Kerem Kınık için istifa çemberi daralıyor

Kerem Kınık için istifa çemberi daralıyor
26 Nisan 2023 08:16

Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından Kızılay’ın, depremin üçüncü gününde AHBAP Derneği’ne 46 milyon liraya çadır sattığının ortaya çıkması, kurumun başındaki Kerem Kınık’a yönelik tepkilere neden oldu. Güvenilirliğini tümüyle yitiren kuruma kan bağışları da yavaşladı. Kamuoyunda oluşan büyük tepkiler nedeniyle iktidar içinde de Kınık’a karşıt tutum gelişti. İbrahim Kalın, Metin Külünk ve Mustafa Varank’ın ardından TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu Başkanı AKP’li Cevdet Yılmaz da istifa çağrısında bulundu.

 

 

Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından Kızılay’ın, depremin üçüncü gününde AHBAP Derneği’ne 46 milyon lira karşılığında çadır sattığının ortaya çıkması, kurumun başındaki Kerem Kınık’a yönelik tepkilere neden oldu.

Bu tepkiler ilk etapta muhalefet kanadından gelse de, kamuoyu baskısı ilerleyen süreçte AKP içinde de tepkilere neden oldu.

Bu konuda son tepki de TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu Başkanı ve AKP Bingöl Milletvekili Cevdet Yılmaz’dan geldi.

Haber Global’de konuşan Yılmaz, “Kendisi istifa etmezse dernek gereğini yapacaktır, bir değişimin olması gerektiğine ben de inanıyorum” dedi.

Yılmaz şu ifadeleri kullandı: “Afet ortamında ben de bu satışı tasvip etmiyorum. Normal zamanda böyle ticari şeyler yapılabilir belki ama bu durumda bunun tasvip edilmediğini ben de düşünüyorum. Gereği yapılmalı. Bir yönetici bu kadar tepki alıyorsa gereği yapılmalı diye düşünüyorum. Kendisi istifa etmezse dernek gereğini yapacaktır, bir değişimin olması gerektiğine ben de inanıyorum.”

 

 

AKP KADROLARI NE DEDİ?

 

 

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın katıldığı bir canlı yayında “Çadır satma meselesi yanlıştı, bunu daha sonra Kerem Bey de söyledi. Kendi kurumunu ve arkadaşlarını savunmak için yaptığı ilk açıklama yanlıştı” dedi.

AKP MKYK Üyesi Metin Külünk yaptığı açıklamada, “Türkiye’de kendini tartıştırmaması gereken kurumlarımız vardır. Bunlardan biri de Kızılay’dır. O halde kurum üzerinde gerçek bir tartışma varsa ve bu tartışmalar halk nezdinde kurumun itibarına yansıyorsa, Türkiye kamuoyunun rahatlaması adına yöneticiler gerekeni yapmalıdır” dedi.

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank da “Kızılay Başkanı’nın görevde olması kişisel olarak beni rahatsız ediyor” dedi. Varank sözlerini şöyle sürdürdü: “Kızılay dernek statüsünde. Derneklerle ilgili nasıl hususlar uygulanacağı mevzuatta belli. Kızılay Başkanı’nın görevden ayrılması gerekiyorsa buna kendisinin karar vermesi lazım.”

 

 

CUMHUR İTTİFAKI ORTAĞINDAN DA İSTİFA ÇAĞRISI

 

 

BBP Genel Başkanı Mustafa Destici, Kızılay Başkanı Kerem Kınık’a istifa çağrısında bulundu ve “Sorumluluğunun gereğini yerine getirmeli ve görevi ehline bırakmalıdır” dedi.

Cumhur İttifakı’nın diğer ortaklarından ise henüz açıklama yapılmadı.

 

 

VATANA İHANETTİR

 

 

Kızılay’ı Kerem Kınık’a devreden eski Başkan Ahmet Lütfi Akar da kurumun çadır satmasına tepki gösterdi. Kızılay’ın 750 şubesinden 500’ünün kapatıldığını söyleyen Akar, “Kızılay işi gücü bırakmış, şirketlerle Borsa ile uğraşıyor. 12 tane anonim şirket kuruldu, hepsine ayrı yönetim kurulu kuruldu. Kızılay’ın çadır satması hiç normal bir hadise değil” dedi.

Akar, “Kızılay çadır satamaz. Benim zamanımda yönetim kurulu üyeleri asla ve asla maaş almazlardı. Benim ve arkadaşlarımın cebine beş kuruş para girmedi. Çadır satılması bir kere etik değil. Çadırı neden üretiyorsunuz? İnsanların ızdırabını dindirmek için. Ne hakkınız var bu çadırları satmaya? Kızılay’ın depremin ikinci, üçüncü günü elinde çadır bulundurması da ihanete varan bir yanlış” diye konuştu.