Kılıçdaroğlu’ndan ‘Hayır’cı vekillere: Siyaset alanımı daraltmayın

Kılıçdaroğlu’ndan ‘Hayır’cı vekillere: Siyaset alanımı daraltmayın
22 Nisan 2016 09:37

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, dokunulmazlıklarla ilgili anayasa değişikliği oylamasında “hayır” oyu kullanacağını açıklayan bazı milletvekillerine “Sabırlı olun. Benim siyaset alanımı daraltmayın” uyarısında bulundu.

 

 

Zihni Erdem / Aydınlık

 
‘SÜPRİZ FEZLEKELER GELİR’ KAYGISI

 

 

Milletvekilleri yaptıkları konuşmalarda, anayasa değişikliğinin TBMM’de kabul edildiği tarihten, resmi gazetede yayınlanıncaya kadar geçen sürenin 15 günü bulacağı belirterek, bu 15 gün içerisinde gelen fezlekelerin de değişiklik çerçevesinde ele alınacağını bu nedenle, 15 günlük sürede sürpriz fezlekelerle karşılaşılabileceği ifade edildi. Özellikle son torba kanunla yetkileri düzenlenen “gizli soruşturmacılar” eliyle bir çok milletvekili hakkında fezleke oluşturulabileceği kaydedildi.

 
MEŞRULAŞTIRMA TARTIŞMASI

 

Genel Başkan Kılıçdaroğlu’nun, “Anayasa’ya aykırı düzenleme geliyor buna rağmen evet diyeceğiz” sözleri de anımsatılarak, “Anayasa aykırı olduğunu bilerek kabul etmek, ‘ben anayasayı askıya aldım’ diyen zihniyeti meşrulaştırmak anlamına gelir” ifadeleri kullanıldı.

 
Bakanların ve Başbakanın dokunulmazlığı kaldırılmazken, milletvekilleri için geçici anayasa değişikliği yapmanın bazı muhalefet milletvekillerini parlamento dışına atmak için hazırlanmış bir oyun olabileceği de ifade edildi. Bu nedenle bakanların ve başbakanın da dokunulmazlığının kaldırılması gerektiği kaydedildi.

 
Eleştirilen dinleyen Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu 15 dakika süren konuşmasında, AKP’nin eline koz vermeyeceklerini belirterek, şunları söyledi: “Her şeye rağmen ‘evet’ diyeceğiz. Erdoğan ve AKP’ye terörü desteklediler kozu vermeyeceğiz. Kamuoyuna yaptığınız açıklamalarla dokunulmazlıklar konusunda fikrinizi söylüyorsunuz, ayrıca ben ‘hayır’ oyu vereceğim diyorsunuz. Bugüne karşı ben kimseye şu yönde oy kullanacaksınız diye baskı yapmadım. Ben bir strateji izliyorum. Ben bu strateji gereği oylamada ‘evet’ oyu vereceğimizi açıkladım. Teklif daha komisyon aşamasında. Genel Kurula gelip gelmeyeceği belli değil. Ama hemen bazı arkadaşlar buna karşı çıkarak kendi oylarını hayır olacağını açıkladı. Siz de kendi fikrinizi söylüyorsunuz ama benim siyaset alanımı daraltıyorsunuz. Arkadaşlarımızın daha sabırlı olmaları ve genel merkezle uyumlu açıklamaları yapmaları gerekir.”