KOLOT PEYNİRİ

KOLOT PEYNİRİ
5 Ekim 2020 14:25

Anadolu’nun hemen birçok yerinde yöresel olarak süt ve süt ürünleri elde edilebiliyor. Özellikle köylerde yaşayan insanlar süt ürünlerini şehirlerden temin etmek yerine doğal olarak elde edebiliyorlar. Peynir, tereyağı, yoğurt vb. ürünlerle hem kendi ihtiyaçlarını karşılarlarken hem de ticaretini yaparak ciddi gelir de elde edebiliyorlar. Çünkü yöresel ürünler zaman geçtikçe daha önemli bir hal almaya başlıyor değeri de bir o kadar artıyor.

 

 

Doğal olarak elde edilen ve katkı maddesiz üretilen ürünlerin başında peynirler geliyor. Ülkemizde peynir çeşitliliğinin fazla olması ve bu çeşitlerin hemen hepsinin alıcısının olması peynir piyasasının hareketli olmasını sağlıyor. Yöresel peynir çeşitleri arasında olan ve sıkça tercih edilen kolot peynir de bu bağlamda insanlar tarafından fazlaca tüketiliyor.

Kolot Peyniri Nedir?

Kolot peyniri Karadeniz bölgesine özgü bir ürün olarak biliniyor. Karadeniz’in zengin bitki örtüsünden beslenen hayvanlardan elde edilen kolot peyniri daha çok kaşar peyniri ile benzerlik gösteriyor. Hayvanlardan alınan sütlerin tam yağlı olanlarından üretilen kolot peyniri kahvaltı ve yemeklerde de sıkça tüketiliyor. Karadeniz’in en bilinen yöresel lezzetlerinden olan mıhlamada kullanılan en önemli malzeme olarak da göze çarpıyor.

Kolot peyniri biraz daha yağ kıvamında bir peynirdir. Yüksek sıcağa maruz kaldığında erimesi bu özelliğini destekliyor. Tüketilirken sade ve soğuk bir şekilde tüketilmesinin yerine ısıtılarak ve eritilerek tüketilmesi tavsiye ediliyor. Bu bağlamda kolot peyniri nedir diye merak edenler peynirle ilgili bilgilere kolayca ulaşabilirler.

Kolot Peyniri Nasıl Yapılıyor?

Kolot peyniri özellikle Karadeniz bölgesinde sıkça tercih edilen ve oradan da dünyaya açılan bir peynir çeşididir. Yapımı ise diğer süt ürünleri gibi oldukça zahmetli bir iştir. Kolot peyniri yapmak için inek, koyun veya keçiden elde edilen sütler kullanılıyor. Bu sütlerin içindeki kaymaklar ayrılarak sütler peynir mayası ile mayalanıyor. Mayalanan süt bir süre kaynatılır ve kesilir. Kesilen sütün üzerinde pıhtılaşmalar oluşur. Bu pıhtılaşmalarla beraber süt de peynir halini alır ve süzülerek peynirler torbalara doldurulur.

Bu şekilde üretim aşaması geçiren kolot peyniri torbalara konulduktan sonra yaklaşık üç ay boyunca güneş görmeyen yerde saklanır. Bu sayede yenecek kıvama gelmesi beklenir. Bu süre sonunda da kolot peyniri rahatlıkla tüketilebilir.

Kolot Peynirinin Faydaları Nelerdir?

Yukarıda anlattığımız şekilde yapılan kolot peyniri vitamin ve mineral bakımından da oldukça zengin bir peynir türüdür. Bu bağlamda devamlı bir şekilde tüketilmesi insan vücudunda çeşitli faydalar sağlayabiliyor. Sadece yöresel bir lezzet olmaktan çok sağlık açısından da insanlar tarafından sıkça tercih ediliyor. Bu faydaları şu şekilde sıralayabiliriz:

  • Kolesterol sıkıntısı yaşayanlar için kötü kolesterolü azaltıp iyi kolesterolü artırıyor.
  • Kolot peynirinin bir diğer faydası kalp ve damar hastalıklarında damar tıkanıklıklarını engelleyerek bu riski en aza indiriyor.
  • Devamlı ve ölçülü bir şekilde tüketilen kolot peyniri cilt hastalıklarına iyi geliyor ve cildi yenileyebiliyor.
  • Kolot peyniri içerdiği B12 vitamini sayesinde sinir sistemini güçlendiriyor.
  • Kilo problemi yaşayanlar için mideyi tok tutarak kilo vermelerine de yardımcı oluyor.

Kolot Peyniri Nasıl Tüketiliyor?

Kolot peyniri üretim aşamalarından sonra üç süreyle bekletiliyor. Bu süre zarfında da oldukça sert bir hal alıyor. Yağ kıvamında olan kolot peyniri tüketmek için ve tadına tam manasıyla varabilmek için eriterek tüketmek gerekiyor. Kolot peynirinin eritilerek tüketildiği ve mıhlama yapımında kullanıldığı biliniyor. Bu yüzden bu peyniri tüketmek isteyenlerin peyniri tavada hafif ısıda eriterek tüketmeleri tavsiye ediliyor.