Kazdağları’nı delik deşik eden şirketin yöneticisinin o sözleri büyük tepki çekti!

Kazdağları’nı delik deşik eden şirketin yöneticisinin o sözleri büyük tepki çekti!
30 Mart 2021 09:57

Temmuz 2019’da, Kanadalı Alamos Gold şirketinin Türkiye’deki iştiraki Doğu Biga Madencilik’in Kirazlı’daki altın madeni projesine karşı başlayan protestolar kitlesel bir eyleme dönüşmüştü. Çevreciler, on binlerce ağacın kesilmesinin ardından başlayan ‘Su ve Vicdan Nöbeti’nde 425 gün bölgede gece gündüz beklemişti.

 

 

Öte yandan, şirketin her 10 yılda bir yenilenmesi gereken ruhsatının süresi dolmuştu. Ekim 2019’da Alamos Gold’a süre uzatımı yapılmamıştı.

Şirket de bu nedenle faaliyetlerini durdurduğunu açıklamıştı. Aradan aylar geçmesine rağmen Kanadalı şirketin Kaz Dağları’nda yeniden faaliyetlerine başlayıp başlamayacağı belirsizliğini koruyor.

 

 

TEPKİ ÇEKEN KONUŞMA

 

 

Doğu Biga Madencilik Genel Müdürü Ahmet Şentürk ise DW Türkçe’ye konuştu. Tavırlarıyla ve sözleriyle büyük tepki çeken Şentürk, şirketin o bölgede 60 yıllık izni bulunduğunu, faaliyetler için 30 yıldır beklediklerini belirtirken, “Biz dediğim gibi sabırlı adamlarız” dedi.

Üç beş ay daha bekleyebileceklerini söyleyen Şentürk, iznin yenilenmemesinin söz konusu olmadığını vurgularken, el ve kol hareketleriyle yaptığı konuşmasında, izleyenlerin tepkisini çekti.

Şentürk şunları söyledi:

“Bunu bir su ve vicdan nöbeti vesaire falan filan herkes her şeyi yapma hakkı sahiptir.Gelir çadırını kurar. 400 gün mü ne beklediler, bir gün bile gidip oradaki otoriteleri bunları buradan kaldırın, bunu yapın.. Hiç… İstediği kadar beklesin. Herkesin gösteri hakkına benim saygım var. Konser verilmiş verilebilir. Bunlara farklı anlam yüklemem. Biz dediğim gibi sabırlı adamlarız. Biz madenciyiz. Bizim madenimiz 30 milyon yıl bekledi. Biz 30 yıldır bekliyoruz orayı açmak için. 3-5 ay daha bekleriz sorun değil.”

 

 

“BİZ DE SABIRLI İNSANLARIZ…”

 

 

Ünlü oyuncu Onur Saylak ise Şentürk’e sosyal medya hesabından bir yanıt verdi. Saylak, paylaşımında, “Biz de sabırlı insanlarız…” dedi.

Kazdağları İstanbul Dayanışması da söz konusu konuşmaya, “Alamos Gold’un Türkiye sözcüsü Ahmet Şentürk, yalanlarıyla, öfkesiyle, kibiriyle ve her şeyi meta olarak gören kapitalist zihniyetiyle bir kez daha karşımızda. Size o madeni açtırmadık, açtırmayacağız! #KazdağlarıHepimizin #KirazlıyıRehabiliteEt” sözleriyle bir yanıt verdi.

oo