Rıza Zarrab kayıplara karıştı!

Rıza Zarrab kayıplara karıştı!
2 Şubat 2024 10:44

ABD’de tutuklanan ve itirafçı olduktan sonra tahliye edilen Rıza Zarrab, ABD’de yine gündemde. Suriye ve Afganistan’daki saldırılarda yaşadıkları kayıplar nedeniyle Halkbank ve Zarrab’a tazminat davası açan Amerikalı askerler ve ailelerinin avukatları, Zarrab’ın kayıplara karıştığını iddia etti.

 

 

 

New York Güney Bölgesi Federal Mahkemesi’nde yargı süreci devam eden Rıza Zarrab’ın, ABD’de kayıplara karıştığı iddia edildi.

Afganistan ve Suriye’deki terör saldırılarında ölen ya da yaralanan Amerikalı askerler ve aileleri adına, Zarrab ve Halkbank aleyhine 26 Temmuz 2023 tarihinde 151 kişi tarafından New York Güney Bölgesi Federal Mahkemesi’nde tazminat davası açılmıştı.İddianamede Zarrab ve Halkbank’ın, teröristlerin saldırılarına yardım etmek ve saldırıları içeren bir komploya katılmaktan sorumlu tutulması istenmişti.

 

 

VOA Türkçe’den Can Kamiloğlu’nun haberine göre, davacıların avukatları sanık Zarrab’ın ABD’de kayıplara karıştığını savunarak, kendisine tebligat dahil hukuki prosedürün gerçekleşmesi için ulaşamadıkları için mahkemeden ek süre istedi.

Davacı avukatları, “Amerikan Federal Hukuk Muhakemeleri Usulü Kuralları” uyarınca davacıların vekillerinin kendisini bulmak için ikinci kez mahkeme yargıcı Mary Kay Vyskocil’den 22 Nisan’a tarihine kadar ek süre talep etti. Yargıç Vyskocil, davacıların uzatma talebini kabul ederek, Zarrab’ın ABD’de bulunması için ek süre verdi.

Başvuru dilekçesinde, “Zarrab kendisine ulaşmamamıza asla razı olmadı. Kendisiyle iletişim kurma girişimlerimize asla yanıt vermedi, kabul etmedi. Bu vekili olduğumuz davacıların mahkemenizden ikinci uzatma talebi’’ denildi.

Zarrab 1,2 milyon dolar verip satın aldığı at çiftliğini İranlı arkadaşına devretmişti.

 
‘FARKLI KİMLİK VE TAKMA AD’ İDDİASI

 

 

Davacı avukatları, tüm çabalarına rağmen Zarrab’ın ABD’de nerede yaşadığını tespit edemediklerini, daha önce kamu kayıtlarına da geçen ve Florida’da yaşadığı tespit edilen evin, yaşadığı iddia edilen zaman dilimi sonrasında el değiştirerek satıldığını tespit ettiklerini belirtti.

Davacı avukatları, “O zamandan bu yana Zarrab’ın ABD’deki hayatını kapsayan bir araştırma yaptık. Kamuya açık kayıt aramalarında, onun gerçek kimliğini güvenilir bir şekilde tespit edemedik. Birden fazla kimliği ve takma adları olduğunu tahmin ediyoruz. Gerçek kimliğini sadece devlet biliyor. Zarrab kılık değiştirerek yaşıyor, gizlenerek ABD’de yaşamını sürdürüyor. Bazı gazetecilerin yaptığı 2021 yılının Aralık ayında bir at çiftliği satın aldığı haberi ve yayınlanan fotoğraflarının ardından bununla alakalı şimdi hiçbir resmi kayıt ya da sosyal medyada bir kaydına rastlayamadık. Zarrab’ın ABD’de nasıl yaşadığı konusunda o tarihten bugüne kadar da hiçbir haber yapılmadı’’ dedi.

Zarrab’ın Miami’de sahte kimlikle ve ABD’nin onayıyla lüks bir yaşam sürdüğü belirtilmişti.

 
Davacı avukatları mahkemeye sundukları başvuru dilekçesinde, şimdiye kadar Zarrab’ı ABD’de bulmak için özel dedektif tutmak dahil her yolu denediklerini belirterek, “Özel dedektif uzun bir süre onun izini bulmak için her şeyi denedi ancak tüm çabalarına rağmen onu bulamadığı için verdiğimiz görevden ayrılmak zorunda kaldı. Bu kez CIA’de 30 yıl çalışmış bir emekli tecrübeli birini görevlendirdik. Eski CIA çalışanı Zarrab’ı bulmak için çalışmaya başladı. Birkaç hafta boyunca elimizdeki ipuçlarını değerlendirerek arayacak. Zarrab’ın eski bağlantıları ve parasal gücüyle, bir takım nahoş karakterler aracılığıyla, belki avukatları, birkaç yakın arkadaşı ve bağlantıları sayesinde New York ve Güney Florida’da eyaletlerinde hiç çalışmak zorunda kalmadan yaşamını sürdürdüğünü tahmin ediyoruz” ifadelerini kullandı.

Başvuru dilekçesinde, Zarrab’ın daha önce Halkbank’la birlikte işlediği komplo kurma suçunu kabul ettiği, İran Devrim Muhafızları için kaynak sağladığı iddia edilen davada sanık olarak yargılandığı, ABD yaptırımlarını ihlal ederek milyarlarca dolarlık yolsuzluk yaptığı yazıldı. Davacı avukatları, aynı davada yargılanan Halkbank ceza davasının görülmesi halinde Zarrab’ın tanık olarak ifade vereceğini ve duruşmaların sonunda ise hüküm giyeceğini öne sürdü.