kısımdaki yüz sayısının yanına ilave edilmek ile 221 haline getirildiği” tespitine yer verildi.

 

 

Oy sayımında elektrikler kesildi, Enerji Bakanı ‘kedi girdi’ dedi

 

 

30 Mart yerel seçimleri sosyal medyaya düşen hileli tutanaklar ve oy hırsızlığı iddialarıyla günlerce gündemden düşmedi. Seçim gecesi İstanbul başta olmak üzere birçok ilde yaşanan elektrik kesintilerine ilişkin sorulara Enerji Bakanı Taner Yıldız, “Arkadaşlar şaka yapmıyorum. Trafoya kedi girmiş, elektrik kesintisi bu yüzden yaşandı.” demişti. Hile iddiaları neticesinde Ağrı, Yalova ve bazı beldelerde yapılan seçimlerin yenilenmesine karar verilmişti. YSK’nın AKP’nin talebi üzerine verdiği seçimin yenilenmesi kararı sonucunda yeni seçim sonucunda Ağrı’da BDP, Yalova’da CHP seçimleri tekrar kazanmıştı. An-kara’da CHP’nin adayı Mansur Yavaş, 246 sandıkta oylarının çalındığını ileri sürerek itirazda bulunmuştu. Ancak YSK bu talebi kabul etmedi. CHP’nin Üsküdar Belediye başkan adayı İhsan Özkes de seçim sonuçlarına itiraz etmişti. Ancak bu itiraz da reddedilmişti. Özkes, itirazın ardından yaptığı açıklamada “Ümraniye Belediye meclis üyelerine ait pusulalar Üsküdar sandıklarında çıktı. Bir yetkiliyle görüştüğümde bu pusulaların sahte olmadığını ve devletin bastırdığı pusulalar olduğunu söyledi. Ümraniye Belediye meclis üyelerine ait pusulalar Üsküdar sandıklarında ne arıyordu?” ifadelerini kullanmıştı.

 

 

Kaynak: Zaman / Yakup Çetin