Orhanlı’da JES ısrarı sürüyor!

Orhanlı’da JES ısrarı sürüyor!
17 Temmuz 2022 10:47

Orhanlı’da tepkiye neden olan JES, GES ve RES projesini revize eden şirket, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı inceleme ve değerlendirme komisyonundan ÇED onayını aldı. Bölge halkı dava hazırlığında.

 

 

Gazete Duvar’dan Cihan Başakçıoğlu’nun haberine göre İzmir’in Seferihisar ilçesindeki Orhanlı köyünde bölge halkının tepkileriyle gündeme gelen Jeotermal Enerji Santrali (JES) projesine karşı İzmir Büyükşehir Belediyesi, İZSU Genel Müdürlüğü ve Orhanlı Köyü Derneği tarafından açılan dava sürüyor. Hukuki süreç devam ederken proje başvuru dosyasında değişikliğe giden şirket, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı İnceleme ve Değerlendirme Komisyonu’ndan (İDK) nihai ÇED onayını aldı. Bölge halkı bakanlığın onay kararına karşı dava açma hazırlığında.

 

 

30 gün içerisinde itiraz edilebileceğini belirten bakanlık, kararında şu ifadelere yer verdi;

 

 

“İzmir ili Cumaovası(Menderes), Seferihisar ilçesi Orhanlı ve Yeniköy Mahalleleri mevkiindeki Küçük Menderes Enerji Petrol Jeotermal Maden Elektrik Üretim Mühendislik ve İnşaat A.Ş. tarafından yapılması planlanan 37,5 MWe Jeotermal Enerji Santrali ve Yardımcı Kaynak (GES+RES) Tesisleri projesi ile ilgili olarak Bakanlığımıza sunulan ÇED Raporu İnceleme Değerlendirme Komisyonu tarafından incelenmiş ve değerlendirilmiştir. Proje ile ilgili olarak ÇED Yönetmeliğinin 14. maddesi gereğince Komisyon çalışmaları ve halkın görüşleri dikkate alınarak Bakanlığımızca ‘Çevresel Etki Değerlendirmesi Olumlu’ Kararı verilmiş olup; İzmir Valiliği(Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü) tarafından kararın halka duyurulması gerekmektedir. Ayrıca, söz konusu projeye ait Nihai ÇED Raporu ve eklerinde belirtilen hususlar ile 2872 sayılı Çevre Kanununa istinaden yürürlüğe giren yönetmeliklerin ilgili hükümlerine uyulması, mer’i mevzuat uyarınca ilgili kurum/kuruluşlardan gerekli izinlerin alınması gerekmektedir. İlgililere ve kamuoyuna duyurulur”

 

 

23 JEOTERMAL KAYNAK ARAMA KUYUSU AÇILACAK

 
Yaklaşık bir yıl önce söz konusu proje için Orhanlı’da yapılmak istenen ÇED toplantısı halkın protestoları sonucu iptal edildi. Toplantıyı zeybek gösterisi ile protesto eden halka çevre avukatları ve çeşitli sivil toplum kuruluşları da destek verdi.

Yaşananlardan bir yıl sonra bakanlık tarafından onaylanan projenin ÇED başvurusunda, 51 dönümlük alanda toplam 23 adet jeotermal kaynak arama (sondaj) faaliyeti planlandığı ve bunlardan 12 adedinin üretim kuyusu amaçlı, 10 adedinin ise reenjeksiyon amaçlı kullanılacağı ifade edildi. Bir adet de arama kuyusunun açılması hedeflendiği belirtilen ÇED dosyasında, yardımcı kaynak olarak JES’in planlandığı parsellerin hemen komşu parselinde Güneş Enerji Santrali (GES) kurulacağı kaydedildi. Bir adet de RES kurulması planlanan projenin 490 Milyon TL’ye mal olacağı ifade edildi.

 

 

BÖLGE HALKI BAKANLIĞIN ONAYINA KARŞI DAVA AÇACAK

 
Bakanlığın onayı tepkileri de beraberinde getirdi. Gazeteduvar’a konuşan Orhanlı Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Yönetim Kurulu Üyesi Galip Ener, dava hazırlıklarına başladıklarının altını çizerek, “Orhanlı halkı olarak iki yıldır sürecin içerisindeyiz. Ne yazık ki bir yandan ruhsat iptal davası devam eden alanda 23 adet JES kuyusu bir adet GES bir adet de RES yapılmak isteniyor. Bununla ilgili ne yazık ki İDK onayı verdi. Bizler bu onay kararına karşı dava açma hazırlıklarımızı başlattık. Orhanlı’daki 99 köylü ve kurumlarla birlikte hep birlikte dava açacağız” dedi.