Millet İttifakı’nda ilk belirlenen bürokrat Merkez Bankası Başkanı iddiası!

Millet İttifakı’nda ilk belirlenen bürokrat Merkez Bankası Başkanı iddiası!
5 Mayıs 2023 08:03

Cumhurbaşkanlığı ve 28. Dönem Milletvekilliği seçimi için geri sayım başlarken Millet İttifakı ekonomi yönetimini belirlemek ve seçim öncesi kamuoyu ile paylaşmak için kolları sıvadı. Edinilen bilgiye göre üzerinde uzlaşılan ilk ekonomi bürokratı Merkez Bankası Başkanlığı’na atanacak isim oldu.

 

 

 

Millet İttifakı’nın Cumhurbaşkanı adayı Kemal Kılıçdaroğlu dün DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan’la sosyal medya hesabından “Şampiyonlar Ligi hazır” başlıklı bir video paylaştı. Kılıçdaroğlu videoda, “Türkiye’ye hızlı nefes aldırıp bizi bu krizden çıkaracak ve sonrasında da kalıcı refahı hazırlayacak ekipler hazır. Dünyada çok saygı gören yurt içinde ve yurt dışında çalışan akademisyenlerimiz, deneyimli bürokratlarımız var bu ekipte. Millet İttifakı’nın tüm paydaşlarından ekonomi alanında uzman isimler ki birkaç gün içerisinde bu şampiyonlar ligi kadrosunu da göreceksiniz” dedi.

Kılıçdaroğlu bu videoda verdiği mesajın hemen öncesinde de “Soruyorlar, ‘Sizin bakanınız kim olacak’ diye. Aslında bakanlık değil; Merkez Bankası Başkanı kim olacak, Gelir İdaresi Başkanı kim olacak, BDDK Başkanı kim olacak, Kamu İhale Başkanı kim olacak? Biz, 2400 maddelik ortak mutabakat metnini hazırladık, bakanlıkları mı belirlemeyeceğiz. Bakanlıklar önemli değil. Önemli olan bakanların altındaki liyakat… Bakan kim olacak? Kim olursa olsun. Bakanın altındaki kişi kim olacak? Bu önemli” demişti.

 

 

HAKAN KARA İSMİNDE UZLAŞMA SAĞLANDI İDDİASI

 
Gazete Duvar’dan Nergis Demirkaya’nın haberine göre bir süredir ekonomi yönetimi üzerine çalışma yürüten Millet İttifakı ortakları isimleri belirlemeye başladı. Muhalefetin en çok eleştiri yönelttiği Merkez Bankası’nın başkanının kim olacağı da ilk çalışılan konu oldu. Kulislere göre aralarında bir banka yöneticisinin de bulunduğu çok sayıda isim konuşuldu ve üzerinde mutabık kalınan ekonomist Hakan Kara oldu.

Bilkent Üniversitesi İktisat Bölümü öğretim üyesi olan Prof. Dr. Hakan Kara CHP’nin ekonomiyle ilgili yaptığı “İkinci Yüzyıla Çağrı” toplantısına katılmış ve bir konuşma yapmıştı. Eski Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Başekonomisti olan Kara, CHP’nin o dönem basına geçtiği bilgi notunda, “TCMB’nin 2003-2019 arasında uyguladığı para politikalarının araştırılmasında, oluşturulmasında ve uygulanmasında öncü bir rol üstlendi. Kara’nın çalışma başlıkları arasında makroekonomi, Merkez Bankası teorisi ve politikaları ile Türkiye ekonomisi bulunuyor” sözleriyle tanıtılmıştı.

 

 

EKONOMİ KURMAYLARI CUMARTESİ TOPLANACAK

 
Millet İttifakı’nın seçim kampanyası kapsamında 6 Mayıs’ta İstanbul Mitingi yapılacak. Altı liderin katılacağı bu mitingde mesajların daha çok ekonomi üzerine yoğunlaşması, seçimin kazanılması durumunda atanması planlanan bazı ekonomi bürokratlarının da tanıtılması bekleniyor. Edinilen bilgiye göre miting öncesi Altılı Masa’nın ekonomi kurmayları Faik Öztrak, Selin Sayek Böke, Bilge Yılmaz, Birol Aydemir, Feridun Bilgin, Kerim Rota, İbrahim Çanakçı, Sabri Tekir, Bülent Şahinalp, Faik Aktürk İstanbul’da bir araya gelerek çalışmalara devam edecek.

 

 

BÖKE EKONOMİ YÖNETİMİNDE GÖREV ALACAK

 
Millet İttifakı’nın seçimi kazanması durumunda Cumhurbaşkanlığı Kabinesi’nde kimlerin olacağına dair de kulisler hareketlendi. CHP’de milletvekili adaylık başvuru yapmayan Genel Başkan Yardımcıları Bülent Kuşoğlu’nun adı Hazine ya da Maliye Bakanlığı için, Muharrem Erkek’in adı Adalet Bakanlığı için, Ahmet Akın’ın adı Enerji Bakanlığı için, CHP Grup Başkanvekili Engin Özkoç’un adı ise İçişleri Bakanlığı için konuşuluyor. CHP’de bakanlık için konuşulan önemli isimlerden biri de CHP Genel Sekreteri Selin Sayek Böke. Ekonomist olan Böke’nin adı bugüne kadar Dışişleri Bakanlığı ya da Avrupa Birliği Bakanlığı için konuşuldu ancak kulislere göre Böke kabinede yer alacak ama kendi alanı olan ekonomi ile ilgili bir görev üstlenecek. Böke’nin Hazine, Maliye, Ticaret, Sanayi ve Ulaştırma’nın içinde yer aldığı ekonomi bakanlıklarından birinde görev alacağı konuşuluyor.