Sağlıkçılar, güvenlik soruşturmaları nedeniyle göreve başlayamıyor!

Sağlıkçılar, güvenlik soruşturmaları nedeniyle göreve başlayamıyor!
11 Eylül 2023 09:20

Sağlıkçılar, güvenlik soruşturmaları nedeniyle göreve başlayamıyor. Aylarca güvenlik soruşturmasının tamamlanmasını bekleyen sağlıkçılar, “Hukuksuz, keyfi uygulamalar yaşıyoruz. Mağdur oluyoruz” dedi.

 

 

Fotoğraf: TTB

 

 

Atamaları yapılmalarına rağmen “güvenik soruşturması” tamamlanmayan çok sayıda sağlık emekçisi görevine başlayamıyor. Birgün’den Sibel Bahçetepe’nin haberine göre aylarca süren güvenlik soruşturmaları nedeniyle görevlerine başlayamayan ve mağdur edildiklerini söyleyen sağlıkçılar “Yeter artık, daha ne kadar bekleyeceğiz?” diye sordu. Sendikalar ise “Başhekim atarken, sözleşmeli yönetici atarken yapılmayan bir işlem bir sağlık emekçisine yapılıyor. Bu ciddi mağduriyet yaratıyor. Amaç korku iklimini sürdürmek” dedi.

15 Temmuz 2016’daki darbe girişiminin ardından 676 sayılı Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile devlet memurluğuna alınacaklarda aranan şartlara “Güvenlik soruşturması ve/veya arşiv araştırması yapılmış olmak” ibaresi dahil edilmişti. O günden bu yana devam eden güvenlik soruşturmaları nedeniyle hem hekim, hem de sağlık çalışanlarının mağduriyetleri katlandı. Bir sağlıkçı atamasın Nisan’da Antep’e yapıldığı ancak soruşturmasının sonuçlanmadığı için görevine başlayamadığını belirterek “5 aydır bekliyoruz. Bunun azami süresi ne kadar?” diye sordu. Benzer şekilde bu yıl ticaret yapmak için hastanedeki görevinden istifa eden ancak yeniden görevine dönmek isteyen bir anestezi teknikerinin yine aylardır soruşturmasının tamamlanması beklediğini öğrenildi.

 

 

MAĞDURİYET YARATIYOR

 

 

Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri (SES) Ankara Şube Eş Başkanı Kubilay Yalçınkaya, darbe girişiminin ardından başlatılan güvenlik soruşturması uygulamasının ciddi mağduriyet yarattığına dikkat çekerek “Eskiden memuriyete girerken adliyeden aldığımız bir temiz evrakı yeterli olurdu. Şimdi ilk atama ve istifa sonrası dahi güvenlik soruşturmaları aylar sürebiliyor. İktidar bunu suistimal ediyor. Çoğu genç atandığı ilden ev tutuyor, yada çalıştığı işten atandım diye çıkıyor. Ciddi bir mağduriyet oluşturuyor. Anestezi teknisyeni yada tıbbi sekreterin bu kadar araştırması uzun sürecek neyi var?” diye sordu. Keyfi uygulamaların sürdüğünü vurgulayan Yalçınkaya, “İle yönetici atarken, başhekim atarken, sözleşmeli yönetici atarken yapılmayan bir işlem bir sağlık emekçisine yapılıyor. Darbe girişiminin üzerinden yıllar geçti ancak hukuksuz keyfi uygulamaları kaldı” diye konuştu.