Mehmetçiğin değeri bu kadar mı?

Mehmetçiğin değeri bu kadar mı?
20 Eylül 2012 08:32

Bingöl’deki hain pusudan yaralı kurtulan asker yaşadıklarını SÖZCÜ’ye anlattı;
 

‘Kendimizi alevler arasında bulduk’  
 
Ankara Gülhane Askeri Tıp Akedemisi Hastanesi’nde tedavi gören asker “Yolculuğumuz neşe içinde geçiyordu Şiddetli bir patlama oldu. Kısa sürede alevler aracı tamamen sardı. Kendimizi otobüsten dışarı zor attık” dedi…
 
Roketatarın isabet ettiği otobüste 6 askerimiz yanarak şehit olmuştu.

 
3 ay önceki çatışmada gözünden yaralanmıştı HAKKARİ Çukurca’da askerliğini yapan İzmirli Er Şahin Oğuz Kayabaş (21), üç ay önce teröristlerle girdiği silahlı çatışmada, gözünden yaralanmış. Geçen Cumartesi günü izninin sona ermesiyle Elazığ’daki toplama merkezine giden Kayabaş, Bingöl’deki saldırıda şehit düştü. Ailesiyle vedalaşırken, “Ben şehit olacağım.
Buralara dönemeyeceğim’ diyen Kayabaş rüyasında şehit olduğunu görmüş. Anne Nebiye Kayabaş “Oğlum bana ‘Teröristler ellerinde bombayla üzerime doğru geliyorlardı. Rüyamda onu gördüm’ demişti. Şimdi oğlumu şehit ettiler” dedi. Turaç TOP (DHA) Bingöl’de pazar günü 8 polisin Karlıova yolunda, önceki gün de 10 askerimizin Solhan yolunda şehit edilmesi, “güvenlik zafiyetini” gündeme getirdi.


 
Askeri yetkililer saldırıya karşı hazırlıklı  olduklarını, ama teröristlerin nerede ve ne zaman ateş edeceğinin önceden bilinmesinin mümkün olmadığını söylediler.
 
Bingöl’de faaliyet gösteren 15 kişilik ‘ bir grubun arka arkaya gerçekleştirdiği eylemde, hedeflerinin 24 Mayıs 1993’de gerçekleştirilen 33’ü asker olmak üzere 38 kişinin öldürüldüğü olaydan daha büyük bir eylem yapmayı planladıkları anlaşıldı. Doğrudan askerleri “imha” etmeye yönelik saldırıyı gerçekleştiren teröristlerin, hareket halindeki otobüsün önce mazot deposunu hedef alıp yangın çıkarmayı da amaçladıkları eylem sonrası yapılan incelemeler ve askerlerin ifadelerinde yer aldı.


 
Teröristlere haber mi verildi?

İzin dönüşü “güvenli” olduğu için askerlerin toplanma bölgesi olarak saptanan Elazığ’da, askerlerin teslim edilecekleri birliklere göre günlerdir dağıtımları yapılıyor. Otobüs ve minibüsler kiralanıp askerler ön ve arkalarında güvenlik önlemleri alınarak dağıtım yerlerine götürülüyorlar. Askerlerin Elazığ’darı hangi araçlarla, hangi saatte çıktıkları bilgisinin teröristlere verilmiş olabileceğr değerlendirildi. İstihbarat birimlerinin, askerrerin saldırıya uğramasında firmalar arası bir rekabet olup olmadığım da araştırdığı öğrenildi. Ancak, otobüs ve minibüs sürücülerinin yolculuk sırasmda dikkat çekici olumsuz bir durumlarına rastlanmadığı belirtildi. Bingöl’deki saldından ve alevler arasmda yaralı olarak kurtulmayı başaran askerlerden 22’si Ankara Gülhane Askeri Tıp Akademisi Hastanesi’ne getirildi.

SÖZCÜ’nün görüşme olanağı bulduğu bir asker şunları söyledi:  
 
“Yaşadıklarımız korkunçtu”
 

Yolculuğumuz neşe içinde geçiyordu. Otobüsümüz Muş yönüne doğru giderken birden şiddetli patlamalar oldu. Yangın otobüsün arka tarafında başladı. Ne olduğunu bile anlayamadan camınızı kurtarmak için çabalıyorduk. Alev kısa sürede aracın her tarafım sardı. Bize bir yandan da ateş ediliyordu. Ya alevler arasında kalacak, ya da kendinizi otobüsten aşağı atıp kurşunlara hedef olacakük. Arkadaşlarımız yanarak can verdi. Bizler de alevler arasmdan kurtulmayı başardık. Gerçekten korkunç bir olay yaşadık. Aslında her şey adeta saniyeler içinde meydana geldi.  
 
Hastane yetkililieri, çoğunluğu yoğun bakımda bulunan askerlerin birinci derecede yanık olduğunu söylediler.


 
Helikopteri de düşürebilirler  

 
Askerler için gerekli güvenlik önlemlerinin alındığını belirten bir asker yetkili de, SÖZCÜ’nün sorusu üzerine şunları söyledi: “Eylem yapılacakmış gibi dikkatli gidiyorduk. Ancak nerede, ne zaman saldırı yapılacağım bilemiyorsunuz. Bilseniz bile roketin o an nereden ateşleneceğini göremezsiniz. Saldırıya arkadaşlarımız da amnda karşılık verdi.
Ancak yaralılarımız varken, önceliği onların kurtarılmasına verdik. Helikopterle nakledilmesi gerektiği söyleniyor. Ancak, teröristlerin elinde helikopteri düşürecek silahlar olduğu da bilinmeli.  
 

Ölüme otobüsle gitti cenazesi böyle geldi  
 
Hakkari’deki birliğine otobüsle giderken PKK saldırısında şehit Kupal, Adıyaman’da son yolculuğuna uğurlandı…
 
Bingöl’deki saldırıda şehit olan Onbaşı Eren Kupal’ın Türk Bayrağına sarılı tabutu askeri helikopterle memleketi Adıyaman’a getirildi. 


 
DOĞU illerinde vatani görevini yapan askerler, izin dönüşü Elazığ’da toplandı.
Burada kiralanan otobüslerle birliklerine doğru yola çıkarılan askerler Bingöl’de PKK’lıların saldırısına uğradı. Hain pusuda şehit olan 10 askerden Adıyamanlı Onbaşı Eren Kupal’ın (22) cenazesi dün helikopterle memketine gönderildi. Köy meydanına inen helikopterden alman şehidin cenazesini yalanları Kürtçe ağıtlarla karşıladı. Cenaze törenin ardından şehit onbaşı köy mezarlığında toprağa verildi.