Kaç mülteci üniversitede?

Kaç mülteci üniversitede?
19 Ekim 2012 12:20

HP Uşak Milletvekili Dilek Akagün Yılmaz, Milli Eğitim Bakanı Ömer Dinçer’e, kaç Suriyeli sığınmacının Türk üniversitelerine başvuruda bulunduğunu, bunlardan kaçının üniversite tarafından kabul gördüğünü sordu.

Yılmaz, TBMM Başkanlığı’na Milli Eğitim Bakanı Ömer Dinçer’in yanıtlaması istemiyle verdiği soru önergesinde, “Yüksek Öğretim Kurulu Başkanlığının 29.8.2012 tarih ve 5737 sayılı genelgesi ile 7 üniversitede, Suriyeli sığınmacıların ve Suriye’de eğitim gören Türk öğrencilerin sadece beyanlarına bakılarak özel öğrenci olmalarının yolu açılmıştır” dedi.

Suriye’de üniversitede eğitim gördüğünü iddia eden öğrencilerin sadece kendi beyanlarıyla üniversitelere alınmalarının doğru olup olmadığını soran Yılmaz, “Bu öğrencilerin, gerçekten akademik yeterliliklerinin olup olmadığı nasıl anlaşılacaktır? Bu öğrenciler neden bir sınava tabi tutulmamışlardır? Şu ana kadar kaç Suriyeli sığınmacı Türk üniversitelerine başvuruda bulunmuştur? Bunlardan kaçı üniversite tarafından kabul görmüştür? Kabul gören öğrenciler şu anda hangi üniversitelerde ve bölümlerde öğrenim görmektedir?”diye sordu.

“Türk üniversiteleri tarafından kabul edilen Suriyeli sığınmacıların, sadece beyanla kabul görmeleri göz önünde bulundurulduğunda, daha önce ne iş yaptıkları ve sabıkalarının olup olmadığı bilinmekte midir?” diyen Yılmaz, Milli Eğitim Bakanı’na şu soruları yöneltti:

“Türkiye’de öğrenciler üniversiteye girebilmek için yıllarca çalışıp, çaba harcayarak sınavlara girmekte ve pek çok öğrenci de bu sınavlarda elenmekte iken Suriye’den gelen ve öğrenci olduğu bile bilinmeyen kişilere üniversiteye girme hakkının sağlanması eşitlik ve adalet ilkesine aykırı değil midir?

İlgili mevzuat çerçevesinde diğer ülkelerden üniversite eğitimi almak amacıyla ülkemize gelen yabancı öğrenciler hangi koşullarda üniversite eğitimi görebilmektedir? Diğer ülkelerden gelen öğrenciler için uygulanan kurallar Suriye’den gelen ve öğrenci olduğunu iddia eden kişilere de uygulanmakta mıdır?

Dünyada sığınmacı statüsünde olanların, gittikleri ülkelerde sadece beyan ile üniversitelerde öğrenim görebildiği başka bir ülke var mıdır?”