Rusya’dan BM’deki Kırım Oylamasına Veto

Rusya’dan BM’deki Kırım Oylamasına Veto
16 Mart 2014 09:11

Kırım’da yapılması planlanan referandumun uluslararası alanda tanınmaması çağrısı yapan Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi karar tasarısı, Konsey’in daimi üyelerinden Rusya tarafından veto edildi.

 

 

Çin’in çekimser kaldığı oylamayı yalnızca Rusya veto etti. Konseyin daimi ve geçici 13 üyesi karar tasarısına destek verdi. Çin’in Rusya’ya destek vermeden çekimser oy kullanmasıysa, Moskova’nın Kırım referandumu konusunda uluslararası alanda daha da yalnızlaştığına işaret ediyor.

 

İngiltere’nin BM Daimi Temsilcisi Mark Lyall Grant, bugünkü oylamada ortaya çıkan sonucun Güvenlik Konseyi ve uluslararası alanda “Rusya’yı yalnızlaştırdığı” şeklinde yorumladı.

 

Yarın Kırım’da yapılacak referandum, seçmenlere yalnızca iki seçenek sunuyor: Ya Rusya’ya katılacaklar, ya da Kırım’ın Ukrayna’dan özerkliğini genişleten eski bir anlaşmaya destek verecekler.

 

Rusya’nın BM Büyükelçisi Vitali Çurkin, Güvenlik Konseyi’ne yaptığı açıklamada, bugünkü karar tasarısının uluslararası hukuka aykırı olduğunu iddia etti. Ukrayna’nın toprak bütünlüğüne destek veren karar tasarısı, yarınki referandumun “hiçbir geçerliliği olmadığını” savunuyordu.

 

Çin’in BM Büyükelçisi Liu Jieyi, kararın Ukrayna’daki durumu daha da karmaşık hale getireceklerini düşündükleri için çekimser kalmaya karar verdiklerini açıkladı.

 

Amerika’nın BM Büyükelçisi Samantha Power ise, Rusya’nın veto kararını “üzücü” bulduğunu açıkladı.

 

Moskova’da karşıt taraflar gösteri düzenledi

 

Öte yandan Ukrayna ordusu, Kırım üzerinden giriş yapmaya çalışan Rus güçlerini geri püskürttüklerini bildirdi. Ukrayna savunma bakanlığı, Rus güçlerini hava ve kara güçleriyle Rus birliklerini geri püskürttüklerini açıkladı.

 

Moskova’daysa onbinlerce muhalif, Kırım’a müdahaleyle ilgili karşıt gösteriler düzenlendi. Moskova’nın Devrim Meydanı’nda Rusya yanlısı gösteride eylemciler Rus ve Sovyet bayrakları salladı. Göstericilerin çoğu kırmızı ve siyahlar giyindi.

 

Muhalif göstericilerse, eylemlerine Ukrayna ve Rus bayraklarıyla katıldı. Göstericilerden bazıları, Rusya’nın Kırım’a müdahalesinin savaş anlamına geleceği uyarısında bulundu.

 

Bu arada Kırım’da yarın yapılacak referandumu denetlemek amacıyla uluslararası gözlemciler bölgeye giriş yapmaya başladı. Gözlemciler Rusya ve Kırım’daki Rusya yanlısı hükümetin davetiyle bölgeye gidiyor.

 

Amerika Dışişleri Bakanı John Kerry, Kırım’ın yarınki referandumda Rusya’ya katılma kararı almasının uluslararası hukuka aykırı olduğunu savundu, bunun “arka kapıdan Moskova’ya bağlanmak” olduğunu savundu.

 

Kerry dün krizi görüşmek amacıyla Londra’da Rusya Dışişleri Bakanı Sergei Lavrov’la bir araya gelmişti. ABD Dışişleri Bakanı, referandumun Rusya’ya katılma yönünde sonuçlanması ve kararın Rusya parlamentosu tarafından onaylanması durumunda “bunun sonuçları olacağı” uyarısında bulundu.

 

Lavrov ise, kendi basın toplantısında Kerry’yle görüşmenin yararlı olduğunu vurgulamakla birlikte, ortak bir vizyon paylaşmadıklarını söyledi. Rusya’nın “Kırım halkının iradesine saygı duyacağını” söyleyen Lavrov, Amerika ve Avrupa Birliği’nin yaptırım tehdidinin “yararı olmayacağını” savundu.

 

Başkan Barack Obama, dün Londra’daki görüşmelerden sonuç alınamamasına rağmen krize diplomatik çözüm konusunda umutlu olduğunu açıkladı. Kerry de, Rusya Cumhurbaşkanı Vladimir Putin’in harekete geçmek için Kırım’daki referandum sonucunu beklediğini bildirdi.

 

Moskova Ukrayna sınırına asker yığıyor

 

Moskova, iki hafta sürecek bir tatbikat amacıyla Ukrayna sınırına binlerce asker yığdığını doğruladı. Amerika ise bu gelişmeleri kaygıyla karşıladığını belirtiyor. Washington’un tahminlerine göre Rusya’nın Kırım’da 20 bin askeri bulunuyor.

 

Başkan Yardımcısı Joe Biden ise, gelecek hafta Ukrayna krizini ele almak amacıyla Polonya ve Litvanya’yı ziyaret edecek. Beyaz Saray’dan yapılan açıklamada, Biden’ın Ukrayna’nın egemenliğini desteklemek için atılacak adımlar konusunda danışmalarda bulunacağı ve NATO çerçevesindeki “ortak savunma prensibine” bağlılığı vurgulayacağı bildirildi.

 

 

Kaynak: Amerika’nın Sesi