'Sağlıklı kent' Ankara'da hava 70'li yıllara döndü

'Sağlıklı kent' Ankara'da hava 70'li yıllara döndü
1 Aralık 2012 15:26

Ankara’da hava kirliliği bir süredir etkili oluyor. Kirlilik ölçümlerine ilişkin verilerinde “30.11.2012 tarihi itibariyle son 24 saat içinde Cebeci, Keçiören, Sıhhiye ve Sincan istasyonlarında PM10 sınır değerleri aşılmış. İstasyonlardan alınan bilgilerde düşük rüzgar hızları tespit edilmiş, meteorolojiden alınan bilgilerde ise %75 enverziyon olduğu görüldü” denildi.

 

 

Birleşik Arap Emirlikleri’nden Büyükşehir Belediyesi olarak “Sağlıklı Yaşam” ödülü alan Ankara’da hava kirliliği partikül madde oranları dün gece sınırı aştı. Hava kirliliği yaklaşık bir haftadır Ankara’yı özellikle gece ve sabahları 70’li yılları hatırlatırcasına etkilemeye başladı.
Ankara’da hava kirliliği ölçümlerine ilişkin verilerinde, “30.11.2012 tarihi itibariyle son 24 saat içinde Cebeci, Keçiören, Sıhhiye ve Sincan istasyonlarında PM10 sınır değerleri aşılmış. İstasyonlardan alınan bilgilerde düşük rüzgâr hızları tespit edilmiş, meteorolojiden alınan bilgilerde ise %75 enverziyon olduğu görüldü” denildi.

 

Ankara’da ölçümler 24 saat ortalaması temel alınarak hesaplandığından bazı saatlerde sınırı aşan ölçümler de 24 saate yayılıyor.
Cebeci, Keçiören, Sıhhiye ve Sincan istasyonları PM10 ölçümü denilen zararlı partikül madde ölçümü değerlerinin sınırı aştığı sinyali verdi. Metreküpte mikrogram olarak sınırı 140 olarak belirlenen PM10 değerlerine Bahçelievler’de 138, Demetevler’de 135, Kayaş’ta 134 mikrogram/m3 rakamlarıyla yaklaşıldı.
Cebeci’de 175, Keçiören’de 157, Sıhhiye’de 188, Sincan’da ise 201 rakamı elde edildi. Ankara’nın yeni elit semti Dikmen’de ise PM10 kirlilik değerleri 77 olarak ölçülürken genel ortalamanın oldukça altında kaldı.

ARAPLARDAN SAĞLIKLI YAŞANILAN KENT ÖDÜLÜ ALDI

Ankara, Birleşik Arap Emirlikleri’nin Al Ain kentinde düzenlenen 2012 yılı LivCom Yaşanabilir Toplumlar Ödülleri’nde hem “En Yaşanabilir Kentler” kriterinde hem de “Projeler” bazında en çok ödül kazanan kent oldu. Ankara, “Toplumsal Katılım ve Yetkilendirme” dalında ve “Sağlıklı Yaşam” dalında “birincilik” aldı.