Kılıçdaroğlu ile Muharrem İnce arasındaki temel farklar

Kılıçdaroğlu ile Muharrem İnce arasındaki temel farklar
25 Ağustos 2014 10:23

5-6 Eylül 2014 tarihleri arasında yapılacak olan Cumhuriyet Halk Partisi seçimli kurultayı, Türkiye’nin bekası ve güvenliği ile birinci derecede ilgilidir.

 

İbrahim ÖZDOĞAN H&H YORUM

 

 

Bunun iki nedeni vardır.

 

Birincisi, CHP’nin Türkiye Cumhuriyeti Devleti’ni kuran bir parti olması.

 

İkincisi de anamuhalefet partisi olmasıdır.

 

On iki senedir Türkiye’yi yöneten BOP Eşbaşkanı Recep Erdoğan ve onun suç ortaklarının AKP’si, ülkeyi bölünme noktasına getirmiş, anayasa ile hukuk pervasızca çiğnenerek devlet denilen kavram ortadan kaldırılmıştır.

 

Yine aynı şahıslar tarafından küresel çapta yolsuzluk, rüşvet şaibeleri yargı tarafından ortaya çıkarılmasına rağmen muhalefet partileri tarafından hiçbir şey yapılmamıştır.

 

Burada da en büyük sorumluluk Cumhuriyet Halk Partisi’nde olmuştur.

 

RTE tarafından devlet içinde işlendiği görülen ağır ihlallere rağmen Cumhuriyet Halk Partisi bunu önleyememiş ve değerlendirip AKP’yi iktidardan demokratik yollarla düşürememiştir.

 

Burada da temel sorun birinci derecede liderlik sorunudur.

 

Bu bağlamda CHP kurultayında liderliğe yeniden aday olan Kemal Kılıçdaroğlu ile Muharrem İnce arasındaki görebildiğim temel farkları gündeme getirmek istiyorum.

 

Bu temel farklar şöyle sıralanabilir:

 

1-Kılıçdaroğlu Cumhuriyet Halk Partisi’ne 2002 seçimlerinde o zamanki genel başkan Deniz Baykal tarafından ikna edilerek getirilip milletvekili yapılmış olmasına rağmen Muharrem İnce il başkanlığı ile başlayan siyaset yolculuğunda alın teri ile partisinin tozlarını yutarak bugünkü seviyeye emeği ile gelmiştir.

 

2-Kılıçdaroğlu Cumhuriyet Halk Partisi’nin Atatürk tarafından neden kurulduğu ile partinin amblemi olan altı okun bilincinde olmamasına rağmen Muharrem İnce bunların yüksek bilincindedir.

 

3-Kılıçdaroğlu Türkiye’nin aleyhine’de olsa Batılı küresel odaklarla ilişki kurmaktan çekinmez, Muharrem İnce ise antiemperyalist görüştedir.

 

4-Kılıçdaroğlu kurnaz bir kişiliğe sahiptir, herkese mavi boncuk dağıtır; Muharrem İnce ise zekidir, açık görüşlüdür, kimseye yapmayı düşünmediği vaatlerde bulunmaz.

 

5-Kılıçdaroğlu CHP’nin ‘’altı ok’’ ambleminin tarihsel anlam ve önemini yeniden yorumlamaya hazırken Muharrem İnce bu konuda asla ödün vermez.

 

6-Kılıçdaroğlu dört yıllık genel başkanlığı döneminde BOP Eşbaşkanı RTE’nin kabadayılığına karşı cesur dik duruş yapamamış ama Muharrem İnce çok yiğitçe karşı dik duruşlar yapmış liderlik karakterini ispat etmiştir.

 

7-Osmanlı’nın küllerinden bir devlet kuran Atatürk’ün Dersim politikasından hoşnut olmadığını şu veya bu şekilde belirten Kılıçdaroğlu’na rağmen Muharrem İnce asla böyle bir hata işlememiştir.

 

8-Kılıçdaroğlu genel merkezci zihniyete rağmen Muharrem İnce tüm partiiçi seçimlerin delege ile değil üyelerin oylarıyla yapılması ile üstüste iki seçimi alamayanın genel başkanlıktan gitmesi hususundaki açk görüşlerini parti tüzüğüne koyacağını deklare etmiştir.

 

9-Kılıçdaroğlu’nun halkla iletişiminin çok zayıf olmasına rağmen Muharrem İnce bu konuda duayendir.

 

10-Kılıçdaroğlu’nun beden dilinin zayıf olmasına karşın Muharram İnce bu konuda da son derece üstad ve halka güven vericidir.

 

11- Kılıçdaroğlu’nun hitabetinin zayıf olmasına rağmen Muharrem İnce halkı oldukça etkileyecek bir hitabet gücüne, deneyimine sahiptir.

 

12-Kılıçdaroğlu ‘’çözüm süreci’’ dedikleri ve benim iğrenerek ağzıma aldığım RTE’nin ihanet çalışmaları için ‘’Gelin bunu yasal bir zemine oturtalım’’ diyerek iktidara bir pas vermiş ve PKK’nın çok hoşlandığı bir yasa çıkarılmış olmasına rağmen Muharrem İnce bu konuda kesinlikle ödün vermemiştir.

 

13-Kılıçdaroğlu’nun küreselci görüşlere sahip olmasına rağmen Muharrem İnce tam bir millicidir, ulusalcıdır.

 

14-Kılıçdaroğlu Türkiye Cumhuriyeti Devleti’ni kuran Atatürk’ün partisi Cumhuriyet Halk Partisi’ni Atatürkçü sol değerlerden uzaklaştırmak için görevlendirilmesine rağmen Muharrem İnce yine bu genel başkan tarafından rotasından çıkarılan partisini asali değerlerine kavuşturmak için kendi azim, cesaret ve kararlığı ile liderliğe soyunmuştur.

 

15-Kılıçdaroğlu Cumhuriyet Halk Partisi’ni soktuğu seçimlerden en yüksek oy olarak % 26 oy almasına rağmen Muharrem İnce Yalova Belediye Başkanlığı seçiminde devletin tüm olanaklarını kullanan BOP’un uzatmalı çavuşu Recep Erdoğan’a karşı demokratik bir savaş vererek kazanmıştır.Buradan anlıyoruz ki, Kılıçdaroğlu’nun halktaki en yüksek karşılığı % 26 olmasına rağmen Muharrem İnce’nin halktaki karşılığı en az bunun iki katıdır.Aslında siyaset sosyolojisinin verileri açısından düşündüğümüz zaman İnce’nin halkın tümünde karşılığı vardır.

 

16-Şunu çok açık olarak kaydedelim ki, Kılıçdaroğlu ağzı ile kuş tutsa sayıları çok yüksek oranda olan dogmatik inanç sahibi kitlelerden asla oy alamaz ama Muharrem İnce tıpkı Recep Erdoğan gibi her kesimden blok oylar alır.Bu meselenin CHP’lilerce çok iyi anlaşılması gerekir.

 

17-Kılıçdaroğlu uygulamalarıyla CHP içinde oluşturduğu ulusalcı, sosyal demokrat, liberal demokrat, Atatürkçü, solcu vs. yaftalamalara karşın Muharrem İnce tüm bu ayırımları ortadan kaldırıp partinin büyümesini hızlandırır.

 

18-Kılıçdaroğlu’nun sınırlı siyaset bilgisine rağmen Muharrem İnce’nin bu konuda interlandı oldukça geniştir.

 

19-Kılıçdaroğlu gerçek CHP’lileri partiden tasfiye etmesine rağmen şunu çok iyi bilmeli ki, Muharrem İnce genel başkan olduğunda bu mazlumları tekrar kazanacaktır.

 

20-Kılıçdaroğlu yorgun ve yavaştır ama Muharrem İnce dinamiktir.

 

21-BOP Eşbaşkanı Recep Erdoğan Kılıçdaroğlu’nun tekrar CHP genel başkanı olması için siyaset mühendisliği yaparak çalışmaktadır ama Muharrem İnce’nin genel başkan olmasına çok üzülecektir.

 

Çünkü, hem CHP’yi Kılıçdaroğlu üzerinden daha kolay vurmaktadır ve bunca senedir Recep Erdoğan’ın işlediği ihanet cürümleri ile hakkındaki yolsuzluk şaibeleri üzerinden Muharrem İnce’nin kendisini diskalifiye edip ‘’Yüce Divan’’ huzuruna çıkaracağını da çok iyi tahmin etmektedir.

 

Bunu çok iyi hesap eden BOP’un uzatmalı çavuşu RTE, Muharrem İnce’den fevkalede korkmaktadır.

 

22-Kılıçdaroğlu dört yıllık genel başkanlığı döneminde gençlere ve kadınlara CHP yönetim saflarında yeterli sayıda yer vereceğine dair söz vermesine rağmen bugüne kadar bunu yapmamış ama Muharrem İnce’nin bu konuda ne kadar kararlı olduğu çok açık olarak görülüyor.

 

23-Kılıçdaroğlu CHP’nin 1930-1040’lı cumhuriyet ve demokrasinin kökleşmesi için yapılan modern devrim yıllarını eleştirecek kadar partinin felsefesinden uzak ama Muharrem İnce partisinin tarihsel temel misyonuna sıkı sıkıya bağlı.

 

Son cümle olarak şunu belitmeliyim ki, CHP delegesinin sağduyulu davranarak liderini seçmesi hem Cumhuriyet Halk Partisi’ni iktidar yapacaktır hem de Büyük Atatürk’ün akıl ve bilim üzerine kurduğu Türkiye Cumhuriyeti Devleti küresel güçlerin işbirlikçisi ve taşeronu Recep Erdoğan’ın oluşturduğu bölünme tehlikesinden kurtaracaktır.

 

Bence bu lider, çok yakından tanıdığım gerçek halkçı ve Atatürkçü, BOP Eşbaşkanı Recep Erdoğan’a yüreklice meydan okumuş ve okuyacak delikanlı ruhlu Muharrem İnce olmalıdır.

 

Gerçek bir partili duygusal davranmaz, partisini büyütüp iktidar yapacak liderini seçer.

 

 

[email protected]

 

İbrahim ÖZDOĞAN twitter

 

 

 

 

 

 

 


Yazarın Son Yazıları:
Türk ordusunu taammüden mahvetti
Tayyip Erdoğan’a karşı tüm muhalefet partileri ortak demokratik milli mücadele başlatmalıdır
Fetö teröristlerine af isteyen ya gafil ya hain ya da kaset korkusu olan şerefsizlerdir!