Reuters: Merkez Bankası, depremlerin ardından TL’yi korumak için döviz rezervlerinden 7 milyar dolar harcadı

Reuters: Merkez Bankası, depremlerin ardından TL’yi korumak için döviz rezervlerinden 7 milyar dolar harcadı
22 Şubat 2023 11:34

Reuters’a konuşan bankacılık kaynakları, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB) 6 Şubat’ta gerçekleşen Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından döviz rezervlerinden 7 milyar dolar kullandığını ifade etti.

 

 

Haberde belirtilen detaylara göre bankacılar, Merkez Bankası’nın döviz rezervlerinin önümüzdeki haftalarda baskı altında kalmaya devam edebileceğini belirtti. Ayrıca Türk Lirası’nın (TL), ABD doları karşısında 6 Şubat’tan bu yana yalnızca yüzde 0,2 değer kaybettiğine dikkat çekildi.

 

 

4 milyar dolar azalmıştı

 
TCMB verilerine göre, döviz rezervleri, depremden bir hafta sonra 4 milyar dolar azalarak 125,6 milyar dolara gerilemişti. Bankacılar, geçen hafta da 3 milyar dolarlık rezerv kullanıldığını ifade etmişti.

Haber için değerlendirmelerde bulunan bankacılardan birisi, TCMB’nin döviz piyasasını, “uzun zamandır özellikle ihracattan elde edilen döviz gelirlerini piyasaya aktararak” dengelediğini söyledi. Bankacı, “Rezerv kullanımı uzun zaman sürdürülebilir değil çünkü rezerv yeterliliği düşük. Dövize olan talebi azaltmak için atılan adımların devam etmesini bekliyorum” dedi.

Reuters, TCMB yetkililerinin konu hakkında görüş vermeyi reddettiğini belirtti.