Perinçek’ten sonra, Azeri-Ermeni çelişkisinde ilk AİHM kararı geliyor

Perinçek’ten sonra, Azeri-Ermeni çelişkisinde ilk AİHM kararı geliyor
5 Şubat 2014 16:07

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nden bu sabah bir mail geldi.

 

Safile USUL H&H YORUM

 

Buna göre, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nde bugün yapılacak olan “Hearing”de (bir nevi duruşma) Sargsyan isimli Ermeninin, AİHM’e yaptığı, 40167/06 numaralı başvuru görülecek.

 

Sargsyan, AİHM’e 2006’da yaptığı başvuruda, 1992’de, Azerbaycan ile Ermenistan arasındaki Karabağ çatışmasında Karabağ’dan göç etmeye zorlandığı şikayetinde bulunmuş.

 

AİHM mailinde, söz konusu başvuruya ilişkin AİHM Büyük Dairesi’nin 14 Aralık 2011’de Sargsyan’ın başvurusunu kısmen kabul etmeye karar verdiğini ve bu karar uyarınca bugün Sargyan başvurusunun duruşmasının yapılacağını anlatıyor.

 

Bugün olacak olan sadece duruşma, karar daha sonra gelecek ki, biraz daha sürer kararın gelmesi.

 

Ancak ortaya çıkacak olan AİHM kararı, Azerbaycan-Ermenistan arasındaki Karabağ ihtilafının gelişimi açısından önemli olacak.

 

Karabağ bağlamında olmasa bile, Ermenistan meselesi ile ilgili olarak uluslararası planda kabul görecek ve etkili olacak bir başka AİHM kararı bundan önce halen hapiste tutulan, İşçi Partisi Genel Başkanı Doğu Perinçek tarafından sağlanmıştı.

 

Perinçek, sanırım 2005 idi, İsviçre’de yaptığı bir konuşmada Ermeni soykırımını reddederek, İsviçre’de kendisine karşı dava açılmasını sağlamış ve sonra da İsviçre mahkemesi tarafından verilen, “Ermeni soykırımını reddetti” cezasını AİHM’e götürmüştü.

 

AİHM de bundan yaklaşık 1.5 ay önce davayı sonuçlandırmış ve Perinçek’i haklı bularak, İsviçre’yi, ifade özgürlüğünü engelleyen bir mahkeme kararı alınmasından dolayı cezalandırmıştı.

 

AİHM’in Perinçek kararı, Türkiye’yi şu ana kadar Ermeni meselesinde uluslararası planda etkili olabilecek şekilde kurtaran tek karar bence.

 

Çünkü AİHM tüm Avrupa devletlerini bağlayan en üst hukuk kurumu ve bundan sonra yeni soykırım yasaları çıkarılmasını durdurabileceği gibi, mevcut yasaların da işlerliğini çok zayıflatarak, Ermeni meselesindeki yeni trendi belirliyor.

 

 

 


Yazarın Son Yazıları:
Demek ki bir değişiklik yok
Özgür Özel’i yakından tartmak istiyor
Almanya Cumhurbaşkanı ve İmamoğlu