İşte yeni Türkiye

İşte yeni Türkiye
8 Ekim 2014 10:54

IŞİD’in Kobani’ye saldırılarını protesto için yapılan eylemlerde 14 kişi öldü, çok sayıda kişi yaralandı.

 

 

1

 

 

Diyarbakır Emniyet Müdürü Halis Böğürcü, kentte çıkan olaylarda ölü sayısını 8 olarak açıkladı. Kentte çıkan olayları başından beri izleyen ve ekipleri, verdiği talimatlarla yönlendiren Emniyet Müdürü Böğürcü, ölenlerden 5′inin Hüda-Par’lı olduğu yönünde bilgiler aldıklarını söyledi. Böğürcü, diğer 3 kişinin ise kimlik belirleme çalışmalarının sürdüğünü bildirdi.

 

 

2

 

 

Diyarbakır’da 8 kişinin öldüğü ve sokağa çıkma yasağının ardından gece de devam eden olaylar nedeniyle Valiliğin talebi üzerine İl Jardarma Komutanlığı’na bağlı askerler önlem amaçlı şehre geldi. Askerler, kentin önemli bölgelerine konuşlandırılırken, zaman zaman olaylara da müdahalelerde bulundu. Diyarbakır’ın bir çok semtinden gece yarısı çok sayıda silah seslerinin yükseldiği duyuldu.

 

 

3

 

 

Bu arada Diyarbakır Emniyet Müdürü Halis Böğürcü’nün kentten ayrıldığı yönünde sosyal medyada çıkan haberlerin gerçeği yansıtmadığı ve Böğürcü’nün görevi başında olduğu belirtildi.

 

Diyarbakır’da bulunan Dicle Üniversitesi rektörlüğü olaylar nedeniyle eğitime 3 gün ara verdi. Dicle Üniversitesi’nde eğitimin Pazartesi gününden itibaren başlayacağı belirtildi.

 

 

5

 

 

Siirt’in bu akşam saatlerinde sokağa çıkma yasağı ilan edilen Kurtalan İlçesi’nde çıkan silahlı kavgada 2 kişi öldü, 5 kişi de yaralandı.

 

 

6

 

 

Olay, bugün saat 17.30 sıralarında DBP tarafından yapılan basın açıklamasının ardından bir grup yürüdükleri Ak Partili Kurtalan Belediye binasına molotof ve çevresine molotoflu saldırıda bulundu. Molotofların isabet ettiği bir zabıta aracı ile cenaze taşıma aracı yandı. Bu sırada belediye bahçesinde bulunan Ak Partili Belediye Başkanı Nevzat Karatay’ın yakınları, iddiaya göre göstericileri korkutmak için havaya ateş açtı. Belediye önünden dağılan göstericiler, Başkan Karatay ve yakınlarının iş ve evlerine saldırdı. Gerginliğin tırmandığı ilçede bu kez Başkan Karatay’ın yakınları oldukları belirtilen bazı kişiler, tehrip edilen işyerlerinin önünde tabancalarla göstericilere rastgele ateş açtılar. Açılan ateşte göstericilerden Yusuf Çelik ile Muhdi Erdoğan hayatını kaybederken, Cihan Ecer, Hikmet Baydan, Mehmet Çiçek, Necmettin Çelik ve Kurtalan eski Belediye Başkanı BDP’li Necat Yılmaz’ın oğlu Cüneyt Yılmaz yaralandı.Olayla ilgili başlatılan soruşturma kapsamında polis bazı kişileri gözaltına aldı.

 

 

7

 

 

Suriye’de IŞİD’in Kobani kentindeki saldırıları üzerine PKK yandaşları Van Aşkale’de ise Atatürk heykelini yaktı.

 

 

8

 

 

Bölücü örgütler de Kobani’yi bahane ederek Abdullah Öcalan’ın posterlerini asarak protesto gerçekleştirdi.

 

 

9

 

 

Batman’da çıkan olaylarda Turgut Özal Bulvarı mevkiinde 23 yaşındaki Emrah Demir, vücuduna isabet eden kurşunlarla ağır yaralandı. Batman Bölge Devlet Hastanesi’ne sevk edilen Demir, yapılan tüm müdahaleye rağmen kurtarılamadı. İki gündür süren olaylar nedeniyle Valiliğin sokağa çıkma yasağının yanısıra okulları bir gün (Çarşamba) tatil ettiği Batman’da, akşam saatlerinde İl Jandarma Komutanlığı’na bağlı askerler kent merkezine indi. Kentte güvenlik en üst seviyeye çıkarılırken, polis araçlarından halka sokağa çıkma yasağı ilan edildiği anonslarla duyuruldu.

 

 

10

 

 

Kent genelinde çıkan olaylarda 2 kişi öldü. Derik ilçesinde göstericiler, birçok yolu taş ve çöp konteynerleri ile trafiğe kapattı. AKP ve HüdaPar ilçe başkanlıklarına molotofkokteylleri ve taş atan göstericiler, müdahale eden polis panzerlerine de saldırdı. İlçenin Kale Mahallesi’nde toplanan bazı gruplar ise Kaymakam İsmail Sündük’ün lojmanına taşlarla saldırdı.

 

 

11

 

 

IŞİD’in Kobani’deki saldırısını protesto edilen Varto İlçesi’nde esnaf kepenk açmadı. Tüm cadde ve sokaklarda barikat kuran grup, Kobani için sloganlar attı. Polis, barikat kurarak, ateş yakan gruba biber gazı ve basınçlı suyla müdahale etti. Müdahaleye taş ve molotof kokteyli ile karşılık veren grup arasında gerginlik görüldü.

 

 

12

 

 

13

 

 

14

 

 

15

 

 

 

 

 

Kaynak: Sözcü