‘Karate Kid’ Harbiye’de

‘Karate Kid’ Harbiye’de
16 Eylül 2014 15:11

Son olarak, Kuveytli diplomatların Ankara’da yanında eşi ve çocuğu olmasına karşın darp ettiği Pilot Yarbay Hakan Karakuş ile gündeme gelen TSK eğitim sisteminde bir reforma daha imza attı. Artık, harp okullarında okuyan teğmen adayları savunma sporlarının en az birinden kuşak derecesi ile mezun olacak.

 

 

Harp okullarında okuyan subay adayları bundan böyle savunma sporlarının en az birinden “kuşak” sahibi olacak. Buna göre, teğmen rütbesiyle Harbiye’den mezun olanlar Karate, Aikido, Wing Chun, Jiu-Jitsu, Jeet Kune Do, Krav Maga gibi savunma sporlarından en az birini bilecek. Teğmen adaylarına komando eğitimi de verilecek. Uygulamaya geçen yeni sistemde Harbiyeliler, şu yakın dövüş sanatlarını öğrenecek:

 

 

Karate: “Boş El” anlamındaki bu sözcük Okinava adasındaki dövüş sanatından modernize edilmiş bir spor ve savaş sanatı.

 

 

Aikido: Modern Japon savaş sanatı. Aikido sadece kendini korumak için değil, aynı zamanda ruhsal gelişim için de bir öğretidir.

 

 

Wing Chun: Çeşitli Kung-fu dallarıyla geliştirilmiş olan ve son haline gelen en çağdaş ve aslen en etkili Kung-fu ve savaş sanatı yöntemlerinden biri.

 

 

Jeet Kune Do: Bruce Lee tarafından geliştirilen bu dövüş sanatı temellerini Wing Chun’dan alıyor. Felsefesi bedeni saldırarak müdafaa etmeye dayanıyor.

 

 

Krav Maga: İsrail askeri güçleri tarafından kullanılan savaş sanatları tekniği. Kişisel savunma için daha basitleştirilip askeriyede kullanılan öldürme teknikleri çıkarılmış versiyonu kurslarda öğretiliyor.