Rezerv satışlarıyla kamu bankaları büyük zararlar yaşadı!

Rezerv satışlarıyla kamu bankaları büyük zararlar yaşadı!
22 Nisan 2021 10:55

Hazine’nin dolar cinsi tahvil ihalesi açarak bankaların döviz açığını kendi üstüne aldığına dikkat çeken ekonomistler, rezerv satışlarıyla kamu bankalarının büyük zararlar yaşadığını söylüyor.

 

Fotoğraf: © REUTERS / Hafidz Mubarak

Merkez Bankası’nın (MB) kurdaki artışı frenlemek için piyasaya döviz satışı yaptığı artık hükümet cephesinde de kabul gördü. Yapılan açıklamalar, kamu bankalarının da rezervlerin hızla erimesine neden olan döviz trafiğindeki rolünü ortaya koydu.

Sözcü’den Mehtap Özcan Ertürk’ün haberine göre 2020’de 3 büyük kamu bankası 9 hafta üst üste döviz açığı yasal sınırını aşarak, ‘sermayenin % 20’sinden fazla yabancı para açık pozisyonu vermeme’ kuralını ihlal etti. Sonuçta geçen hazirandan ağustosa kadar olan dönemde kamu bankalarının döviz açık pozisyonu 12 milyar dolara ulaştı.

Bu açık özkaynakların nerede ise %39’una ulaşarak yasal limitin yaklaşık iki katına çıktı. Başkent Üniversitesi Uluslararası Finans ve Bankacılık Bölüm Başkanı Prof. Dr. Şenol Babuşcu, döviz açığı neticesinde kamu bankalarının 2020 yılı sonunda toplamda 17 milyar 245 milyon TL kambiyo zararı yazdığını hesapladı.