Kılıçdaroğlu; Lider dediğin partisini satmaz

Kılıçdaroğlu; Lider dediğin partisini satmaz
16 Temmuz 2012 08:32

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, göreve geldiği ilk kurultay ve sonraki Parti Meclis’i (PM) seçimi sürecine göre 17-18 Temmuz tarihlerinde yapılacak olan 34. Olağan Kurultay’a çok daha ‘Neşeli’ bir havada giriyor.Kılıçdaroğlu’nun geçmişteki stresli halinden eser kalmamış. CHP lideri, makamında kabul ettiği Sözcü ekibine ‘Değişim ve dönüşümden’ ne kastettiğini “Değişim her zaman sancılı olur. Ayak uyduramayanlar statükocu olarak kalırlar” diyerek özetledi. CHP Genel Başkan Kılıçdaroğlu’nun gündeme ve kurultaya dönük yorumlan şöyle…

Amacımız Türkiye’ye özgürlüğü getirmek

-CHP’nin önünde yeni bir kurultay var. Bu kurultay için “Demokrasi ve değişim kurultayı olacak” diyorsunuz… Nasıl bir değişim olacak?

Değişimden kastettiğimiz ise dünya değişiyor, CHP de değişecek. Bu değişim kişiye endekslendiği zaman o değişim olmaz. O farklı bir şeydir. Kişiler gelir gider.
Ama değişim bir düşünce değişimidir. Felsefenin yenilenmesidir.
Değişimden kastettiğimiz ana tema, hedef budur. Örneğin; CHP’nin tarihine baktığınız zaman zaten büyük değişimlere imza atarı bir parti olduğunu görürsünüz.
Cumhuriyeti kurdu, çok partili hayatı sağladı, sosyal demokrasiyi getirdi… Şimdi de demokrasi ve özgürlüğü Türkiye’ye getirmenin amacım güdüyoruz.

-Numan Kurtulmuş’un AKP’yi geçişini nasıl değerlendiriyorsunuz?

Bir siyasal lider kendi partisini satmamalı. Geçmişteki açıklamalarına baktığımızda bu kadar keskin bir viraj kendisine yakışmıyor. Kendisinin toplumda siyasetçi olarak bir saygınlığı vardı. Hangi görüşten olursa olsun insanlar saygı duyardı. O saygınlığından büyük ölçüde darbe yedi. Saygınlığı büyük ölçüde törpülendi. AKP için geçmişte söylediği her şey, bütün eleştirileri siyasi yaşamı boyunca önüne konulacak. ‘Asiye Nasıl Kurtulur’ diye bir film vardı meşhur… Asiye nasıl kurtulduysa Numan Kurtulmuş da öyle kurtuldu. Böyle bir kurtuluş olabilir mi? Saygınlığına hiç yakışmadı.

Türk siyasi tarihine geçecek kadar önemli ve hızlı bir değişim.

-Eksen kayması eleştirileri için ne diyeceksiniz?

Atatürk’ün çağdaş uygarlık hedefini algılayamazsanız dar kalıplar içine sıkışıp kalırsınız. O açıdan CHP yenilenmek zorundadır.

Sosyal demokrasiyi getirdiği zaman Türkiye’de sosyal demokrasi mi vardı? Hayır yoktu ama CHP getirdi. Değişimle beraber biz bunu yakalamak zorundayız. Değişim her zaman sancılı olur. Değişime ayak uyduranlar geleceğe ayak uyduranlardır. Değişime ayak uyduramayanlar statükocu olarak kalırlar. Çünkü yeniliği algılayamazlar.

Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün güzel bir sözü daha var. Diyor ki ‘Ben yola çıktığımda ufku dolanlar beni bıraktılar, benim ufkum çok daha ilerideydi.’ Atatürk, Erzurum’da ‘Cumhuriyeti kuracağım’ diyerek, ufkunu o zamandan açıklasaydı, etrafında insan bulacak mıydı. Bulamazdı. Onun için değişimi yerinde zamanında ve kararlı adımlarla götürmemiz gerekiyor.

-Kurultay sonrası yeni kurmaylar kimler olacak?

Anahtar liste olacak ama anahtar liste konusunda da iki ayrı görüş mevcut. 60 üstelik anahtar liste olsun ya da 80-90 kişilik bir liste olsun orada örgüt içinden 60 kişiyi seçsin deniyor. Bu konuyu milletvekilleri ve il başkanları ile konuştuktan sonra yol haritası belirleyeceğiz. Partinin temel sorun alanlarından birisi de işveren dünyasıdır. İşverenlerden de PM’ye aday olmasını isteyeceğim kişiler olacak. Saygın, devletle çok fazla içli dışlı olmayan, korkmayan, cesur işadamları…

-Türk jeti Akdeniz’de düşürüldü. Önce “Suriye tarafından düşürülen uçağımız” denildi. Sonra bu ifade “iddia edildi” olarak değiştirildi. Bu konuda ne söyleyeceksiniz?

Bir kelimeyle anlatmak gerekirse ‘Fiyasko’. Beni rahatsız eden çok önemli bir şey var; düşen uçakla ilgili bilgilerin Genelkurmay Başkam tarafından kamuoyuna açıklanması. Açıklamaları Dışişleri Bakanlığı, Başbakan yapmalı. Sorumlu siyasi otorite. Siyasi otoritenin olumsuzluklarım üstlenmek Genelkurmay Başkam’na itibar kaybettirir. Suriye konusunda hükümet tam anlamıyla sınıfta kalmıştır. Ortadoğu’da sözü geçmez artık. Saym Erdoğan gitsin bakalım Ortadoğu’da halkın araşma girebiliyor mu?
Şimdi Başbakan Rusya’ya gidiyor. Niye gidiyor? Hani Ortadoğu’da senin sözün geçiyordu, Türkiye oyun kuran ülkeydi…

Oyun kuran değil hakkında oyun kurulan ülke olduk.

-Amerika, İngiltere, Rusya gibi ülkelerin ellerindeki verileri paylaşması yönünde çağrınız olmuştu. Buna iktidar partisinden ne yanıt geldi?

Amerika, ingiltere ve Rusya orada kuş uçsa radar tespiti yapıyor. Çağrı yap ellerindeki verileri açıklasınlar dedik. Ne Başbakan Erdoğan ne Ahmet Davutoğlu duymuyor bunu.

-Cumhurbaşkanı Abdullah Gül de aynı çağrıyı yaptı…

Evet, Sayın Gül de yaptı bu çağrıyı. Açıklanması lazım.
Açıklanırsa AKP hükümetinin yalan söylediği ortaya çıkacak diye bir endişe var şu anda.

-Cumhurbaşkanı Gül’e konuyla ilgili bilgilendirme toplantısı yapılmamasını nasıl değerlendiriyorsunuz?

Bu söylediğiniz ayrıca sorgulanması gereken bir olay diye düşünüyorum. Başkomutan’dır kendisi. Başkomutan Gül, bu süreç içinde büyük ölçüde devre dışı bırakılmıştır.

Mehmet Şehirli-Başak Kaya/SÖZCÜ