Kredi kartı harcamalarına ‘kısıtlama’ sinyali!

Kredi kartı harcamalarına ‘kısıtlama’ sinyali!
15 Şubat 2024 11:00

Seçimden sonra vergi artışlarının yanı sıra kredi kartı harcamalarına yönelik kısıtlamalar getirilmesi bekleniyor. Başkent Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Şenol Babuşcu, kart harcamalarında belirli önlemlerin devreye sokulacağını belirterek, “Faiz artırımı, limit azaltımı, asgari ödeme tutarının yükseltilmesi, nakit çekim tutarının kısıtlanması, mevcut uygulamadaki taksit sayısının azaltılması/kaldırılması gibi önlemler ilk planda uygulanabilecekler arasında yer alıyor” dedi.

 

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), politika faizini yüzde 45’e kadar yükseltmesinin ardından kredilerde yavaşlama görülürken kredi kartı harcamalarında ise artış sürüyor.

Kredi kartı akdi faiz oranı 3,66 oranında uygulanırken gecikme faizi ise 3,96 seviyesinde bulunuyor. Nakit çekim ve KMH borçlarında ise akdi faiz 4,42, gecikme faizi 4,72 olarak uygulanıyor. Yüksek faiz oranlarına rağmen yurttaşın harcamalarındaki artış dikkat çekiyor.

 

Son bir yılda kredi kartı borçları 2,5 katına çıkarak 1,2 trilyon liraya kadar ulaşırken kredi kartlarına düzenleme geleceğine yönelik beklentiler de artmaya başladı.

Ekonomi yönetimi tarafından enflasyonu artıran tüketim talebini önlemek için bazı düzenlemelerin hayata geçirilebileceği uzun bir süredir dillendiriliyor.

 

 

10 Haber’e konuşan Başkent Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Şenol Babuşcu, seçimlerin ardından kredi kartlarına yönelik beklendiği kısıtlamaları açıkladı.

 

Kredi kartı harcamalarının enflasyonun üzerinde olduğunu belirten Babuşcu, şunları kaydetti:

 

“Kredi kartlarındaki kullanım rakamlarına baktığımızda son bir yıllık dönemde enflasyonun üzerinde hatta yüzde 100’ü geçen seviyede bir artış olduğu görülüyor. Bu çerçevede kredi kartlarında çeşitli önlemlerin devreye sokulması söz konusu olabilir. Bu önemler neler olabilir diye baktığımızda öncelikli olarak: Faiz artırımı, limit azaltımı, asgari ödeme tutarının yükseltilmesi, nakit çekim tutarının kısıtlanması, mevcut uygulamadaki taksit sayısının azaltılması/kaldırılması gibi önlemler ilk planda uygulanabilecekler arasında yer alıyor. Hepsi olmasa bile bir ya da birkaçının uygulanacağını düşünüyorum.”